SiolNET. Novice Lokalne volitve
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Spopad Jankovića in Logarja: kdo bo prepričal Ljubljančane #soočenje #video

10

termometer

Na Planet TV je potekalo soočenje glavnih kandidatov za župana Ljubljane. "Ko najdete človeka na svetu, ki je lahko bolj učinkovit, se oglasite pri meni," je dejal aktualni župan Zoran Janković. Njegov protikandidat Anže Logar pa je prepričan, da se je župan preveč ukvarjal z brušenjem granitnih kock in zato spregledal druge probleme.

Čez štiri dni bo trenutek resnice v 212 občinah po Sloveniji. V prestolnici se za županski stolček poteguje deset kandidatov. Zadnje ankete napovedujejo gladko zmago aktualnemu županu Zoranu Jankoviću. Največji Jankovićev tekmec je Anže Logar.

Sta Janković in Logar sporna kandidata?

Kandidata za župana sta v soočenju na Planet TV najprej skušala odgovoriti na vprašanje, ali je protikandidat sporen.

Predvolilno soočenje: Anže Logar in Zoran Janković Foto: Bojan Puhek Aktualni župan Janković je dejal, da njegov protikandidat Anže Logar ni sporen. Dodal pa je, da je Logar lani oktobra kot poslanec državnega zbora glasoval proti zakonu o glavnem mestu, s katerim je prejšnja koalicija Ljubljani dodelila 14 milijonov evrov. "Ko nekdo glasuje proti temu, da Ljubljana dobi denar, ne vem, kako bo prepričal Ljubljančane, da je za njih pravi," je sklenil.

Logar je na to odvrnil, da ni mestu vzel niti beliča. Z glasovanjem proti je, kot je dejal, skušal zagotoviti več sredstev za glavno mesto in nevpletanje politike v dodelitev sredstev za glavno mesto. Povedal je, da uveljavljena zakonodaja zdaj daje ministru za finance možnost, da daje mestu bistveno manj sredstev, kot je bilo dogovorjeno s prejšnjim zakonom. "To ruši glavni argument, ki ga gospod Janković ves čas ponavlja," je dejal.

Logar je v prejšnjem mandatu v DZ vodil tudi preiskovalno komisijo o bančni luknji, ki Jankoviću pripisuje soodgovornost za del te luknje. Del preiskave te komisije je bil tudi projekt Stožice. V zvezi s tem proti Jankoviću tečejo trije sodni procesi. Logar je ob tem povedal, da škoda in postopki v tem projektu nosijo prstni odtis aktualnega župana, ki je z vzvodom politike vplival posredno prek drugih predstavnikov oblasti, da so odobrili posojilo v večinoma državnih bankah.

Zadnje ankete napovedujejo gladko zmago aktualnemu županu Zoranu Jankoviću. Zadnje ankete napovedujejo gladko zmago aktualnemu županu Zoranu Jankoviću. Foto: Bojan Puhek

Jankoviću sicer ni pravnomočno dokazano še nič: 13 postopkov je padlo, štirje so še odprti. Aktualni župan je ob tem povedal, da v nasprotju s stranko SDS, ki ji pripada Logar, on redno dviguje pošto in spoštuje odločitve sodišča.

Lokalne volitve bomo v nedeljo na Siol.net spremljali #vŽivo.

Janković: Ko najdete človeka na svetu, ki je lahko bolj učinkovit, se oglasite pri meni

Janković je spomnil, da je mesto pod njegovim županovanjem dobilo športni center Stožice, ki ga je v osmih letih obiskalo pet milijonov obiskovalcev. "Iz proračuna smo plačali 114 milijonov evrov, v proračun pa smo iz javno-zasebnega partnerstva in evropskih skladov prejeli 111 milijonov evrov. Ko najdete človeka na svetu, ki je lahko bolj učinkovit, se oglasite pri meni," je pojasnil.

