Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 9. 2018,
21.33

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

ZDA banka

Sreda, 26. 9. 2018, 21.33

5 let, 7 mesecev

Ameriška centralna banka pričakovano zvišala ključno obrestno mero

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
American federal reserve | Foto Reuters

Foto: Reuters

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) je pričakovano zvišal ključno obrestno mero za 0,25 odstotne točke na ciljno raven med 2,0 in 2,25 odstotka. Gre za tretje letošnje zvišanje, do konca leta pa gre pričakovati še eno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fed je v današnji izjavi ob koncu dvodnevnega zasedanja odbora za odprti trg omenil "nadaljnje postopno zviševanje" obrestne mere, ki naj bi omogočilo nadaljnjo rast gospodarstva, obenem pa zadržalo inflacijo blizu ciljne vrednosti dveh odstotkov.

Centralna banka je ključno obrestno mero od konca leta 2015 dvignila osemkrat. Letos naj bi jo zvišala še enkrat, in sicer na decembrskem zasedanju, za leto 2019 pa gre pričakovati tri zvišanja.

Blake Lively
Trendi Tako je videti, če zvezdnica noče imeti stilista #foto

Ugodnosti trdnejše ekonomije še ne koristijo vsem Američanom

Razloge za današnjo soglasno odločitev in nadaljnje načrte Feda je novinarjem na novinarski konferenci predstavil predsednik banke Jerome Powell, ki je med drugim poudaril, da ugodnosti trdnejše ekonomije še ne koristijo vsem Američanom.

Razložil je, da bo postopno višanje obrestnih mer pomagalo ohranjati gospodarsko rast in pričakuje, da bo inflacija za dlje časa ostala okrog dveh odstotkov letno. Mnenja guvernerjev centralne banke ZDA so glede tako imenovane nevtralne obrestne mere malce neenotna, vendar pa se gibljejo med 2,5 do 2,75 odstotka za ključno obrestno mero.

Nevtralna obrestna mera je tista, ko lahko centralna banka za nekaj časa "dvigne roke" od posredovanja v korist ekonomije ali v smeri upočasnitve ali pospešitve gospodarske rasti, inflacije ali zaposlovanja.

Kolaž Airbnb
Novice Najdražje stanovanje v Ljubljani se oddaja za tisočaka na noč #foto #Airbnb

"Obeti za gospodarsko rast ostajajo udobni"

Federal Reserve pri svoji denarni politiki najbolj upošteva mero inflacije, vezano na potrošniško porabo brez cen energije in hrane, ki naj bi glede na izjavo odbora za odprti trg ameriške centralne banke (FOMC) po zasedanju ostala okrog dveh odstotkov še naslednja tri leta.

Powell je ocenil, da obeti za gospodarsko rast ostajajo udobni, pri čemer jim pomagajo konec lanskega leta sprejete davčne olajšave. Federal Reserve je po zasedanju FOMC izdala zadnje projekcije rasti, ki so boljše od prejšnjih.

Za letos sedaj centralna banka pričakuje 3,1-odstotno gospodarsko rast, junija pa je napovedovala 2,8-odstotno. V prihodnjem letu naj bi se rast ohladila na dva odstotka, v letu 2020 pa le na 1,8 odstotka, ker bodo ugodnosti davčnih olajšav izpuhtele.

Goran Dragić
Sportal Bi moral Dragić že pripraviti kovčke?

"Pri svojih odločitvah politike ne bomo upoštevali"

Zaradi takih ocen bi si predsednik ZDA Donald Trump želel, da FOMC pusti obrestne mere pri miru in jih ne viša, ker se bo upočasnitev rasti pojavila tik pred novimi predsedniškimi volitvami. Powell je na novinarski konferenci zagotovil, da pri svojih odločitvah politike ne bodo upoštevali.

Stopnja brezposelnosti, ki je sedaj 3,9-odstotna, se bo glede na projekcije Feda v prihodnjem letu spustila na 3,5 odstotka, šele leta 2021 pa naj bi se začela rahlo spet višati.

Kurilno olje
Novice Kje lahko letos najceneje kupite kurilno olje

FOMC v izjavi ugotavlja, da je trg delovne sile zelo trden in se še naprej krepi, da raste poraba gospodinjstev skupaj s fiksnimi poslovnimi investicijami, inflacija pa je tam kjer mora biti.

Ena od zadev, ki se jih izjava FOMC ni posebej dotaknila, so trgovinske vojne, ki jih predsednik ZDA Donald Trump sproža s svetom. Powell je na novinarski konferenci dejal, da so posledice trgovinskih napetosti še vedno relativno majhne, če se bodo povečale, pa bo to slabo za ameriško ekonomijo.

Ne spreglejte