Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 11. 2022,
7.13

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

2

Natisni članek

volilna udeležba volilna skrinjica izbira župani lokalne volitve volitve

Sobota, 19. 11. 2022, 7.13

1 leto, 5 mesecev

Do 19. ure 42 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

2

Predčasne volitve 2022 | Na ministrstvu za notranje zadeve bo delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka. | Foto Ana Kovač

Na ministrstvu za notranje zadeve bo delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka.

Foto: Ana Kovač

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za lokalne volitve začel opolnoči, danes do 19. ure prejela 42 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Od tega inšpektorat za notranje zadeve obravnava osem zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka.

Za preostalih 34 obvestil je bilo ugotovljeno, da se nanašajo na zadeve, ki so že v obravnavi ali pa niso povezane s kršitvami volilnega molka, so objavili na ministrstvu za notranje zadeve.

Dežurni inšpektor ministrstva Matija Remec je za Radio Slovenija povedal, da gre pri kršitvah večinoma za objave na družbenih omrežjih, pošiljanje SMS-sporočil pa tudi pošiljanje volilne propagande po elektronski pošti.

Ob tem je opaziti, da je prijav kršitev manj kot pred štirimi ali osmimi leti. Remčevo osebno mnenje je, da so se ljudje morda že ozavestili, da ni čisto vsaka kršitev primerna za prijavo, del razlogov pa bi se po njegovi oceni lahko skrival tudi v utrujenosti državljanov ob obilici letošnjih glasovanj.

Svetovno prvenstvo v odbojki za moške. Odbojka. Metod Ropret. Zoran Janković
Novice Anketa Dnevnika in Večera: kako dobro kaže Jankoviću?

Dežurna služba do nedelje do 19. ure

Pred nedeljskimi lokalnimi volitvami, na katerih bodo volivci izbirali nove župane in člane občinskih svetov, se je opolnoči uradno zaključila volilna kampanja. Začel je veljati volilni molk, ki ga je treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla vsa volišča po državi. V tem času je nagovarjanje volivcev prepovedano.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 700 do tri tisoč evrov za organizatorja volilne kampanje, od 300 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje, od 250 do 500 evrov za pravno osebo ter od 150 do 250 evrov za posameznika.

Operativno-komunikacijski center Generalne policijske uprave je sprejemal prijave domnevnih kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 12 00 danes od polnoči do 7. ure, prav tako jih bo sprejemal tudi od 19. ure do polnoči ter v nedeljo od polnoči do 7. ure. Dežurna služba inšpektorata pa prijave sprejema na številki 080 21 13 danes od 7. do 19. ure in v nedeljo od 7. do 19. ure.

Predčasne volitve 2022
Novice Kandidati za župane lahko volivce nagovarjajo le še do polnoči
Soočenje predsedniških kandidatov v Štihovi dvorani Cankarjevega doma: Anže Logar, Milan Brglez, Nataša Pirc Musar, Vladimir Prebilič, Janez Cigler Kralj, Peter Frankl, Janez Škrabec, Milan Kučan.
Novice Župani z ambicijami na državni ravni
Ne spreglejte