2. del:

Logar: Nekdo se je preveč ukvarjal z brušenjem granitnih kock

Logar, ki med drugim obljublja brezplačen vrtec za drugega otroka, brezplačen avtobus za upokojence in brezplačno vodo za socialno ogrožene, meni, da so s tem odgovorili na probleme meščanov. "Poanta mojega programa je, da je vse izvedljivo. Če je v ustavi zapisana pravica do čiste pitne vode, jo je treba zagotoviti vsem, tudi socialno ogroženim. To, da to doslej še ni bilo narejeno, pomeni, da se je nekdo preveč ukvarjal z brušenjem granitnih kock in premalo z vsebino. Brušenje kock je pred 12 leti pomenilo presežek, danes pa ne več," je prepričan Logar, ki sicer priznava napredek mesta.

Zakaj Ljubljane ni visoko na lestvici

Janković je pred osmimi leti obljubil, da bo Ljubljana na Mercerjevi lestvici najrazvitejših mest na svetu, ki ne upošteva kilogramov betona, zato pa številne druge kriterije razvoja, uvrščena med top 10. A to se ni zgodilo, saj zaseda šele 75. mesto. Janković tega ne doživlja kot neuspeh, temveč kot nerazumevanje meritev. "Polovica kriterijev je takšnih, ki niso odvisni od mesta. Medtem ko smo za stanovanjsko politiko prejeli devet možnih točk od desetih, smo za šolski sistem prejeli le pet točk od desetih. Ob tem je zanimivo, da naš šolski sistem v Evropi prejema prve nagrade," je razložil Janković. 

Logar je v prejšnjem mandatu v DZ vodil preiskovalno komisijo o bančni luknji, ki Jankoviću pripisuje soodgovornost za del te luknje. Logar je v prejšnjem mandatu v DZ vodil preiskovalno komisijo o bančni luknji, ki Jankoviću pripisuje soodgovornost za del te luknje. Foto: Bojan Puhek

Logar je opozoril na mestno načrtovanje prometne ureditve. "Imamo najnižjo hitrost javnega transporta v primerljivih evropskih mestih, padajoč trend uporabnikov javnega prometa in nimamo prometnega modela," je ponazoril Logar.

Jankoviću se zdi slogan Logarjeve kampanje žaljiv

Jankoviću se zdi slogan Logarjeve predvolilne kampanje Pozdravimo Ljubljano žaljiv. "Logar predpostavlja, da so Ljubljančani bolni in jih je treba pozdraviti," si razlaga.

Logar se čuti prizadetega

Logar se čuti prizadetega, ker Janković zdravja ne vidi kot problema mesta in ima povečanje sredstev za javno zdravstvo za žalitev Ljubljane. "Glede na izjemno dolge čakalne dobe Ljubljana očitno ne poskrbi dovolj za primarno zdravstvo, za katero je dolžna skrbeti," je dejal Logar, Janković pa je njegove trditve zanikal.

Čigave podpore si kandidata ne želita?

Jankovića, ki ga pri kandidaturi podpirajo predstavniki štirih verskih skupnosti, je na vprašanje, čigave podpore ne bi sprejel, odgovoril: "O tem sploh ne razmišljam, ker ne vem, zakaj je ne bi sprejel. Vsak se ima pravico javno odločiti po svoje, jaz pa si lahko o tem mislim svoje. Spoštujem tako svoje kot Logarjeve podpornike, ki so zbrali pogum in se izpostavili. Na žalost pa so si mnogi vzeli pravico, da moje podpornike žalijo."

Širok krog podpornikov ima tudi Logar, a zdi se, da se nekaterih otepa. Gregorja Viranta, ki ga je želel javno podpreti, je celo zavrnil. Ali je podpora nekdanjega ministra nezaželena v stranki SDS? "Hvaležen sem za vsakršno podporo. Tudi po objavi pisma mi ljudje izrekajo podporo. Hvaležen sem Radu Pezdirju, ki je zbral 63 podpisov podpornikov." Janković je pripomnil, da je Pezdir zunanji plačani sodelavec preiskovalne komisije državnega zbora, ki jo je vodil Logar.

