Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
7. 4. 2016,
8.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,20

5

Natisni članek

Osebne finance nepremičnine dražba Ljubljana

Četrtek, 7. 4. 2016, 8.54

6 let, 6 mesecev

Za koliko bo na dražbi na prodaj vila blok na Viču

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,20

5

Zavetiška ulica 7 | Foto Rajko Hovnik

Foto: Rajko Hovnik

Prihodnji teden bo na dražbi na prodaj celotna večstanovanjska stavba na Viču v Ljubljani, v kateri so štiri nedokončana stanovanja. Zanimanja je veliko, koliko bo resnih kupcev, bo znano v ponedeljek.

Arhitekturno lepo zasnovan objekt na Zavetiški ulici 7, ki še nima uporabnega dovoljenja, ima 900 kvadratnih metrov tlorisne površine. Izklicna cena v javnem zbiranju ponudb znaša 700 tisoč evrov.

Vse stanovanjske površine skupaj merijo 700 kvadratnih metrov, največje stanovanje se razteza na skoraj 240 kvadratnih metrih. V kleti so podzemne garaže in shrambe. Etažna lastnina je urejena in vpisana v zemljiško knjigo.

Od enosobnega do šestsobnega stanovanja

Najmanjši stanovanji v pritličju objekta merita 41 in 66 kvadratnih metrov stanovanjske površine, obema pa pripadata zunanji terasi.

V prvem nadstropju je 117 kvadratnih metrov veliko stanovanje, terasa obsega 38 kvadratnih metrov površine.

Največje je šestsobno dupleks stanovanje na vrhu objekta, ki ima 238 kvadratnih metrov stanovanjske površine in 85 kvadratnih metrov zunanje terase.

Največje je šestsobno dupleks stanovanje na vrhu objekta, ki ima 238 kvadratnih metrov stanovanjske površine in 85 kvadratnih metrov zunanje terase. | Foto: Rajko Hovnik Največje je šestsobno dupleks stanovanje na vrhu objekta, ki ima 238 kvadratnih metrov stanovanjske površine in 85 kvadratnih metrov zunanje terase. Foto: Rajko Hovnik

"Zanimanje za nakup je precejšnje. Objekt si je do zdaj ogledalo okoli 20 zainteresiranih kupcev, in sicer nepremičninske, investicijske in gradbene družbe, pa tudi fizične osebe," je povedal stečajni upravitelj Blaž Štumpfl, ki glede na izkazan interes verjame, da bo pri tokratnem zbiranju zavezujočih ponudb vendarle uspešen.

Dokumentacijo si je podrobneje ogledalo pet zainteresiranih kupcev

Dokumentacijo si je do zdaj podrobneje ogledalo pet potencialnih kupcev, ponudbe pa ni oddal še nihče. Še do ponedeljka imajo čas, takrat bo namreč stečajni upravitelj odpiral prispele ponudbe. Pred tem morajo dražitelji poravnati varščino v višini 70 tisoč evrov.

V prvem nadstropju je 117 kvadratnih metrov veliko stanovanje, terasa obsega 38 kvadratnih metrov površine. | Foto: Rajko Hovnik V prvem nadstropju je 117 kvadratnih metrov veliko stanovanje, terasa obsega 38 kvadratnih metrov površine. Foto: Rajko Hovnik

Kot najboljši ponudnik bo izbran tisti, ki bo ponudil najvišjo ceno, vendar ne nižjo od izhodiščne. Če bo več ponudnikov ponudilo enako najvišjo ceno, bo izbran tisti, ki bo ponudil najkrajši rok plačila. V primeru dveh ali več enakih ponudb bodo ti ponudniki ponovno pozvani na zvišanje svoje ponudbe.

Vse dajatve in stroške v zvezi s prenosom lastništva ter realizacijo prodaje v celoti plača kupec.

Na drugi dražbi cena nižja za tretjino

V kleti objekta so parkirna mesta in shrambe. | Foto: Rajko Hovnik V kleti objekta so parkirna mesta in shrambe. Foto: Rajko Hovnik

Na prvi dražbi je bila izhodiščna cena postavljena pri 970 tisoč evrih. Nekaj zanimanja je sicer po Štumpflovih besedah bilo, a ponudbe ni oddal nihče. Za 270 tisočakov nižjo izklicno ceno je predlagal stečajni upravitelj, potrdila pa sta jo sodišče in ločitveni upnik.

Sodni cenilec Rajko Hovnik je v začetku lanskega leta tržno vrednost objekta ocenil na dober milijon evrov, likvidacijsko vrednost pa na 776 tisočakov.

V cenitvenem poročilu je poudaril, da je objekt slabo vzdrževan. Prav tako so odtočne cevi nestrokovno speljane ob zidu na notranji strani izolacije fasade. Zaradi nekvalitetne izvedbe na več mestih zamaka fasado, ponekod pa tudi notranje prostore, kjer nastaja vlaga.

Bodo na prodaj standardna ali prestižna stanovanja

Stečajni upravitelj Blaž Štumpfl je prepričan, da kdor se spozna na gradbeništvo, lahko projekt tudi s sprejemljivimi stroški pripelje do faze, ko bodo stanovanja primerna za nadaljnjo prodajo. | Foto: Rajko Hovnik Stečajni upravitelj Blaž Štumpfl je prepričan, da kdor se spozna na gradbeništvo, lahko projekt tudi s sprejemljivimi stroški pripelje do faze, ko bodo stanovanja primerna za nadaljnjo prodajo. Foto: Rajko Hovnik

"Zagotovo bo v sanacijo in dokončanje objekta treba vložiti še kar nekaj denarja. To je predvsem odvisno od tega, kaj bo novi lastnik želel narediti s stanovanji. Z večjim vložkom lahko naredi prestižna stanovanja in jih po višji ceni proda naprej. A kdor se spozna na gradbeništvo, lahko projekt tudi s sprejemljivimi stroški pripelje do faze, ko bodo stanovanja primerna za nadaljnjo prodajo," je prepričan stečajni upravitelj.

Nekateri interesenti, ki so si objekt že podrobneje ogledali, bi na primer veliko stanovanje predelali v dve manjši. Tako bi ju prodali lažje in dražje, pove Štumpfl.

Po trditvah sodnega cenilca je objekt slabo vzdrževan. Prav tako so odtočne cevi nestrokovno speljane ob zidu na notranji strani izolacije fasade. Zaradi nekvalitetne izvedbe na več mestih zamaka fasado, ponekod pa tudi notranje prostore, kjer nastaja vlaga. | Foto: Rajko Hovnik Po trditvah sodnega cenilca je objekt slabo vzdrževan. Prav tako so odtočne cevi nestrokovno speljane ob zidu na notranji strani izolacije fasade. Zaradi nekvalitetne izvedbe na več mestih zamaka fasado, ponekod pa tudi notranje prostore, kjer nastaja vlaga. Foto: Rajko Hovnik

Objekt je leta 2009 zgradilo podjetje za projektiranje in svetovanje JPM, ki je pet let pozneje končalo v stečaju. Polovični lastnik podjetja je bila Polona Kramljak, hči Alojza Kramljaka, dolgoletnega direktorja podjetja CPL, ki je prav tako končalo v stečaju.

Ne spreglejte