Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 7. 2014,
14.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

mladi navade

Petek, 25. 7. 2014, 14.40

8 let

Česa mladi ne kupujejo več

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Generacija, rojena okoli 80. let, je odrasla v drugačen svet od svojih staršev. Temu sledijo tudi njihove radikalno drugačne potrošniške navade. Kaj je pripadnikom te generacije nemogoče prodati?

Obrat na glavo Tako imenovani milenijci (ker so vstopili v puberteto okoli leta 2000) so za mnoge bolj tradicionalne panoge in njihove uveljavljene prijeme velik izziv. Odrasli so povezani v splet, socializirali so se drugače, imajo druge prioritete in izzive. Zaradi povsem drugačnega življenjskega sloga so povsem drugačne tudi njihove nakupne odločitve. Še posebej slika te generacije v ZDA, ki jo orisuje časnik Time (in je ponavadi kazalec tega, kaj sledi na drugih trgih), kaže, da se milenijci požvižgajo na še včeraj nepogrešljive dobrine.

Televizija kot prva žrtev Televizija je za Američane še vedno najpomembnejši medij, saj prek te v povprečju prejmejo kar 71 odstotkov informacij in vsebin. A za tiste med 14. in 24. letom je ta delež drastično nižji – le še 46 odstotkov. Globalni merilec medijske pozornosti, analitična hiša Nielsen, hkrati ugotavlja, da več kot polovico gospodinjstev brez televizije tvorijo prebivalci, mlajši od 35 let. Posegajo po alternativah, kot so vsebine prek spleta in alternativnih ponudnikov, vzamejo pa tisto, kar jih zanima, ne vsega povprek.

Varčevanje na borzi Varčevanje z investicijami se je mnogim staršem milenijcev zdel povsem razumen in prepričljiv način varčevanja. Še ena samoumevnost, ki je mlajši niso prevzeli. Podatki ameriških bank kažejo, da več kot polovica mladine ni prepričana o smelosti in varnosti tovrstnih naložb ter da menijo, da največ prihranijo z delnicami in skladi.

Butični pivci Mladi so opazno spremenili tudi pivske navade, predvsem kar zadeva pivo. Medtem ko so blagovne znamke, kot je Heineken, žele uspeh znotraj generacije baby boom, milenijci raje posegajo po bolj butičnih in komercialno neznanih pivih. Tega se zavedajo tudi v največjih komercialnih pivovarnah, kjer kot razlog za padajočo prodajo navajajo predvsem izbirčnost mlade generacije.

Konec avtomobila Še ena tradicionalna industrija, ki ji mladi predstavljajo še posebej velik izziv, je avtomobilska. Avtomobilska kultura, ki je še posebej definirala mladostnike v ZDA, je v zatonu. Kar tretjina od 16- do 24-letnikov nima vozniškega izpita, delež pa se povečuje. Na voljo imajo alternative v storitvah, kot sta Uber in Lyft, izposojajo si kolesa ter letijo z nizkocenovnimi letalskimi družbami. Tudi statusa med njimi ne definira več avtomobil.

Življenje doma Naslednja "logična" kategorija so nepremičnine. Teh si mladi še kako želijo, samostojno življenje stran od staršev takoj po srednji šoli pa je marsikje tako ali tako logično. A finančni zlom je finančne zmožnosti celotnih generacij postavil na glavo, nakup nepremičnine kot enega večjih zalogajev v življenju pa potisnil v negotovo prihodnost. Tudi skupno življenje, ki ga je pred leti definiral zgodnji zakon, je postavljeno na glavo. Med 18. in 32. letom se poroči le še 26 odstotkov Američanov. Brez avtomobila, stanovanja in zagotovljene službe poroka, logično, ni prioriteta.

Osnove A še večje skrbi kot statusni projekti vzbujajo vitalno pomembne transakcije, ki pa za mlajše generacije očitno niso tako pomembne. Preden je Obama uvedel obvezno obliko zdravstvenega zavarovanja, so mladi med 18. in 34. letom tvorili kar 40 odstotkov nezavarovane populacije ZDA.

Ne spreglejte