SiolNET. Novice Lokalne volitve
3,66

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Župani, ki so za izvolitev potrebovali le dobrih sto glasov

3,66

termometer

Hodoš
Foto: Metka Prezelj

Ludvik Orban in Alenka Kovač sta nova župana, ki sta za izvolitev potrebovala najmanj glasov podpore. Prvi jih je v Občini Hodoš prejel 134, druga v Občini Osilnica 148.

Na preteklih lokalnih volitvah je v prvem in drugem krogu 59 županskih kandidatov zmago slavilo z manj kot tisoč glasovi podpore. Tako je bilo ali zaradi majhnega števila volilnih upravičencev ali zaradi nizke volilne udeležbe.

Z najmanj glasovi se je na položaju obdržal župan najmanjše slovenske občine, in sicer Občine Hodoš, ki ima zgolj 265 volilnih upravičencev. Ludvik Orban je bil edini županski kandidat, prejel pa je 134 glasov volivcev. Volitev se je sicer udeležilo 167 volilnih upravičencev.

Le nekaj glasov več, in sicer 148, je prejela Alenka Kovač, nova županja v Občini Osilnica s 351 volilnimi upravičenci. Njen edini protikandidat v prvem krogu je dobil 133 glasov podpore, volitev se je sicer udeležilo 286 volivcev.

Volitve. Lokalne volitve. Župan. Novice Lokalne volitve: kdo so novi župani?

Kdo še je zmagal z manj kot 300 glasovi

Robert Ščap, župan Občine Kobilje s 492 volilnimi upravičenci, je prejel 222 glasov podpore. V drugem krogu je daleč najmanj glasov za zmago potreboval Ivan Črnkovič, novi župan Občine Kostel. Zanj je glasovalo 256 volivcev.

Z manj kot 300 glasovi podpore je slavila še Katarina Prelesnik, ki jo je v Občini Solčava s 444 volilnimi upravičenci podprlo 283 volivcev. Točno 300 glasov pa je prejel Andrej Karničar, edini županski kandidat na Jezerskem, v občini s 536 volilnimi upravičenci.

Črnkovič, Balažic in Leljak Novice Novi župani tudi Črnkovič, Balažic in Leljak

Janković potreboval več kot 60 tisoč glasov

Na drugi strani je največ glasov potreboval novi stari župan Ljubljane Zoran Janković. Ljubljana ima 227.473 volilnih upravičencev, glasovnico za župana je oddalo 102.526 volivcev, od tega 61.236 za Jankovića.

V drugi največji slovenski občini, kjer so volivci župana izbrali v drugem krogu, je skupaj 90.609 volilnih upravičencev. Od tega se jih je drugega kroga udeležilo 42.577, za zmagovalca Saša Arsenoviča je svoj glas oddalo 24.465 volivcev.

Ljubljana ima 289.473 več občanov kot Občina Hodoš, kjer živi 359 ljudi. Ljubljana ima 289.473 več občanov kot Občina Hodoš, kjer živi 359 ljudi. Foto: Metka Prezelj

Za skoraj 290 tisoč prebivalcev dobrih 4.800 evrov plače

Pogledali smo še, koliko mesečno na račun prejmejo župani večjih in manjših občin glede na število občanov. Osnovna plača župana je namreč odvisna od števila prebivalcev občine.

Tako ni presenetljivo, da najvišjo plačo prejema ljubljanski župan. Po podatkih portala plač javnih uslužbencev ljubljanski župan v občini z 289.832 občani mesečno prejema 4.820 evrov bruto plače. Dozdajšnji mariborski župan Andrej Fištravec je prejemal 4.404 evre bruto mesečno.

Hodoš Novice Slovenska občina, kjer župan Orban sam pluži ceste #foto #video

Za 360 občanov skoraj tri tisoč evrov plače

V najmanjših občinah so ti zneski nekoliko nižji. Orban, župan Hodoša, prejema 2.895 evrov bruto mesečne plače. Občina po podatkih statističnega urada skupaj šteje 359 občanov.

Dozdajšnja županja Občine Kostel Lilijana Butina je aprila (zadnji razpoložljiv podatek) na svoj račun prejela 1.611 evrov bruto plače, mesec pred tem pa 2.536 evrov bruto, župan Občine Jezersko Jurij Rebolj pa 2.674 evrov bruto mesečno.

Dozdajšnji župan Občine Osilnica je svojo funkcijo opravljal nepoklicno, zato ni znano, koliko plače bo prejemala njegova naslednica Alenka Kovač, prav tako je nepoklicno funkcijo opravljal župan Kobilja. Nepoklicno funkcijo opravlja tudi Katarina Prelesnik, ki je bila ponovno izvoljena za županjo Solčave.

Aleš Bržan Novice Koper: Sedem glasov v prid Bržana, Popovič se bo pritožil #video Saša Arsenovič, Zdravko Počivalšek Novice V Mariboru je zanesljivo zmagal novinec Arsenovič #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin