Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 4. 2024,
14.34

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

mladi Slovenija vpis prijava srednja šola dijaki

Ponedeljek, 8. 4. 2024, 14.34

1 mesec, 2 tedna

Znano je število kandidatov, prijavljenih v srednje šole

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
dijaki, šola | V skladu z rokovnikom imajo kandidati možnost, da do 23. aprila do 15. ure svojo prijavo iz kakršnihkoli razlogov prenesejo na drugo šolo ali drug program. | Foto Shutterstock

V skladu z rokovnikom imajo kandidati možnost, da do 23. aprila do 15. ure svojo prijavo iz kakršnihkoli razlogov prenesejo na drugo šolo ali drug program.

Foto: Shutterstock

Do roka za prijavo za vpis novincev v srednje šole za šolsko leto 2024/2025, to je do 2. aprila, se je na 26.066 razpisanih prostih mest po začasnih podatkih ministrstva za vzgojo in izobraževanje skupaj prijavilo 22.976 kandidatov. Kandidati imajo možnost, da do 23. aprila svojo prijavo prenesejo na drugo šolo ali drug program.

Na programih nižjega poklicnega izobraževanja, kjer je razpisanih 844 mest, je prijavljenih 752 kandidatov (3,3 odstotka prijavljenih), na programih srednjega poklicnega izobraževanja, kjer je na voljo 6.954 mest, je prispelo 4.511 prijav (19,6 odstotka), od tega se jih je 189 odločilo za vajeniško obliko izobraževanja. Na skupno 10.540 razpisanih mest srednjega strokovnega izobraževanja so se prijavili 9.904 kandidati (43 odstotkov), na 7.728 prostih gimnazijskih mest pa se je prijavilo 7.809 kandidatov oziroma 34 odstotkov prijavljenih.

Povečuje se zanimanje za vpis v programe nižjega poklicnega izobraževanja 

Podatki o deležih prijavljenih kandidatov po navedbah ministrstva kažejo, da letošnje stanje prijavljenih ne odstopa od dosedanjih. "Tudi letos se nadaljuje trend povečanega zanimanja za vpis v programe nižjega poklicnega izobraževanja, kot vsako leto pa se jih največ prijavi v programe srednjega strokovnega izobraževanja, sledijo gimnazijski programi in nato programi srednjega poklicnega izobraževanja," so zapisali.

Glede na to, da se v zadnjih letih veliko kandidatov iz manjših krajev ali krajev blizu večjih središč odloča za vpis v šole v večjih središčih, se je morda letos ta trend po navedbah ministrstva nekoliko omilil.

Osnovno šolo letos zaključuje 21.305 učencev, kar je 266 manj kot lani. Skupno število prijavljenih kandidatov je sicer nekoliko večje od števila učencev, ki letos zaključujejo osnovno šolo, saj se v programe nižjega poklicnega izobraževanja lahko vpišejo tudi tisti, ki bodo letos opravili osnovnošolsko obveznost in uspešno zaključili vsaj sedmi razred, nekaj je kandidatov, ki se predhodno šolajo v tujini, na razpisana mesta pa lahko kandidirajo tudi dijaki letošnjih prvih letnikov, ki bi se želeli naslednje šolsko leto ponovno vpisati v začetni letnik, a v drug program.

Svojo prijavo lahko do 23. aprila prenesejo na drugo šolo 

V skladu z rokovnikom imajo kandidati možnost, da do 23. aprila do 15. ure svojo prijavo iz kakršnihkoli razlogov prenesejo na drugo šolo ali drug program.

Podatki o stanju prijavljenih kažejo, da je na voljo še dovolj mest za izbiro na vseh vrstah izobraževalnih programov, tudi gimnazijskih. Nekaj šol, predvsem tistih, ki izvajajo gimnazijski program, se bo namreč, tako kot je dosedanja praksa, zagotovo odločilo za sprejem kakšnega novinca več na račun mest, ki so sicer v oddelkih rezervirana za morebitne ponavljavce, saj slednjih ne pričakujejo veliko. Na ta račun in z oblikovanjem nadnormativnih oddelkov vsako leto zagotovo pridobijo okrog 500 dodatnih mest.

Kjer prostorske in kadrovske zmožnosti šole še dopuščajo morebitno povečanje obsega razpisanih mest, bo ministrstvo o predlogih šol za povečanje obsega razpisanih mest v skladu z rokovnikom odločalo v maju, po roku za prenos prijav, ko bo stanje prijavljenih dokončno znano.

študij, študent, fakulteta
Novice Izbira študija je lahko preprosta
mehaniki Emil Frey
Avtomoto "Če se ne boš učil, boš pa mehanik!" Danes se vse obrača na glavo.
ku-klux klan
Novice Na mariborski srednji šoli se je za pusta oblekel v kukluksklanovca #video
Informativni dan
Novice Informativni dnevi: devetarji se odločajo o šolanju
Srednješolci (Pored mene)
Novice Devetošolci, pozor: tega ne smete spregledati
Ne spreglejte