Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
12. 2. 2019,
4.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

6

Natisni članek

Microsoft Barbara Domicelj intervju NetPRO Umetna inteligenca samovozeča vozila

Torek, 12. 2. 2019, 4.00

2 meseca, 2 tedna

Intervju: Barbara Domicelj, generalna direktorica Microsofta Slovenija

Umetna inteligenca se lahko zmoti, a se lahko tudi ljudje

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

6

Barbara Domicelj, Microsoft Slovenija | Generalna direktorica Microsofta Slovenija Barbara Domicelj bo ena od glavnih predavateljic na letošnji konferenci NetPRO 12. aprila.

Generalna direktorica Microsofta Slovenija Barbara Domicelj bo ena od glavnih predavateljic na letošnji konferenci NetPRO 12. aprila.

Zelo daleč smo od umetne inteligence iz znanstvenofantastičnih filmov, pove naša sogovornica kot odgovor vsem, ki se bojijo, da bi umetna inteligenca lahko ušla izpod našega nadzora in si nas podredila.

Priča smo vedno hitrejšem razvoju tehnologije, a že od pojava parnega stroja lahko vidimo in spremljamo, da ta nenehno učinkuje na evolucijo delovnih mest in vsebin dela – nekateri izginjajo in drugi se pojavljajo. Umetna inteligenca pa je gotovo ena izmed tehnologij, ki spremembe uveljavlja še hitreje. Celo tako hitro in obsežno, da se je nekateri bojijo.

Barbara Domicelj bo na v svojem predavanju na konferenci NetPRO Zaposlimo trenerja samovozečih avtomobilov spregovorila o umetni inteligenci in tem, kako ta spreminja svet, v katerem živimo – na bolje. | Foto: Barbara Domicelj bo na v svojem predavanju na konferenci NetPRO Zaposlimo trenerja samovozečih avtomobilov spregovorila o umetni inteligenci in tem, kako ta spreminja svet, v katerem živimo – na bolje.

Na vprašanja, kaj vse nam prinaša umetna inteligenca, zakaj se je ne bi smeli bati ter kako naj v vsakdanjem in tudi poklicnem življenju (p)ostane priložnost, ne grožnja, je odgovarjala generalna direktorica Microsofta Slovenija Barbara Domicelj, ki bo ena od glavnih predavateljic na letošnji konferenci NetPRO 12. aprila.

robot umetna inteligenca
Novice "Umetna inteligenca niso roboti, ki bodo zavladali človeštvu"

V svojem predavanju Zaposlimo trenerja samovozečih avtomobilov bo spregovorila o umetni inteligenci in tem, kako ta spreminja svet, v katerem živimo – na bolje.

"Z umetno inteligenco postajajo računalniške naprave bolj intuitivne in pametnejše, zaradi česar je njihova uporaba lažja, hkrati pa nam v vsakdanjem življenju lahko pomagajo na povsem nove načine." | Foto: "Z umetno inteligenco postajajo računalniške naprave bolj intuitivne in pametnejše, zaradi česar je njihova uporaba lažja, hkrati pa nam v vsakdanjem življenju lahko pomagajo na povsem nove načine."

Barbara Domicelj je generalna direktorica Microsofta Slovenija od začetka leta 2018. Univerzitetna diplomirana ekonomistka je svoje znanje dopolnjevala na tujih poslovnih šolah ter se uveljavila kot odlična poznavalka za upravljanje in preobrazbo poslovne kulture. Prepričana je, da nam s pravim pristopom tehnologija lahko povrne čas, nas naredi varnejše in bolj zdrave ter navdihne našo ustvarjalnost.

V družbi Microsoft je že 15 let, najprej je vodila oddelek za teleprodajo, nato pa prodajo v oddelku za srednje velika podjetja na področje prodaje za javno upravo, kjer je kot vodja prodaje soustvarjala strateške Microsoftove projekte v Sloveniji in zgradila pomembna partnerstva v javnem sektorju. Poklicna pot jo je potem peljala na položaj direktorice za področje velikih strank in partnerjev za Slovenijo in Albanijo ter na vodenje področja prodaje za velika podjetja v celotni Microsoftovi regiji Adriatic. Pred imenovanjem na čelo slovenske podružnice Microsofta je to funkcijo že opravljala kot vršilka dolžnosti.

"Razen pri nekaterih specifičnih preizkusih težko trdimo, da umetna inteligenca že kje zares presega človeka." | Foto: Thinkstock "Razen pri nekaterih specifičnih preizkusih težko trdimo, da umetna inteligenca že kje zares presega človeka." Foto: Thinkstock

Kako bi šestletnemu otroku razložili, kaj je to umetna inteligenca?

Pri umetni inteligenci računalniške naprave opremljamo s sposobnostmi, ki jih običajno povezujemo z ljudmi. Povedano drugače: gre za sposobnost, da prepoznavajo in razumejo svet okoli sebe, prepoznavajo in razumejo govor, se učijo ter odzivajo podobno kot ljudje.

umetna inteligenca, strojno učenje, vid
Novice Umetna inteligenca bo olajšala opravila, ki jih danes opravljamo z muko ali v nevarnosti

Kateri dosežki ali okoliščine so omogočili, da je umetna inteligenca postala "ljudska tema", ne samo predmet visoke znanosti?

Res je, raziskovalci se z umetno inteligenco ukvarjajo že desetletja, a šele v zadnjem času je prestopila meje raziskovalnih laboratorijev. Prvi razlog je ta, da so nam z digitalizacijo zdaj prvič na voljo izredne količine podatkov, ki so nujni za delovanje umetne inteligence. Hkrati imamo z računalništvom v oblaku na voljo tudi velikanske računske zmogljivosti, vse to pa zaokrožuje napredek v algoritmih, ki so spremenili pravila, kaj vse zmore umetna inteligenca.

"Pri umetni inteligenci računalniške naprave opremljamo s sposobnostmi, ki jih običajno povezujemo z ljudmi." | Foto: "Pri umetni inteligenci računalniške naprave opremljamo s sposobnostmi, ki jih običajno povezujemo z ljudmi."

Kako bi osemdesetletni babici razložili, zakaj je njeno življenje zaradi umetne inteligence danes boljše?

Z umetno inteligenco postajajo računalniške naprave bolj intuitivne in pametnejše, zaradi česar je njihova uporaba lažja, hkrati pa nam v vsakdanjem življenju lahko pomagajo na povsem nove načine. Lahko se z njimi pogovarjamo tako, kot se sicer pogovarjamo z ljudmi, lahko nam pomagajo pri prepoznavanju predmetov na fotografijah ali pri prevajanju besedila v tuje jezike in podobno.

Novice "Telefone vedno nosimo s seboj, umetna inteligenca nam je tako vedno na voljo" #intervju

Katere so najočitnejše pridobitve umetne inteligence v vsakdanjem življenju posameznikov?

Umetna inteligenca nas že spremlja na številnih korakih. Najdemo jo lahko v Outlooku, kjer nam pomaga razvrščati e-sporočila, mnogi že uporabljajo tudi osebne pomočnike, kot sta Cortana in Alexa. Prav tako, recimo, skrbi za boljšo izkušnjo pri spletnih nakupih in spremljanju novic s pametnejšimi priporočili.

"Raziskovalci se z umetno inteligenco ukvarjajo že desetletja, a šele v zadnjem času je prestopila meje raziskovalnih laboratorijev. Prvi razlog je ta, da so nam z digitalizacijo zdaj prvič na voljo izredne količine podatkov, ki so nujni za delovanje umetne inteligence." | Foto: "Raziskovalci se z umetno inteligenco ukvarjajo že desetletja, a šele v zadnjem času je prestopila meje raziskovalnih laboratorijev. Prvi razlog je ta, da so nam z digitalizacijo zdaj prvič na voljo izredne količine podatkov, ki so nujni za delovanje umetne inteligence."

Katere spremembe je umetna inteligenca prinesla podjetjem in poslovanju nasploh?

V podjetjih uporabljajo rešitve z umetno inteligenco za znižanje stroškov, večjo učinkovitost zaposlenih in izboljšanje storitev za stranke. Odpira priložnosti za povsem nove načine uporabe in monetizacije podatkov ter tudi nove poslovne modele.