3. del:

Logar bi Jankoviću dovolil, da odšteva za silvestrovo

Logar zatrjuje, da bo v primeru zmage nadaljeval dobre projekte, ki so bili izpeljani do zdaj. "Županu bi celo dovolil, da za silvestrovo odšteva do novega leta in sproži ognjemet. S tem nimam nobenih težav. A prepričan sem, da je nastopil čas za novo energijo, koncept v smeri pametnega mesta in reševanje zatečenih problemov. Tu mislim na zdravstvo, stanovanjsko problematiko, delo mestne uprave … To lahko reši le nova oseba na čelu mesta," poudarja Logar. Podžupanskega mesta Jankoviću ne bi ponudil.

Tudi Janković Logarja noče za podžupana, saj ima "najboljšo ekipo". "Njegova in moja vizija življenja sta popolnoma različni. Sem za svobodomiselno mesto heroj, ko bom z veseljem pel Hej brigade. Nisem za mesto, ki bo obdano z ograjo." Na to se je ostro odzval Logar, saj nikjer v njegovem programu ni omenjena ograja. Janković mu je vrnil, da je njegova stranka SDS v Ljubljani vodila proteste proti migrantom.

Predvolilno soočenje: Anže Logar in Zoran Janković Foto: Bojan Puhek

Janković je odločno zanikal, da bi ponudil podžupansko funkcijo županskemu kandidatu SMC Draganu Matiću. "Rezultati kažejo, da imam najboljšo ekipo, in ne vem, zakaj bi jo spreminjal. S sodelavci nikoli nisem trgoval in tudi ne bom. Še več, so zaščiteni in motivirani. Njihova naloga je, da uspešno vodijo podjetja v lasti mesta."

Zakaj aktualnega župana voli vse manj ljudi?

Število tistih, ki glasujejo za Jankovića, je od leta 2006, ko je aktualni župan prvič kandidiral na lokalnih volitvah, strmo padlo. Janković se je zagovarjal, da je treba ob tem upoštevati tudi podatke o volilni udeležbi, ki se je ves čas zmanjševala.

Janković trikrat slavil v prvem krogu

Janković je na vrhu Ljubljane že od leta 2006, na vseh treh dozdajšnjih lokalnih volitvah pa je svoje tekmece porazil že v prvem krogu. Leta 2006 je ugnal nekdanjega bančnika Franca Arharja, štiri leta pozneje Zofijo Mazej Kukovič, leta 2014 pa Damjana Damjanoviča.

Vseeno je na vsakih volitvah dobil manjšo podporo, manjša pa je bila tudi volilna udeležba. Najbolj se mu je pred štirimi leti približal nekdanji direktor Slovenske filharmonije Damjanovič, ki je dobil 23 odstotkov glasov, Janković pa je takrat dosegel 57 odstotkov.

Anketa Ninamedie, ki so jo opravili za Dnevnik, je Jankoviću namerila 56 odstotkov podpore, Logarju pa 18. Daleč za njima je z 2,1 odstotka podpore kandidat Levice Milan Jakopovič. Kandidata SD Marka Koprivca bi obkrožilo 1,3 odstotka vprašanih, Dragana Matića iz SMC pa odstotek anketirancev. Kandidat Zelenih Tomaž Ogrin bi prejel 0,7 odstotka glasov, kandidat Dobre države Smiljan Mekicar in kandidat Stranke enakopravnih dežel Jožef Jarh 0,3 odstotka, Mihael Rihar in Matjaž Bidovec pa vsak po 0,1 odstotka glasov.

 

 

Zoran janković Novice Janković v osmih letih izgubil skoraj polovico glasov Zoran Jankovič in Gregor Virant Novice Janković na naslovnici brezplačnika, Virant ni smel podpreti Logarja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 20
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin