Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
9. 1. 2020,
18.26

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,49

Natisni članek

internet digizgodbe

Četrtek, 9. 1. 2020, 18.26

4 leta, 3 mesece

Umrl je eden od najpomembnejših evropskih znanstvenikov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,49
Peter Kirstein | Čeprav so mu največji preboji uspeli na področju računalništva in omrežij, je bil Peter Kirstein pravi znanstveni multipraktik. Na prestižni britanski univerzi Cambridge je postal diplomirani matematik in električni inženir, na prav tako elitni ameriški univerzi Stanford si je prislužil naziv magistra in pozneje doktorja elektrotehnike, na univerzi v Londonu (danes UCL) je zatem postal še doktor strojništva. Preden se je začel ukvarjati z razvojem internetnih standardov, je med drugim pet proučeval pospeševanje delcev v svetovno znanem švicarskem raziskovalnem centru CERN. Zares se je upokojil šele lani pri starosti 85 let. | Foto YouTube / Posnetek zaslona

Čeprav so mu največji preboji uspeli na področju računalništva in omrežij, je bil Peter Kirstein pravi znanstveni multipraktik. Na prestižni britanski univerzi Cambridge je postal diplomirani matematik in električni inženir, na prav tako elitni ameriški univerzi Stanford si je prislužil naziv magistra in pozneje doktorja elektrotehnike, na univerzi v Londonu (danes UCL) je zatem postal še doktor strojništva. Preden se je začel ukvarjati z razvojem internetnih standardov, je med drugim pet proučeval pospeševanje delcev v svetovno znanem švicarskem raziskovalnem centru CERN. Zares se je upokojil šele lani pri starosti 85 let.

Foto: YouTube / Posnetek zaslona

V sredo je umrl Britanec Peter Kirstein, eden od najpomembnejših znanstvenikov, ki so postavili temelje internetu, kot ga poznamo danes. 

Peter Kirstein je po poročanju časnika New York Times zaradi možganskega tumorja v 87. letu starosti v sredo umrl na domu v Londonu. V svoji karieri je v sodelovanju z malenkost bolj znanima ameriškima računalniškima legendama Vintom Cerfom in Bobom Kahnom začel raziskovati načine za komunikacijo med ločenimi računalniškimi omrežji, ki so pozneje vodili do razvoja standarda TCP/IP, ki je danes temelj svetovnega interneta.

Kirstein je s kolegi z ameriške univerze Stanford leta 1975 izvedel prvi mednarodni preizkus protokola TCP. Kot je leta pozneje dejal Vint Cerf, Evropa danes vsesplošno prisotnega internetnega standarda TCP/IP ne bi sprejela tako hitro, kot ga je, če se Peter Kirstein ne bi močno upiral (tudi političnim) pritiskom, naj razišče mogoče alternative. | Foto: Reuters Kirstein je s kolegi z ameriške univerze Stanford leta 1975 izvedel prvi mednarodni preizkus protokola TCP. Kot je leta pozneje dejal Vint Cerf, Evropa danes vsesplošno prisotnega internetnega standarda TCP/IP ne bi sprejela tako hitro, kot ga je, če se Peter Kirstein ne bi močno upiral (tudi političnim) pritiskom, naj razišče mogoče alternative. Foto: Reuters

Ker je Kirstein stkal zelo tesne vezi z računalničarji, ki so za ameriško vojsko razvijali ARPANET, ta je bil predhodnik sodobnega interneta, je leta 1982 dobil dovoljenje, da z ARPANET poveže prvi računalnik na svetu, ki ni bil v Združenih državah Amerike, temveč v njegovem univerzitetnem računalniškem laboratoriju v Londonu.

26. marec 1976: britanska kraljica Elizabeta II. je v britanskem centru za raziskave računalniških omrežij v Malvernu postala eden od prvih svetovnih voditeljev, ki so poslali e-pošto. E-poštni naslov ji je ustvaril prav Peter Kirstein. Ko je leta 2003 prejel viteški naziv, se je spomnila tistega dne in se mu nasmehnila, je povedal pozneje.  | Foto: Muzej računalniške zgodovine 26. marec 1976: britanska kraljica Elizabeta II. je v britanskem centru za raziskave računalniških omrežij v Malvernu postala eden od prvih svetovnih voditeljev, ki so poslali e-pošto. E-poštni naslov ji je ustvaril prav Peter Kirstein. Ko je leta 2003 prejel viteški naziv, se je spomnila tistega dne in se mu nasmehnila, je povedal pozneje. Foto: Muzej računalniške zgodovine

Zaradi tega se ga je prijel vzdevek "oče evropskega interneta". Kot je leta 2014 dejal Vint Cerf, ki je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja skupaj s Kirsteinom razvijal TCP/IP, je bil ta vzdevek pravzaprav celo podcenjevalen, saj je premalo poudaril dejstvo, da Kirstein ni ogromno prispeval le k razvoju evropskega, temveč tudi svetovnega interneta. 

Oglejte si še videoposnetek o največjih znanstvenih in tehnoloških vizionarjih, ki so umrli v prejšnjem desetletju, in preberite spremljajoči prispevek:

Don Valentine
Novice Umrl je človek, ki je s svojim denarjem krojil prihodnost sveta

 

 

Ne spreglejte