Jure Žabkar, umetna inteligenca, FRI
Novice Umetna inteligenca vse boljša. Se je moramo bati? #intervju

Kako umetna inteligenca spreminja družbo, v kateri živimo?

V Microsoftu smo prepričani, da bo umetna inteligenca spremenila način, kako komuniciramo, nakupujemo, beremo novice ali načrtujemo dan, ter postavila temelje za pomembne novosti na področjih, kot so kmetijstvo, zdravstvo, izobraževanje in transport.

zdravniške preiskave
Novice Zdravniki se lahko zmotijo, umetna inteligenca pač ne

Ali bi se morali bati teh sprememb?

Ob vseh obetih umetne inteligence se – kot je bilo običajno pri vseh velikih inovacijah – seveda pojavljajo tudi pomisleki in strahovi. Ko računalniki vse pogosteje sprejemajo odločitve, ki so jih do zdaj le ljudje, ko se vse bolj vedejo kot ljudje, je zelo pomembno vprašanje, kaj bo to prineslo človeštvu. Vsi skupaj moramo poskrbeti, da bosta razvoj umetne inteligence in njena uporaba odgovorna in etična.

"Ob vseh obetih umetne inteligence se – kot je bilo običajno pri vseh velikih inovacijah – seveda pojavljajo tudi pomisleki in strahovi." | Foto: Thinkstock "Ob vseh obetih umetne inteligence se – kot je bilo običajno pri vseh velikih inovacijah – seveda pojavljajo tudi pomisleki in strahovi." Foto: Thinkstock

Slišimo napovedi, da bo umetna inteligenca ogrozila ali celo ukinila nekatere poklice in delovna mesta – katera so najbolj izpostavljena?

Nimamo kristalne krogle in ne moremo zagotovo vedeti, kam nas bo vodil razvoj, a nekaj potencialnih smernic se že nakazuje. Verjetno je, da se bodo zelo spremenila delovna mesta, ki temeljijo na prepoznavanju ter razumevanju vidnega in zvoka, kot so delovna mesta v klicnih centrih, v obratih hitre prehrane, v transportu in še kje.

Umetna inteligenca, dr. Shang-Ling Jui, Christophe Coutelle
Novice Filmska industrija umetni inteligenci ne dela nobene usluge

Kako ostati konkurenčen na trgu delovne sile ob razmahu umetne inteligence?

Zaradi umetne inteligence postajajo vse pomembnejše spretnosti, kot so ustvarjalnost, sposobnost reševanja problemov in poznavanje računalniškega načina razmišljanja. Gre za spretnosti in znanja, s katerimi lahko posameznik kar najbolje izkoristi prednosti umetne inteligence na način, da ta dopolni njegovo delo.

umetna inteligenca, strojno učenje, vid
Novice Pristranske poslovne odločitve? Umetna inteligenca jih bo razkrinkala.

Pri katerih opravilih umetna inteligenca že presega človeka (ali ga bo v kratkem)?

Razen pri nekaterih specifičnih preizkusih težko trdimo, da umetna inteligenca že kje zares presega človeka, nam je pa v Microsoftu v zadnjih letih uspelo to, da lahko pri opravilih, kot so prepoznavanje predmetov na fotografijah, branje, zapisovanje govorjenega in prevajanje, govorimo o sposobnostih, ki so enakovredne človeškim. To ne pomeni, da se umetna inteligenca ne zmoti, da ne dela napak – ampak to velja tudi za ljudi.

"Pot do odgovorne umetne inteligence zajema zelo široko razpravo, ki bo ob tehnoloških podjetjih nujno zajela tudi druge deležnike in različne perspektive." | Foto: "Pot do odgovorne umetne inteligence zajema zelo široko razpravo, ki bo ob tehnoloških podjetjih nujno zajela tudi druge deležnike in različne perspektive."

Kaj bomo ljudje vedno naredili bolje kot umetna inteligenca?

Današnja umetna inteligenca dosega velik napredek pri sposobnosti reševanja problemov in učenja. Gre za tako imenovano ozko, specialistično umetno inteligenco, ki se odlično odreže pri posameznih nalogah, za katere je bila razvita in naučena, vseeno pa se z ljudmi nikakor ne more kosati na področjih, kot sta abstraktno mišljenje in ustvarjalnost.

