Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
4. 2. 2016,
13.14

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

General Electric energetska učinkovitost

Četrtek, 4. 2. 2016, 13.14

2 leti, 5 mesecev

Veliki ameriški ne varčnim fluorescenčnim žarnicam

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pred nekaj leti so bile še najboljši nadomestek za običajne nitne žarnice, zdaj pa se pospešeno poslavljajo. Premagale so jih LED-žarnice.

V zadnjih letih se je tehnologija LED-žarnic bistveno izboljšala, njihova cena pa toliko padla, da varčne fluorescenčne žarnice, ki so obenem tudi nerodno velike in pogosto z zamikom dosegajo polno osvetlitev, z njimi ne morejo več tekmovati. Uporabnike sta motila tudi občasno neželeno utripanje in nezdružljivost z zveznim nastavljanjem moči svetlobe.

Nikakor ni zanemarljiv niti podatek, da varčne fluorescenčne žarnice vsebujejo sledove živega srebra, kar je zlasti nevarno, če se takšna žarnica razbije ali se jo na nepravilen način odvrže po koncu njene življenjske dobe.

General Electric jih bo doma opustil že letos Proizvajalcem in prodajalcem, ki so že obrnili hrbet varčnim fluorescenčnim žarnicam, se je pridružil tudi ameriški General Electric. Še pred koncem tega leta jih ne bodo več proizvajali in prodajali v njihovi domovini ZDA, so med drugim napovedali.

Med prodajalci, ki nimajo več fluorescenčnih varčnih žarnic, sta tudi Wal-Mart in IKEA.

Prve fluorescenčne varčne žarnice so se pojavile v 80. letih prejšnjega stoletja, a niso bile deležne množičnega navdušenja. Njihove izboljšane naslednice so se v drugi polovici prejšnjega desetletja uveljavile kot prva in takrat najučinkovitejša zamenjava za nekdanje nitne žarnice. LED-žarnice so takrat šele razvijali in bile so še zelo drage.

Od najboljše izbire do zastarelosti v zgolj nekaj letih Z naraščajočimi zahtevami po energetski učinkovitosti v številnih državah sveta so nitne žarnice, ki jih poznajo že od leta 1879, praktično čez noč postale zastarele in nedopustne. Morale bi namreč postati do 30 odstotkov učinkovitejše, kar pa ni bilo izvedljivo, zato so počasi, predvsem v začetku tega desetletja, začele izginjati s polic trgovin. Kot energetsko najprimernejša izbira so jih nadomestile predvsem fluorescenčne varčne žarnice.

A že po nekaj letih so se cene LED-žarnic močno znižale, tudi na šestino nekdanje cene, na kar so ponekod vplivale subvencije za energetsko učinkovitost. Veliko ugodnejšim cenam je sledila hitra rast prodaje LED-žarnic: ob koncu leta 2014 je bila komaj vsaka dvajseta prodana žarnica LED-žarnica, samo leto dni pozneje pa že skoraj vsaka šesta od skupaj 1,7 milijarde žarnic. General Electric napoveduje, da bo do leta 2020 delež LED-žarnic v ZDA presegel polovico.

Velika pričakovanja za dolgožive LED-žarnice Fluorescenčne varčne žarnice danes doživljajo enako usodo kot nekoč nitne žarnice: zaradi vedno ostrejših standardov se jih potiska vedno bližje robu nedopustnosti.

LED-žarnicam napovedujejo, da bodo uspešno nadomestile vse dozdajšnje oblike žarnic. Ne nazadnje tudi zato, ker imajo zaradi svoje tehnologije bistveno daljšo življenjsko dobo kot starejše žarnice. Pričakovana življenjska doba LED-žarnice je namreč več kot 20 let.

Ne spreglejte