Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 11. 2013,
15.08

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
nepremičnine balon Kitajska

Natisni članek

Petek, 15. 11. 2013, 15.08

1 leto, 6 mesecev

Bodo velika neravnovesja na Kitajskem kriva za nov nepremičninski balon?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Peking in Šanghaj cvetita, oblasti zato skušajo z davki nad nepremičninske špekulacije in dobičkarstvo. Medtem mesta duhov čakajo prebivalce. Ponekod naj bi že imeli opravka z nepremičninskim balonom.

Optimisti še naprej verjamejo, da bodo šle cene nepremičnin na Kitajskem večno v višave, so zapisali pri Economistu. Kitajska, ki z veliko hitrostjo postaja eden glavnih svetovnih ekonomskih igralcev, je trenutno podvržena največji urbanizaciji v njeni zgodovini. Neenakomeren razvoj lahko v prihodnje povzroči precej težav.

Pred vrati nove težave na trgu stanovanj? Na prvi pogled sicer nepremičninski trg na kitajskem deluje. V prvih treh kvartalih letošnjega leta je število prodanih stanovanj glede na isto obdobje preteklega leta naraslo za 35 odstotkov. Tudi cene novogradenj so se septembra dvignile v 69 od 70 največjih mest. V Šanghaju, Shenzhenu in Pekingu so se cene stanovanj letos glede na preteklo leto dvignile za več kot 20 odstotkov. V manjših mestih, kot sta na primer Nanjing in Xiamen, pa so se cene dvignile za približno 15 odstotkov.

Kljub temu nekateri domači gospodarstveniki, pa tudi državni mediji, že špekulirajo o morebitnem pojavu novega nepremičninskega balona. Ta naj bi bil v primerjavi s predhodnim nekoliko drugačne, predvsem strukturne, narave. Če je eden zadnjih kitajskih nepremičninskih balonov, ki je nastal med letoma 2005 in 2011, povzročil, da si številni predstavniki srednjega razreda niso mogli kupiti stanovanj v velikih mestih, pa bi tokratni lahko prizadel predvsem periferijo in z industrijo manj prežete predele.

Dvajsetodstotni davek na dobiček Nepremičninski trg v gospodarsko in upravno močnih središčih, kot sta Peking in Šanghaj, je zaradi velikega povpraševanja stabilen. Nakup stanovanja v teh dveh mestih številnim premožnim Kitajcem predstavlja strateško investicijo, zato so se že zganile lokalne oblasti, ki so na primer v Pekingu prodajo drugega, dodatnega stanovanja obdavčile z 20-odstotnim davkom na dobiček. Številni pari se zdaj ločujejo, na ta način pa si, zdaj vsak s po enim stanovanjem, prihranijo tegobe z omenjenim davkom.

Kljub predpostavki, da je s kitajskim nepremičninskim trgom vse v najlepšem redu, pa se že pojavljajo glasovi iz sveta gospodarstva, ki opozarjajo na preteče nevarnosti. Wang Shi, predsednik uprave največjega kitajskega nepremičninskega podjetja, je trg že označil za balon, Wang Jianlin, najbogatejši Kitajec, pa je dejal, da imajo deli države že opravka z nepremičninskim balonom, a meni, da je ta še obvladljiv.

Čakanje na nove tovarne, ki bodo napolnile mesta duhov Precej drugače pa je po drugih delih Kitajske, in prav ta območja bi v prihodnje lahko povzročila veliko skrbi. Prevelika zaloga stanovanj in majhno povpraševanje vladata na periferiji, kjer so zrasla številna mesta duhov. Nepremičninska podjetja in gradbeni investitorji sicer zagotavljajo, da bodo v bližini svoje proizvodne obrate postavila številna tuja in domača podjetja, a o tem dvomi celo državna tiskovna agencija Xinhua, ki je pred kratkim zapisala, da so nekatera nova mesta na severovzhodu države ponoči ovita v popolno temo, prav tako pa nikjer ni videti žive duše.

Ne spreglejte