Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
28. 4. 2018,
4.06

Osveženo pred

5 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

1

Natisni članek

računalnik Windows 10 Windows nasvet

Sobota, 28. 4. 2018, 4.06

5 let, 12 mesecev

Windowsi bodo prihodnji teden dobili veliki in res uporabni novosti

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

1

V ponedeljek bo Microsoft izdal nov paket posodobitev za operacijski sistem Windows 10 z imenom "April 2018 Update", ki prinaša nekaj pomembnih novih prvin in funkcij. Dve od njih sta po mnenju Microsofta celo dovolj prelomni, da lahko spremenita način, kako uporabljamo osebni računalnik. To sta Timeline (Časovnica) in Focus Assist, pomočnik za preprečevanje preusmerjanja pozornosti. 

Operacijski sistem Windows 10 je izšel julija 2015, a po številu uporabnikov sodeč po nekaterih analizah trga še vedno zaostaja za legendarnimi Windows 7 iz leta 2009, drugi analitični portali pa pravijo, da je Windows 10 "sedmico" že prehitel.  | Foto: Reuters Operacijski sistem Windows 10 je izšel julija 2015, a po številu uporabnikov sodeč po nekaterih analizah trga še vedno zaostaja za legendarnimi Windows 7 iz leta 2009, drugi analitični portali pa pravijo, da je Windows 10 "sedmico" že prehitel. Foto: Reuters

Funkcija Timeline (oziroma časovnica) bo uporabniku omogočila pregled vseh datotek, ki jih je odprl oziroma na katerih je delal v zadnjih 30 dneh.

Če se ne bo spomnil, katera je že tista datoteka, ki jo je uporabljal prejšnji teden, zdaj pa jo nujno potrebuje, ga bo po nameščenem paketu posodobitev lahko rešil prav Timeline. 

Timeline bo lahko prikazal tudi nedavno obiskane spletne strani, a za zdaj še ni znano, kako dobro se bo razumel z brskalniki, ki niso Microsoftov lastni Edge. Če bo želel, bo uporabnik prikazovanje nedavnih datotek v Timelinu sicer lahko tudi izklopil.  | Foto: Microsoft Timeline bo lahko prikazal tudi nedavno obiskane spletne strani, a za zdaj še ni znano, kako dobro se bo razumel z brskalniki, ki niso Microsoftov lastni Edge. Če bo želel, bo uporabnik prikazovanje nedavnih datotek v Timelinu sicer lahko tudi izklopil.  Foto: Microsoft

Microsoftova predstavitev funkcije Timeline:

Druga velika novost je pomočnik za izboljšanje osredotočenosti in celokupne izkušnje uporabe osebnega računalnika Focus Assist.

S to funkcijo bo uporabnik Windowsom 10 lahko ukazal, naj ga ne moti z obvestili o dogajanju v drugih programih oziroma naj mu prikazuje le izbrana obvestila iz programov, ki so na vnaprej določenem seznamu dovoljenih. Uporabnik bo lahko tudi povsem izklopil vsa obvestila razen alarmov.

Focus Assist bo bolj prilagodljiva funkcija kot trenutno orodje za utišanje obvestil, ki pozna samo dve nastavitvi - vklopljeno ali izklopljeno. | Foto: Focus Assist bo bolj prilagodljiva funkcija kot trenutno orodje za utišanje obvestil, ki pozna samo dve nastavitvi - vklopljeno ali izklopljeno.

Funkcija bo uporabna tudi za ljubitelje računalniških iger, ki ne marajo, da jim obvestila motijo pozornost, in za uporabnike, ki računalnik uporabljajo za predstavitve projektov na delovnih sestankih ali na fakulteti, na primer. 

Pri Microsoftu menijo, da lahko funkcija Focus Assist močno vpliva na bolj učinkovito porabljen čas, ki ga uporabnik preživi za računalnikom. Povprečen uporabnik naj bi po njihovi raziskavi zaradi ponovnega spravljanja k delu, ki ga je prekinilo obvestilo te ali one aplikacije, vsak dan porabil 23 minut.

Kako deluje Focus Assist:

Microsoft bo Windowsom 10 s paketom posodobitev April 2018 Update dodal še nekaj manjših izboljšav, a Timeline in Focus Assist sta tisti glavi, ki lahko dejansko vplivata na oziroma spremenita navade povprečnega uporabnika osebnega računalnika, so prepričani pri Microsoftu.

Odpiranja zavihkov v mapah, izredno uporabne funkcije, ki jo uporabniki Windowsov čakajo že celo večnost, najnovejši paket posodobitev še ne bo prinesel. 

Kako do novih funkcij Windows 10

Uporabniki, ki bodo nove funkcije Windowsov 10 želeli takoj, jih bodo lahko namestili že v ponedeljek. Za to bodo morali Windowse prisiliti, da bodo preverili, ali so na voljo kakšne nove posodobitve.

To storimo tako, da odpremo Nastavitve (tipka z logotipom Windows + tipka I), izberemo razdelek Posodobitev in varnost ter kliknemo na gumb Preveri, ali so na voljo posodobitve:

Windows 10 posodobitve | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Vse druge uporabnike bo Microsoft k prenosu in namestitvi paketa posodobitev z obvestilom, da je ta na voljo, začel pozivati 8. maja. 

Ne spreglejte