Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2015,
11.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

startup cafe Nicholas Bartlett startup investicija

Sreda, 1. 4. 2015, 11.59

6 let, 7 mesecev

Novozelandski milijonar Slovencem ponuja delo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Ne zanima me vaš finančni načrt, zanimajo me čustva in to, s čim boste prepričali in obdržali uporabnike," startupovcem svetuje novozelandski investitor Nicholas Bartlett.

Gost tokratnega podjetniškega dogodka Start-up café, ki ga vsako prvo sredo v mesecu gosti organizacija Coinvest, je bil novozelandski serijski podjetnik in investitor Nicholas Bartlett.

Ta zadnjih devet mesecev živi v Sloveniji, od koder vodi novoustanovljeno podjetje The Kiwi Factory. To je sicer registrirano v Londonu, pri nas pa deluje center za raziskave in razvoj. Njegovo ekipo trenutno sestavlja sedem ljudi, išče pa tudi nove kadre.

S svojim podjetjem se osredotoča na mala do srednje velika podjetja. Opaža, da se ta veliko ukvarjajo z nepotrebnimi stvarmi, s katerimi le izgubljajo čas. Raziskujejo ideje, ki lahko delo in življenje olajšajo.

V pogovoru z Iztokom Hočevarjem je predstavil svoje podjetje in njegovo vizijo, opisal prednosti Slovenije in Slovencev ter razkril, kako ga prepričati, da vloži v vaš posel.

Po Bartlettovem mnenju smo Slovenci zelo nadarjeni, smo odlični inženirji, radi in veliko delamo. Manjka nam samozavesti, osredotočenosti in drznosti.

Slovenski podjetniki imajo za seboj močno skupnost, kar je za Novozelandca ena od osrednjih prednosti "majhne" Slovenije. Delijo se ideje, rešitve, nasveti, stiki.

Težava pa je kapital. Tega morda ni dovolj za vse sektorje, se pa tudi to spreminja. Vse več je investitorjev in skladov, kjer lahko mlada podjetja dobijo zagonska sredstva.

Lani investiral v šest podjetij, v slovenska še ne

Kot investitorja ga zanimajo raznolika področja. Lani je tako investiral v šest tujih podjetij, med drugim v blagovno znamko igrač in varnostno podjetje.

V podjetja investira v različnih fazah. Tistim v začetni fazi želi pomagati predvsem z nasveti, kako razvijati idejo/produkt in kako se izogniti določenim preprekam.

Z investicijo v podjetja v zgodnji fazi razvoja želi dodati vrednost start-upu in mu pomagati do hitrejšega, lažjega napredka.

Če gre za podjetje v fazi rasti, ga kot investitorja zanimajo njihove rešitve. V tej fazi se podjetja ne ukvarjajo več s težavami, ampak že razvijajo odgovore nanje.

V slovenska podjetja še ni vlagal, se je pa z dvema dogovarjal za sodelovanje. Možnosti za investicije pušča odprte, se bo pa v naslednjih letih osredotočil predvsem na svetovanje in na svoje podjetje.

Če ciljate na tuje investitorje, podjetja ne registrirajte doma

Svoje podjetje je registriral v Londonu. Tudi slovenskim podjetnikom svetuje, da svoje podjetje registrirajo tam, kjer je sektor, v katerem delujejo, najmočnejši.

V tujini (London, New York, Silicijeva dolina) so zgoščeni tudi investitorji in pospeševalniki.

Ne spreglejte