Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 3. 2021,
8.00

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

pametni telefon LG K52 LG

Nedelja, 7. 3. 2021, 8.00

3 leta, 1 mesec

Test na dlani: LG K52

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
LG K52 | Foto Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja

Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja

Fascinantno, kaj vse nudijo cenovno dostopni pametni mobiteli. LG K52 bo z zmogljivostjo zadovoljil večino ne preveč zahtevnih uporabnikov, zanemarili pa niso niti videza in kakovosti izdelave.

LG K52 | Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja

Tehnični podatki

  • Barva: bela, modra
  • Dimenzije: 165 mm (v) x 77 mm (š) x 8,4 mm (d)
  • Teža: 188 gramov
  • Povečana odpornost: MIL-STD-810G
  • Deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
  • SIM-kartica: nano SIM, podpora za dve nano SIM-kartici, ločeno vložišče za mikro SD-kartico
  • Povezljivost: WiFi, bluetooth 5.0, NFC, GPS, USB-C
  • Procesor: 8-jedrni Mediatek MT6765 Helio P35 (4-krat Cortex-A53 s frekvenco 2,3 gigaherca in 4-krat Cortex-A53 s frekvenco 1,8 gigaherca), proizveden na 12-nanometrski arhitekturi
  • Grafični procesor: PowerVR GE8320
  • Delovni pomnilnik: 4 GB
  • Notranji pomnilnik: 64 GB
  • Razširitev pomnilnika: mikro SD-kartica (do 2 TB)
  • Zaslon: IPS LCD, diagonala 16,73 cm (6,6 palcev), ločljivost zaslona 1600 x 720 slikovnih pik, z gostoto 266 slikovnih pik na palec, razmerje stranic 20 : 9, prekriva 83,1 % površine sprednje ploskve
  • Kamere zadaj: četverna in LED-bliskavica, glavna kamera z 48 MP, zaslonka f/1.8, goriščna razdalja 26 mm, ultra široka kamera z 5 MP, zaslonka f/2.2, 115-stopinjski vidni kot, globinska kamera s 2 MP, zaslonka f/2.4, makro kamera z 2 MP, zaslonka f/2.4
  • Kamera spredaj: enojna kamera s 13 MP
  • Video zadaj: FHD 1080p s 30 sličicami na sekundo
  • Video spredaj: FHD 1080p s 30 sličicami na sekundo
  • Baterija: Li-Po 4000 mAh
  • Operacijski sistem: Android 10
  • Tipala: prstnega odtisa, pospeškometer, tipalo bližin in kompas
  • V kompletu: napajalnik, podatkovni kabel, kratka navodila za uporabo, prozoren silikonski ovitek
  • Garancijska doba: 24 mesecev

Zadnje leto je dokazalo, da otrok potrebuje pametni mobitel, kajti v prvi vrsti je komunikacijsko orodje in način dostopa do raznovrstnih informacij. Ker je prepovedan sad najslajši, prepoved nima pretiranega smisla in verjetno je marsikdo že dojel, da če že, potem težav ne povzroča naprava kot taka, temveč neprimerna raba. Druga zgodba, ki je tukaj verjetno ne bomo rešili. Zato se vse bolj sprašujem, kaj je zanj bolje. Da mu predam starega, ki sem ga uporabljal dve ali celo več let in katerega bateriji se že kolca, ali mu raje kupim cenovno dostopnega. Ti namreč v nudenih funkcijah veliko ne zaostajajo, imajo »sveže« baterije in zato omogočajo normalno rabo. Vprašanje, na katerega boste morali odgovoriti sami. A ker je dobrih dvesto evrov, kolikor stane LG K52, za nekatere še vedno veliko denarja, otroka naučite odgovorne uporabe pametnega mobitela. S tem boste verjetno razrešili še pomisleke glede težav, ki jih lahko povzroča pretirana uporaba. Igra na prostem, če jo razmere kajpada dovolijo, je bolj zdrava od večurnega strmenja v zaslone, ki so, hote ali nehote, postali del sodobnega življenja.

