SiolNET. Novice Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V 250 tisoč uličnih svetilkah New Yorka bodo do leta 2017 sijale žarnice LED

1

termometer

Eno največjih mest na svetu bo kmalu tudi eno najbolj zelenih. Župan Michael Bloomberg meni, da bodo energetsko bolj učinkovite žarnice metropoli letno prihranile več kot 14 milijonov dolarjev.

Pričakovani letni privarčevani znesek je dvoplasten – žarnice LED pokurijo precej manj energije od njihovih visokotlačnih natrijevih ustreznic, obenem pa je njihova življenjska doba daljša, delujejo lahko namreč do dvajset let. Trenutne svetilke je bilo v povprečju treba menjavti vsakih šest let, je za CBS povedal župan New Yorka Bloomberg.

Projekt je na risalni mizi že od leta 2009, testna območja pa že obratujejo – luči LED trenutno že osvetljujejo določena območja Centralnega parka in žičnata ogrodja nekaterih najbolj znanih newyorških brvi, kot sta Brooklynski in Manhattanski most ter most Roberta F. Kennedyja. Študije dejavnikov za izboljšanje energetske učinkovitosti, ki so podprle LED-iniciativo, so prispevali mestni urad za promet, ameriško ministrstvo za energetiko in Climate Group, neprofitna organizacija, ki deluje na področju analize vremenskih pojavov in podnebnih sprememb. Pri odločitvi je morda pomagala tudi nedavna žarnična revolucija v Los Angelesu – v 141.089 "kandelabrih" so namreč zabrlele LED-sijalke.

"V našem mestu je približno četrt milijona uličnih svetilk, ki so velik porabnik elektrike. Nadgradnja z varčnejšimi žarnicami bo davkoplačevalcem prihranila na milijone dolarjev in jih pomaknila malce bližje našim trajnostnim ciljem. Ti so velik del prihodnosti mesta in kot pravi Newyorčan se dneva, ko jih bomo dosegli, neizmerno veselim," je navdušen nad urbanim ekološkim projektom še pojasnil Bloomberg.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin