SiolNET. Novice Lokalne volitve
9,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Preberite, kdo so novi župani slovenskih občin

9,44

termometer

Slovenija lokalne volitve |  | Foto: DVK
Foto: DVK

Ob 19. uri se je zaprlo 3.245 volišč po vsej državi. V 51 občinah so bili župani že znani še pred glasovanjem, saj na volitvah niso imeli protikandidatov. Po neuradnih delnih rezultatih so stara nova župana in županjo dobili v Novem mestu in na Ptuju. 

Na letošnjih volitvah so volivke in volivci v 212 občinah, med njimi je 12 mestnih občin, volili župane in člane občinskih svetov, v nekaterih občinah pa tudi člane krajevnih, vaških oz. četrtnih skupnosti. 

Prebilič slavil v Kočevju

Čeprav se Vladimirju Prebiliču na predsedniških volitvah ni izšlo, pa je gladko zmagal na županskih in s 69,07 odstotki glasov ostaja na čelu občine Kočevje. 

Nov mandat volivke in volivci podelili aktualnim županom

V Kamniku si je nov mandat zagotovil zdajšnji župan Matej Slapar (NSi). Zanj je glasovalo 73,28 odstotka volilnih upravičencev. 

Brez sprememb so lokalne volitve potekale tudi v občini Črnomelj, kjer so volivke in volivci še en mandat podelili županu Andreju Kavšku (podpora volivcev). 

Na čelu občine Grosuplje ostaja Peter Verlič (SDS), ki je prejel 67,51 odstotka glasov. V občini Moravče pa je s 44,11 odstotki glasov zmagal aktualni župan Milan Balažic

V Kamniku prepričljivo slavil aktualni župan Slapar

V občini Kamnik je glede na delne neuradne izide v današnjem prvem krogu županskih volitev slavil aktualni župan Matej Slapar z okoli 73-odstotno podporo. Njegova lista pa je dobila tudi največ, deset, svetnikov v občinskem svetu. Najbližji zasledovalec Sandi Uršič je dobil okoli petino glasov.

V Kranjski Gori v drugi krog Henrika Zupan in Blaž Veber

V Kranjski Gori se bosta v drugem krogu pomerila Henrika Zupan in Blaž Veber, ki sta kandidirala s podpisi volivcev. Po delnih neuradnih rezultatih in preštetih skoraj vseh glasovnicah je Henrika Zupan dobila 37,92 odstotka glasov in Veber 27,77 odstotka. Volilna udeležba je bila 57,84-odstotna.

V Tolminu v drugem krogu Bratuž in Červ

V Tolminu so se volivci odločili, da ne bodo podprli dosedanje podžupanje Maše Klavora, ki jo je junija imenoval dotedanji župan Uroš Brežan, ko je bil sam imenovan za ministra za okolje in prostor. Po preštetih več kot 98 odstotkih glasovnic gresta v drugi krog Oton Bratuž (SDS) z 39,5 odstotka podpore in Alen Červ (SD) s 34,6 odstotka.

Presenečenje v Škofljici, aktualni župan se poslavlja 

Po več kot 99 odstotkih preštetih glasov v občini Škofljica je jasno, da se aktualni župan Ivan Jordan poslavlja od županovanja. V drugi krog sta se namreč uvrstila županska kandidata Rok Treven in Primož Cimerman, Jordan pa je prejel le nekaj več kot 17 odstotkov glasov in tako ne bo dobil še četrtega mandata.

Na Igu v drugem krogu Usenik in Modic

V občini Ig se bosta v drugem krogu županskih volitev pomerila Zlatko Usenik (Lista Zlatka Usenika) in Anton Modic (SLS). Prvi je po neuradnih podatkih in vseh preštetih glasovnicah zbral 34,5 odstotka glasov, drugi pa 31 odstotkov.

V Brežicah v drugem krogu spet Molan in Zorčič

Aktualni brežiški župan Ivan Molan je po več kot 90 odstotkih preštetih glasovnic osvojil 46,5 odstotkov glasov in bo podporo za nov mandat moral iskati v drugem krogu. Tam se bo, tako kot že pred štirimi leti, spopadel z nekdanjim predsednikom DZ Igorjem Zorčičem, ki je danes osvojil dobrih 29 odstotkov glasov.

V Osilnici do drugega mandata aktualna županja Alenka Kovač

V Osilnici je drugi mandat na čelu občine osvojila aktualna županja in kandidatka Gibanja Svoboda Alenka Kovač. Po vseh preštetih glasovnicah je prejela 74,5 odstotka glasov.

Zanjo bo to drugi mandat na čelu najmanjše slovenske občine. Leta 2018 je na lokalnih volitvah kot kandidatka SMC premagala tedanjega župana Antuna Volfa. Stranka SMC je v sedemčlanskem občinskem svetu tedaj dobila le enega svetnika, medtem ko je dobila NSi štiri in Lista Antuna Volfa dva.

V novem občinskem svetu bo imelo Gibanje Svoboda štiri mandate, NSi pa tri.

Za župana Izole v drugem krogu Markočič in Bogatič

O zmagovalcu županske tekme v Izoli bo odločal drugi krog, kjer se bosta pomerila dosedanji župan Danilo Markočič in Milan Bogatič. Slednji je kandidiral s podporo Gibanja Svoboda in osvojil 36,6 odstotka glasov, Markočič pa je brez podpore političnih strank prepričal nekaj več kot četrtino volivcev.

V Radencih nov mandat županu Romanu Leljaku

V Radencih je na lokalnih volitvah po delnih neuradnih izidih z nekaj več kot 55 odstotki podpore slavil aktualni župan Roman Leljak, ki je kandidaturo vložil s podpisi volivcev. Njegov edini konkurent Toni Žitek, ki je kandidiral s podporo Gibanja Svoboda, je osvojil 44,7 odstotka glasov. Volilna udeležba je bila 70,7-odstotna.

Lista Romana Leljaka je po delnih neuradnih izidih slavila tudi v tekmi za občinski svet, kjer je osvojila šest mandatov. Pet mandatov je pripadlo Gibanju Svoboda, z dvema mandatoma sledijo Socialni demokrati, po en mandat pa so osvojili DeSUS, NSi in SDS.

Publicist Roman Leljak je zaradi svoje preteklosti že ob kandidaturi pred štirimi leti poskrbel za pozornost širše slovenske javnosti. Brez kontroverznih potez ni šlo niti v času županovanja, nenazadnje je na poseben način nase opozoril tudi v času kampanje za tokratne volitve.

Na Ptuju in v Novem mestu stara nova župana

Na Ptuju je aktualna županja, edina županja mestne občine Nuška Gajšek, do drugega mandata prišla že v prvem krogu. Kandidatka SD je dobila skoraj 64,5 odstotka glasov, medtem ko se je od preostale sedmerice kandidatov še najbliže zavihtel Andrej Čuš iz Liste Andreja Čuša z nekaj več kot 16,2 odstotka. Volilna udeležba na Ptuju je bila danes 46,4-odstotna.

Enako v Novem mestu na županskem stolčku ostaja aktualni župan Gregor Macedoni. V prvem krogu je prepričljivo zmagal s 75,50-odstotno podporo. 

V Občini Apače po vseh preštetih glasovnicah županski stolček pripada Andreju Steyerju (SDS). Prejel je 83,35 odstotka glasov. 

Za osvojitev županskega stolčka, za katerega se je potegovalo 618 kandidatov, morajo kandidati zbrati večino oddanih glasov v občini.

V kar 51 občinah pa so novi župani bili znani že pred glasovanjem, saj v letošnji volilni tekmi niso imeli nobenega protikandidata. Predvsem gre za manjše občine, je pa med njimi tudi ena mestna, in sicer Slovenj Gradec.

Seznam novoizvoljenih županov si lahko ogledate spodaj: 

