Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
18. 12. 2015,
15.14

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

pralni stroj internet stvari Gorenje Whirlpool Samsung IoT pametni telefon Matic Tomšič

Petek, 18. 12. 2015, 15.14

1 leto, 6 mesecev

Je čas, da dobri stari pralni stroj zamenjamo s pametnim?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pametni pralni stroj uporabniku ponudi več nadzora nad pranjem perila in mu omogoča, da ga s telefonom ali tablico upravlja na daljavo. Pa je to dovolj, da starega odpeljemo na smetišče?

Kako pralni stroj postane pameten Proizvajalec sodoben pralni stroj opremi z zaslonom na dotik, računalniškim mikroprocesorjem, ki zna sam izvrševati pralne funkcije, in brezžično anteno Wi-Fi za povezavo s spletom. To potrebuje, da lahko uporabnik prek ustrezne aplikacije za pametni telefon, ki jo priskrbi proizvajalec ali tretji razvijalec, pralni stroj upravlja na daljavo. Prek aplikacije lahko naprava uporabnika tudi obvesti, da je pranja ali sušenja perila (če gre za pralno-sušilni stroj) konec, in ga povpraša o nadaljnjem postopanju.

Kaj pametni pralni stroj ponuja uporabniku Uporabnik s pametnim pralnim strojem pridobi ali več nadzora nad pranjem ali pa postopek od vklopa do izklopa stroja popolnoma avtomatizira, poudarjajo vodilni proizvajalci na tem področju – Whirlpool, Samsung, Electrolux, Miele, Bosch.

V prvem primeru lahko stroj pošlje obvestilo o koncu pranja, s čimer uporabnik težje pozabi na mokro perilo v bobnu, zato se posledično ne zmečka in, morda še pomembneje, ne začne plesneti (če vlažno perilo po pranju v bobnu pustimo dlje, dobi postan vonj, ki je prvi pokazatelj pojava plesni). Če uporabnik nima časa, da bi takoj izpraznil stroj, lahko ta po končanem pranju nekajkrat krepko zavrti boben, s čimer prepreči mečkanje perila. Enako lahko stori po postopku sušenja.

Pametni pralni stroj lahko vse to stori tudi brez posredovanja uporabnika. Če je ta v domovanju namestil enega od pametnih termostatov, ki zaznajo, če je gospodar hiše doma, in ga povezal z drugimi pametnimi napravami, lahko pralni stroj v sodelovanju s termostatom po vklopu vse opravi sam.

Umazano perilo je treba ročno zlagati tudi v pametni stroj, ne le v "butastega" Pametni pralni stroji imajo dva velika minusa – visoko ceno, ki jo prinaša pridevnik pameten, in specifiko popravljivosti, ko gre kaj narobe.

Prvi minus je lahko dojemljiv – pametni pralni stroji so veliko dražji od klasičnih. Cene naprav vodilnih proizvajalcev se v povprečju začnejo med 1.000 in 1.500 evri, zgornjo mejo postavi prodajalec. Glavna težava visokih cen pametnih pralnih strojev je ta, da proizvajalec z njimi težko upraviči dodano vrednost – spletno povezljivost in dostop do funkcij stroja prek aplikacije.

Številni novejši klasični pralni stroji namreč poznajo iste funkcije kot njihovi pametni sodobniki, kot so zakasnjen vklop in samodejni izklop ter preprečevanje mečkanja oblačil z vrtenjem bobna, pa tudi napredne pralno-sušilne prvine (prepoznavanje vrst madežev, ohranjanje barv, varčevanje z vodo).

Razlika je v tem, da je treba pri klasičnem pralnem stroju stopiti do njega in pritisniti na gumb (ali na zaslon na dotik) oziroma zavrteti stikalo, pri pametnem pa to lahko storimo z oddaljenega mesta oziroma to stori kar sam. A v obeh primerih moramo umazano perilo v stroj zložiti in opranega iz njega vzeti ročno.

Drugi minus je torej popravljivost. Delovanje pametnih pralnih strojev namreč v celoti uravnava zapletena elektronika. Ko in če odpove, uporabniku v večini primerov ne preostane drugega, kot da na pomoč pokliče pooblaščeni servis in uveljavlja tovarniško garancijo.

Seveda če ta še ni potekla – nekateri proizvajalci namreč ponujajo katastrofalno slabo. Whirlpool, na primer, kupcem strojev, za katere so odšteli 1.500 evrov, zagotavlja samo eno ali dve leti garancije na sestavne dele in motor.

Kako bodo v nakup prepričali Slovenca, ki že dvajset let uporablja isti zanesljiv pralni stroj in sam popravi morebitni sneti jermen ali pa na pomoč pokliče soseda oziroma enega od neštetih zasebnih serviserjev, ki jih najdemo v telefonskem imeniku?

Da čas pametnih pralnih strojev še ne bo napočil tako kmalu, priznavajo tudi proizvajalci Predstavnik oddelka za proizvodnjo gospodinjskih aparatov pri Samsungu je na septembrskem sejmu IFA, ki smo se ga udeležili tudi mi, na novinarsko vprašanje o uspehu prodaje pametnih pralnih strojev odgovoril, da podjetje na tem področju še ni dobilo rezultatov, ki jih želi. To pri Samsungu pripisujejo dejstvu, da večina gospodinjstev zelo počasi posvaja nove tehnologije, še posebej tiste, povezane z internetom stvari.

Da prodaja pametnih pralnih strojev ne cveti, so na tiskovni konferenci Gigaom že konec leta 2014 priznali pri vodilnem podjetju na tem področju in največjem proizvajalcu bele tehnike na svetu Whirlpool.

Njim je težave povzročalo predvsem to, da je tehnologija še v povojih. Njihova aplikacija za povezovanje s pralnim strojem WashSquad je bila celo tako luknjasta, da jo je Apple zaradi slabih ocen letos umaknil iz trgovine z aplikacijami App Store.

Ne spreglejte