Novice Ima smisel za humor, izraža čustva. In je robotka.

Kateri so poklici prihodnosti in kako se nanje pripraviti?

Pričakovati je, da bo vpliv umetne inteligence manjši na delovnih mestih, kjer je večji poudarek na medosebnih odnosih in senzibilnosti, kot so učitelji, terapevti in socialni delavci. Vse jasneje se kaže tudi, da bo umetna inteligenca ustvarila povsem nova delovna mesta, na primer na področju učenja samovozečih vozil.

robot, CeBIT 2017
Novice Umetna inteligenca premaguje celo odvetnike

Ali so upravičeni strahovi, da bi lahko umetna inteligenca ušla izpod našega nadzora?

Za zdaj zagotovo ne. Zelo daleč smo od umetne inteligence iz znanstvenofantastičnih filmov, ki bi lahko razmišljala o smislu svojega obstoja in spletkarila, kako bi si nas lahko podredila – če bo to sploh kadarkoli mogoče.

"Umetna inteligenca nas že spremlja na številnih korakih." | Foto: Srdjan Cvjetović "Umetna inteligenca nas že spremlja na številnih korakih." Foto: Srdjan Cvjetović

Kakšne so pasti umetne inteligence in kako jih lahko preprečimo ali vsaj obvladamo?

Več potenciala ko ima določena tehnologija, bolj pazljivi moramo biti, da se je ne zlorabi, na primer za kršitev človekovih pravic in svoboščin, diskriminacijo, nezakonit nadzor in podobno. Z veliko preudarnosti se moramo posvetiti zapletenim etičnim vprašanjem, da bosta razvoj umetne inteligence in njena uporaba odgovorna in etična.

Kako se odgovorna umetna inteligenca loči od neodgovorne?

Odgovorna umetna inteligenca je zanesljiva, varna in poštena, kar pomeni, da ni pristranska in da ne diskriminira. Prav tako spoštuje zasebnost uporabnikov in je vključujoča, torej služi vsem, ne glede na njihove zmožnosti in posebne potrebe, ter je transparentna glede svojega delovanja.

Novice Umetna inteligenca premaguje ovire, ki jih medicina ne more

Kako si lahko prizadevamo za odgovorno umetno inteligenco?

Menim, da z zelo široko razpravo, ki bo ob tehnoloških podjetjih nujno zajela tudi druge deležnike in različne perspektive. Izredno pomembno je v te razprave vključevati širok krog strokovnjakov, kot so filozofi, psihologi, sociologi, antropologi, ekonomisti in drugi.

"Odgovorna umetna inteligenca je zanesljiva, varna in poštena, kar pomeni, da ni pristranska in da ne diskriminira." | Foto: "Odgovorna umetna inteligenca je zanesljiva, varna in poštena, kar pomeni, da ni pristranska in da ne diskriminira."

Ali je umetna inteligenca enako dostopna vsem? Kako preprečiti ta prepad?

Trdno verjamemo, da mora biti. Tudi zato svoje tehnologije za umetno inteligenco, ki jih sicer uporabljamo v svojih izdelkih in storitvah, ponujamo drugim organizacijam in podjetjem, s čimer jim omogočamo, da lahko tudi sami preprosto izkoristijo hiter napredek na tem področju.

Kdaj se bomo na ljubljanskih ulicah vozili s samovozečimi avtomobili in zakaj ne že prej?

To je nemogoče napovedati, saj so mnogi po začetnih izredno optimističnih napovedih, ko se je mogoče komu zdelo, da so ti avtomobili že skoraj v naših garažah, danes bolj previdni. Še vedno smo pri preizkusih, kjer se nabirajo milijoni prevoženih testnih kilometrov in je človek še vedno za volanom ter lahko v vsakem trenutku prevzame nadzor.

Ne zamudite največje poslovne konference v Sloveniji NetPRO. Pridružite se nam 12. aprila v Hotelu Lev v Ljubljani.
>> Prijava na NetPRO

Utrinke z lanske konference si lahko ogledate TUKAJ.
Ne spreglejte