Ajdovščina: Tadej Beočanin 
Ankaran: Gregor Strmčnik 
Apače: Andrej Steyer
Beltinci: Marko Virag
Benedikt: Milan Repič
Brezovica: Metod Ropret
Bistrica ob Sotli: Franjo Debelak 
Bloke: Jože Doles
Bohinj: Jože Sodja 
Borovnica: Peter Černilogar 
Braslovče: Tomaž Žohar 
Cankova: Danilo Kacijan
Cerkvenjak: Marjan Žmavc
Cerknica: Marko Rupar 
Cirkulane: Antonija Žumbar 
Črenšovci: Vera Markoja
Črnomelj: Andrej Kavšek 
Destrnik: Vlasta Tetičkovč-Toplak 
Dobje: Franc Leskovšek
Dobrepolje: Janez Pavlin 
Dobrna: Martin Brecl 
Dobrova-Polhov Gradec: Jure Dolinar 
Dobrovnik: Marjan Kardinar
Dol pri Ljubljani: Željko Savič
Duplek: Mitja Horvat
Gorenja vas-Poljane: Milan (Milan Janez) Čadež
Gornji Grad: Anton Špeh
Gornji Petrovci: Franc Šlihthuber 
Gorje: Peter Torkar 
Hajdin: Stanislav Glažar 
Hodoš: Denis Tamaško 
Horjul: Janko Prebil
Hrastnik: Marko Funkl 
Ivančna Gorica: Dušan Strnad 
Juršinci: Robert Horvat 
Kobilje: Darko Horvat 
Kozje: Milenca Krajnc
Križevci: Branko Slavinec 
Kungota: Tamara Šnofl
Kuzma: Jožef Škalič
Lenart: Janez Kramberger
Ljubno: Franjo Naraločnik
Log-Dragomer: Miran Stanovnik
Loška dolina: Matjaž Antončič 
Loški potok: Barbara Lvstik Šega 
Lovrenc na Pohorju: Marko Rakovnik
Luče: Klavdij Strmčnik 
Makole: Franc Majcen 
Medvode: Nejc Smole
Miklavž na Dravskem polju: Egon Repnik 
Miren-Kostanjevica: Mauricij Humar 
Mirna: Dušan Skerbiš
Mirna Peč: Andrej Kastelic 
Mozirje: Ivan Suhoveršnik
Muta: Angelca (Angela) Mrak 
Naklo: Ivan Meglič
Nazarje: Matej Pečovnik
Odranci: Barbara Ferenčak 
Osilnica: Alenka Kovač
Pesnica: Gregor Žmak
Pivka: Robert Smrdelj
Podčetrtek: Peter Misja
Podlehnik: Sebastian Toplak
Postojna: Igor Marentič
Preddvor: Rok Roblek 
Rače-Fram: Branko Ledinek
Radeče: Tomaž Režun
Radenci: Roman Leljak 
Radlje ob Dravi: Alan Bukovnik 
Ravne na Koroškem: Tomaž Rožen
Razkrižje: Stanko Ivanušič
Rečica ob Savinji: Majda Potočnik 
Renče- Vogrsko: Tarik Žigon 
Ribnica: Samo Pogorelc
Rogatec: Martin Mikolič 
Selnica ob Dravi: Vlasta Krmelj
Semič: Polona Kambič
Slovenj Gradec: Tilen Klugler
Slovenske Konjice: Darko Ratajc 
Sodražica: Blaž Milavec
Solčava: Katarina Prelesnik
Starše: Stanislav Greifoner
Sveta Ana: Martin Breznik 
Sveti Andraž v Slovenskih goricah: Darja Vudler
Sveti Jurij v Slovenskih goricah: Peter Škrlec
Sveti Tomaž: Mirko Cvetko
Šalovci: Iztok Fartek 
Šentjur: Marko Diaci 
Šentrupert: Tomaž Ramovš 
Škocjan: Jože Kapler 
Šmarje pri Jelšah: Matija Čakš
Tabor: Marko Semprimožnik
Trnovska vas: Alojz Benko 
Trzin: Peter Ložar 
Tržič: Peter Miklič 
Vitanje: Tomaž Pogorevc 
Vuzenica: Franjo (Franc) Golob 
Zavrč: Slavko Pravdič
Zagorje ob Savi: Matjaž Švagan 
Žetale: Anton Butolen
Žužemberk: Jože Papež

Nizka volilna udeležba

Volišča so se zaprla ob 19. uri. Do 11. ure je svoj glas oddalo le 11,98 odstotka volilnih upravičencev. Do 16. ure pa je na volišča odšlo 550.815 volivk in volivcev oziroma 32,72 odstotka volilnih upravičencev.

Volilna udeležba je tako precej nižja kot pred štirimi leti, ko je bila do 16. ure 36,85-odstotna, na volitvah leta 2014 pa 32,12-odstotna.

Robert Golob Novice Robert Golob: Vse se začne z lokalnimi volitvami Predčasne volitve 2022 Novice Do 19. ure 42 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin