Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
28. 11. 2017,
4.05

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

2

Natisni članek

črni petek digizgodbe

Torek, 28. 11. 2017, 4.05

6 let, 5 mesecev

Kupci norijo: "Znana trgovina nas je prevarala!"

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

2

Portugalci se na spletu v zadnjih dneh hudujejo nad potezo znane trgovske verige z elektroniko Worten. Kupce je na tako imenovani črni petek, mednarodni praznik akcijskih cen, po njihovem mnenju zavajala z velikimi popusti, ki pa to v resnici niso bili. Nekdo je namreč posnel videoposnetek, ki je pokazal, da je pod listkom z akcijsko ceno še listek s pravo ceno, ki pa je bila ista kot akcijska. 

Številni portugalski kupci na Facebooku pozivajo k bojkotu trgovine Worten, ki pa obtožbe o zavajanju strank v odgovarjanju na komentarje zanika in vztraja, da je nekdo namerno poskusil škodovati ugledu podjetja. 

Domnevna prevara odzvanja tudi zunaj spletnih meja Portugalske. Zgornji posnetek se je, na primer, znašel na prvi strani najbolj vročih vsebin zadnjih 24 ur na spletnem forumu Reddit, ki ga dnevno obiskuje več deset milijonov ljudi. 

Številni (spletni) trgovci se v času črnega petka, nakupovalnega praznika, k je k nam prišel iz ZDA, soočajo z obtožbami, da tik pred črnim petkom manipulirajo s cenami, popusti pa so zato videti večji, kot so v resnici. To večine kupcev sicer ne odvrne od zapravljanja; samo v ZDA so na črni petek zapravili 4,2 milijarde evrov (pet milijard dolarjev). | Foto: Reuters Številni (spletni) trgovci se v času črnega petka, nakupovalnega praznika, k je k nam prišel iz ZDA, soočajo z obtožbami, da tik pred črnim petkom manipulirajo s cenami, popusti pa so zato videti večji, kot so v resnici. To večine kupcev sicer ne odvrne od zapravljanja; samo v ZDA so na črni petek zapravili 4,2 milijarde evrov (pet milijard dolarjev). Foto: Reuters

Nekateri uporabniki so sicer opozorili, da početje, ki ga trgovski verigi Worten očitajo portugalski kupci, ni nezakonito.

Portugalski zakoni trgovinam namreč zapovedujejo, da morata biti na listku s prodajnimi informacijami za artikel tudi črtna koda in predvsem datum zadnje spremembe cene, ne pa tudi, da mora biti datum zadnje spremembe cene na zgornjem listku, na katerega opozarja zgornji posnetek in ki je najverjetneje namenjen zgolj pritegovanju pozornosti kupcev.

Worten je cene artiklov nazadnje spremenil na črni petek (razvidno s posnetka v višji ločljivosti), kar pomeni, da zgornji listki pravzaprav ne lažejo. 

Ne spreglejte