SiolNET. Novice Lokalne volitve
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pred lokalnimi volitvami ponekod še danes mogoče predčasno glasovanje

0,01

termometer

volitve
Splošno glasovanje o kandidatih za župane in občinske svetnike bo v nedeljo. Za župansko funkcijo se v 212 občinah poteguje 688 kandidatov. Kjer v prvem krogu župana ne bodo izvolili, bo drugi krog 2. decembra. Foto: Thinkstock

Pred nedeljskimi lokalnimi volitvami je v nekaterih občinah še danes mogoče glas oddati predčasno. To velja predvsem za večje občine, v katerih predčasno glasovanje poteka tri dni, medtem ko so v nekaterih, zlasti manjših, volivci lahko glas predčasno oddali le v sredo.

Kdaj lahko volivci predčasno glasujejo, namreč določijo občine samostojno, glede na krajevni običaj oziroma potrebe. V posameznih občinah so tako volišča za predčasno glasovanje odprta po različnih dnevih. V nekaterih, predvsem večjih občinah so omogočili predčasno glasovanje v torek, sredo in četrtek, v nekaterih pa le na katerega od teh treh dni.

Informacije o možnosti predčasnega glasovanja sicer občine objavljajo na svojih spletnih straneh.

Igrišče Rogaška Slatina Novice Bralka z našo pomočjo izvedela za novi igrišči v mestu #PredlagajŽupanu

S seboj pa morajo imeti osebni dokument

Volivci lahko predčasno glasujejo na posebnem volišču na sedežu okrajne volilne komisije, na območju katere so vpisani v volilni imenik in kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče. S seboj pa morajo imeti osebni dokument.

Predčasno glasovanje poteka na enak način kot na nedeljskih volitvah, volivci pa bodo praviloma prejeli več glasovnic (za župana, za občinski svet, lahko pa tudi za svet krajevne skupnosti, za predstavnika narodnosti in za izvolitev predstavnika romske skupnosti).

Turizem po občinah, Slovenija Novice Kateri župani so najbolj povečali turistični obisk

Preberite navodila na glasovnici

Ministrstvo za javno upravo zato volivcem svetuje, naj najprej preberejo navodilo na glasovnici. Ob tem opozarjajo na posebnost volitev v občinski svet pri proporcionalnem volilnem sistemu, kjer obstaja možnost t. i. preferenčnega glasu, da torej volivec obkroži številko pred posameznim kandidatom.

Marko Bandelli Novice Kaj o svojem nekdanjem županu pravijo Bandellijevi sokrajani? #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin