Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 6. 2018,
9.40

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

3

Natisni članek

izbrana kakovost - Slovenija mleko slovenska kakovost sirarna

Sreda, 27. 6. 2018, 9.40

5 let, 10 mesecev

Kateri so znameniti slovenski siri?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,82

3

mleko krave sir | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Slovenski znameniti siri nastajajo v idiličnem okolju zelenih planin in gorskih pašnikov. Večina priljubljenih slovenskih sirov je zaščitena z geografskim poreklom, kar se odraža tudi v njihovih posebnostih.

Mohant iz sirišča telečjih želodcev

Zaželeno mleko za predelavo v sir mohant je mleko avtohtone pasme krave - bohinjske cike. Mohant je polmehki sir z zaščitenim geografskim poreklom iz Bohinja. Narejen je iz posnetega kravjega mleka, značilna zanj pa je belo-rumena barva z močnim pikantnim in nekoliko grenkim okusom ter vonjem. V Bohinju so ga izdelovali še pred poznavanjem tehnologije prešanja sirov, sirišče je bilo tradicionalno izdelano iz telečjih želodcev.

Mohant zori najmanj od štiri do šest tednov spomladi ter do tri mesece v zimskem času. Okus in vonj bohinjskega sira sta izredno aromatična, testo pa je težko mazavo in rahlo grudasto. Osnovno znanje za izdelavo tega sira je v Slovenijo prišlo iz švicarskega Emmentala, vendar je več kot stoletna tradicija izdelave na Bohinjskem na njem pustila svojevrsten pečat. Večinoma ga uporabljajo le domačini in poznavalci sirov.

Nanoški sir zori v zgornjem delu Vipavske doline

Nanoški sir je trdi kravji sir z zaščitenim geografskim poreklom z območja Zgornje Vipavske doline. Sir zorijo v zgornjem delu Vipavske doline pod vplivom tamkajšnje klime. Nanoški sir so izdelovali že v 16. stoletju, saj je bila nanoška planota že v preteklosti zelo gospodarsko in geografsko pomembna za širši okoliš.

Vipavska dolina
 | Foto: Marijan Močivnik (www.slovenia.info) Vipavska dolina Foto: Marijan Močivnik (www.slovenia.info)

Po drugi svetovni vojni sta ovčjereja in sirarstvo na tem območju močno upadla. Izdelave sira se je leta 1986 ponovno lotila Mlekarna Vipava, kjer danes večino sira zaradi pomanjkanja ovčjega mleka izdeluje iz toplotno obdelanega kravjega mleka. Na prerezu je sir intenzivno rumene barve, na površini pa se ustvari prava plesen, ki je zagotovilo za značilen rahlo pikanten in slan okus.

Tolminc spominja na orehe

Ta trdi in polmastni sir že stoletja izdelujejo iz kravjega mleka v Zgornjem Posočju. Tolminc ima redka očesa v velikosti graha. Prvi zapisi o njem so se pojavili že v 13. stoletju, ko je bil naveden kot plačilno sredstvo oziroma dajatev zemljiški gospodi. Konec 19. stoletja je na Tolminskem delovalo 18 mlekarskih in planšarskih zadrug, katerih nadaljnji razvoj je prekinila prva svetovna vojna.

Trendi Sir tolminc že enajsti zaščiteni slovenski proizvod v EU

Tolminc je nežnega in aromatičnega okusa, ki z zorenjem postaja vse intenzivnejši, spominja pa na orehe. Skorja hlebcev, ki jih Tolminci imenujejo kola, je rumenkaste barve, okus pa je sladko pikanten.

Tolminc večinoma izdelujejo iz surovega polnomastnega kravjega mleka, zori najmanj 60 dni, lahko pa tudi leto dni ali več. Tolminc je označen s pripadajočim znakom Skupnosti kot živilo z zaščitenim geografskim poreklom ter z nacionalnim simbolom kakovosti. 

Trnič ponazarja ženske prsi

Temu trdemu siru značilne hruškaste oblike pravijo mali sir z Velike planine. Trnič so stoletja izdelovali pastirji na Veliki planini, Mali planini in Gojški planini. Sir iz skute, kislega mleka, posnete smetane in soli so v preteklosti pastirji izdelovali v parih, saj trnič po svoji obliki ponazarja ženske prsi. Včasih je ta sir veljal za simbol plodnosti in ljubezni, saj so pastirji en trnič obdržali zase, drugega pa podarili svoji izbranki.

Trnič s svojo znamenito podobo
 | Foto: Trnič s svojo znamenito podobo Pastirji so trniče iz posnetega kislega mleka izdelovali že pred stoletji. Mleko so segreli bolj kot običajno, maso pa okrasili z različnimi okraski. Med sušenjem sira so na ognjišču kurili le bukova drva. Sir se je tako posušil, rahlo odimil in konzerviral. Trničev se danes ne more kupiti, po tradicionalnem postopku jih izdeluje samo še Rezka Mali, ki je 35 let opravljala delo pastirice.

trnič
Trendi Ali veste, kaj je trnič?

Bovški sir iz ovčjega mleka

Bovški sir je trd in polnomasten ovčji sir z zaščitenim geografskim poreklom z območja občine Bovec. Izdelujejo ga iz surovega ovčjega mleka ali mešanice ovčjega, kozjega in kravjega mleka, a pri tem delež kozjega ali kravjega mleka ne sme presegati 20 odstotkov celotne količine. Večino mleka, ki ga predelajo v bovški sir, namolzejo od avtohtone pasme bovške ovce.

Bovški sir je evropsko zaščiten in nosi znak Zaščitena označba porekla, hkrati je označen z nacionalnim simbolom kakovosti. Prve pisne omembe sir umeščajo v 11. stoletje, sredi 17. stoletja pa je na tržnici v Vidmu dosegal že precej višjo ceno kot nekateri drugi siri.  

Trendi Tudi bovški sir je dobil zaščito EU

Kraški ovčji sir dostopen v majhnih količinah

Kraški ovčji sir je trdi ovčji sir z zaščitenim geografskim poreklom s Krasa. Ta poltrdi polnomastni sir je tradicionalen izdelek kraškega ovčarstva, na Krasu ga že stoletja izdelujejo iz mleka kraške ovce. To pasmo so izoblikovali pusti kraški pašniki, na katerih uspevajo dišavnice in zelišča. Zaradi teh specifičnih življenjskih razmer ter posebne klime in rastlinja na Krasu je po vonju, okusu in teksturi poseben tudi sir, ki ima drobna očesa v velikosti leče.

Kraški ovčji sir izdelujejo iz surovega ovčjega mleka na posameznih kraških kmetijah, kjer ga zorijo od 60 do 90 dni. Dostopen je v zelo majhnih količinah, zato se ga lahko kupi izključno na kmetijah pri proizvajalcih. Tako kot bovški sir je tudi kraški ovčji sir označen s pripadajočim znakom Skupnosti za živilo z zaščitenimi geografskim poreklom in z nacionalnim simbolom kakovosti.

Kras
 | Foto: Thinkstock Kras Foto: Thinkstock

Ne spreglejte