Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
8. 1. 2014,
15.19

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

McDonalds hujšanje

Sreda, 8. 1. 2014, 15.19

8 let, 5 mesecev

V McDonaldsu lahko tudi shujšate

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriški profesor, ki se je tri mesece prehranjeval zgolj v McDonaldsu, je opazno shujšal in se počutil bolje kot kdaj prej."Za svojo debelost smo krivi sami, ne McDonalds," je dejal.

Srednješolski profesor naravoslovja v ameriški zvezni državi Iowa John Cisna se je deset let po premieri dokumentarca Super Veliki Jaz (Super Size Me) želel na lastni koži prepričati o tem, ali se bo njegovo zdravstveno stanje res tako poslabšalo, kot je v filmski uspešnici trdil ameriški režiser Morgan Spurlock.

Spurlock je bil sam poskusni zajček v eksperimentu, ki naj bi odgovoril na vprašanje, zakaj so Američani tako debeli. Trideset dni se je prehranjeval v McDonaldsovih restavracijah in se v tem času zredil za 13 kilogramov, imel je kritično visoko raven holesterola, povišan krvni tlak, mučile so ga depresije, impotenca, abstinenčni sindrom ... Ko je mcdieto končal, je potreboval šest tednov za normalizacijo krvne slike, do konca montaže dokumentarca pa mu še ni uspelo doseči stare teže.

Ni pomembno, kje jemo, temveč kaj in koliko hrane pojemo Popolno nasprotje zgoraj omenjene zgodbe pa je profesor John Cisna iz Iowe, ki je v eksperimentu s svojimi dijaki želel dokazati, da ni toliko pomembno, kje ješ, temveč kakšno vrsto hrane in v kakšnih količinah jo zaužiješ. Ko je lokalnim McDonaldsovim restavracijam razkril načrt eksperimenta, so mu celo ponudili brezplačne obroke.

Namesto ogromnih hamburgerjev in krompirčka je smel Cisna v treh dnevnih obrokih zaužiti zgolj dva tisoč kalorij. Strogo se je držal dnevno priporočenih količin beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. Jedel je raznovrstne obroke, od bigmacov do sladic. Hkrati se je vsak dan odpravil na 45-minutni sprehod.

Bistveno manj kilogramov in boljše počutje In rezultat? V treh mesecih prehranjevanja s hitro hrano je Cisna izgubil dobrih 16 kilogramov telesne teže, holesterol je z vrednosti 6,4 upadel na 4,6, njegovo splošno počutje pa se je izboljšalo.

V največji verigi restavracij s hitro prehrano, kjer so pogosto tarča ostrih kritik o nezdravi prehrani, so bili nad rezultati eksperimenta seveda navdušeni. "Johnu Cisni čestitamo za izgubo telesne teže in boljše počutje. Veseli smo, da je bil sposoben izpolniti cilje o uravnoteženi prehrani, ki je vključena v številne od njegovih najljubših menijev," je dejala Cindy Goody, direktorica prehrane v McDonaldsu.

Mcdieta vsebuje premalo svežega sadja in zelenjave Svetovalka za prehrano na medicinski fakulteti Univerze v Stanfordu Jo Ann Hattner je sicer poudarila, da so v McDonaldsu v zadnjih letih res precej izboljšali svojo ponudbo. "Kljub temu ne svetujem diete v McDonaldsu, saj ima v ponudbi še vedno premalo svežega sadja in zelenjave," je dodala Hattnerjeva.

Ne spreglejte