Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 7. 2011,
8.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

globalno segrevanje mesto drevo

Nedelja, 17. 7. 2011, 8.48

7 let, 12 mesecev

V boju zoper CO2 lahko pomembno vlogo poleg gozdov igrajo tudi mesta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mesta so lahko v veliko pomoč v boju zoper ogljikov dioksid, ki je glavni toplogredni plin in kot tak povzroča globalno segrevanje, je razvidno iz presenetljivega poročila britanskih znanstvenikov.

Leta 2050 na Zemlji 9,5 miljarde ljudi Na svetu je okoli štiri odstotke ozemlja, ki je definirano kot urbano, ta številka pa naj bi na račun nadaljnje rasti števila svetovnega prebivalstva v prihodnje še naraščala. Medtem ko namreč Zemlja zdaj šteje sedem milijard ljudi, naj bi jih sredi tega stoletja 9,5 milijarde. Doslej znanstveniki mest v nasprotju z gozdovi niso upoštevali kot prostorov, ki bi se lahko po naravni poti oz. s pomočjo fotosinteze borila zoper CO2 v ozračju, nova britanska študija pa dokazuje, da je prispevek mest v tej luči lahko zelo pomemben. Zelene površine v mestih uspešno absorbirajo CO2 Britanski znanstveniki so namreč z raziskavo v angleškem mestu Leicester, ki na okoli 73 kvadratnih kilometrih združuje 300.000 prebivalcev, dokazali, da mestni parki, domači vrtovi, zapuščena industrijska območja, igrišča za golf, šolska igrišča, robovi ob cestah ter rečni bregovi uspešno absorbirajo CO2.

Kot so ugotovili, je mesto na ta način absorbiralo za 231.000 ton omenjenega plina, kar je desetkrat več, kot je bilo pričakovano.

"Mesta lahko pomembno ublažijo vpliv CO2" Raziskovalka Zoe Davies z Univerze v Kentu je ob tem pojasnila, da študija dokazuje, da se je mogoče proti CO2 uspešno boriti tudi v mestih. Ob tem je priznala, da urbana področja ne mrejo uničiti na milijarde ton tega toplogrednega plina v svetu, da pa lahko pomembno ublažijo njegov vpliv.

V tej luči je izpostavila zlasti pomen dreves, ki absorbirajo še mnogo več CO2 kot trava in grmovje. Če bi bilo denimo v Leicestru namesto javnih travnikov več nasadov dreves, bi bila absorbcija CO2 večja za dve odstotni točki in bi znašala 12 odstotkov, je sklenila.

Ne spreglejte