LG K52 | Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja

LG K52 je eden redkih mobitelov nižjega srednjega razreda z opravljenim preizkusom skladnosti vzdržljivosti po vojaških standardih. To ne pomeni, da nanj ni treba pretirano paziti oziroma da gre celo za robusten mobitel, ki mu padci ne pridejo do živega, in da je odporen proti vodi. Pomeni zgolj to, da je bil podvržen preizkusu in da ga je zadovoljivo opravil. Še vedno pa morate nanj paziti, kajti čeprav je plastično hrbtišče odpornejše, steklo zaslona ni.

Plastika, ki bi bila rada "nekaj" več

Na prvi pogled bi menili, da ohišje ni plastično, saj je okvir kovinskega in ohišje steklenega videza. A material izdaja topel občutek. Površina hrbtišča je ravno dovolj matirana, da se prstni odtisi pretirano ne poznajo, medtem ko v primeru bele barve odboj sončne svetlobe pričara videz biserne matice. In kar je morda s stališča rabe najpomembnejše: površina je ravno prav groba, da mobitel ne drsi iz rok. Sodoben videz dopolnjuje prednja stran, ki jo skoraj v celoti zaseda zaslon. Zgolj spodnji rob (brada) je morda debelejši kot pri nekaterih drugih mobitelih in sprednja kamera je skrita v sredinsko postavljeno luknjico. Sodoben in estetski videz dopolnjujejo sklop zadnjih kamer, obrobljen s plastično obrobo kovinskega videza, in lepo oblikovane odprtine na spodnjem robu.

LG K52 | Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja

Robovi in vogali naprave so lepo zaobljeni, kar ima poleg videza vpliv na ergonomijo rabe. Kljub velikosti zaslona je namreč ergonomija rabe dovolj doba in bi bila še boljša s tipko za vklop s tipalom prstnih odtisov na sredini, namesto v zgornji tretjini. Enako velja za tipki za jakost zvoka na nasprotnem boku, kje najdete še četrto tipko za priklic Googlovega digitalnega pomočnika. Tipke niso pretirane ozke, imajo primeren hod in odpor ter oddajajo izrazit zvok »klika« od vsakem pritisku. Vsekakor odlično za udobje in ergonomijo uporabe.

Čeprav je mobitel K52 solidno izdelan in so podrobnosti lepo izvedene, ne skriva cenovnega porekla. Okvir ni dvignjen nad zaslonom, zato ni robov, ki bi ga dodatno ščitili v primeru padca, medtem ko mi njegova plast kovinskega videza ne daje občutka pretirane trajnosti. Videti je tanka in zato verjetno prav tako občutljiva na praske, ki znajo čez nekaj časa kaziti videz naprave. A vedno pravim, da je ovitek nujen dodatek (skoraj) vsakega pametnega mobitela, kar izniči tovrstne pomisleke.

LG K52 | Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja

Dober notri in ne toliko na prostem

Davek cenovne dostopnosti boste najprej našli v zaslonu. Dovolj je sicer velik, odziven je na dotike in prikaže solidno sliko z lepimi barvami, vendar je ločljivost 720p na skrajnem spodnjem nivoju še sprejemljivega, svetilnost je za odtenek prenizka za udobno rabo na prostem v močnem soncu in še odsevov je relativno veliko. V večini primerov se bodisi umaknete v senco bodisi obrnete, da s svojim telesom zasenčite zaslon, ki je zato lažje čitljiv – razen v enem primeru. Orientacijo in položaj mobitela narekuje prizor in v skrajnih primerih to lahko pomeni fotografiranje in snemanje na slepo. Med uporabo v prostorih tovrstnih težav ni in večina se bo kljub velikemu zaslonu sprijaznila z ločljivostjo. Ni tako dolgo, ko so se z zasloni podobnih zmogljivosti hvalili dražji mobiteli, vendar imam občutek, da bo polna visoka razločljivost kmalu postala standard tudi za cenovno dostopnejše naprave.

Hvalospeva prav tako ne morem »peti« procesorju (sistemu na čipu). Spodobno bo opravil z večino nalog, ki so jim pametni mobiteli namenjeni – poleg komunikacije še brskanju po spletu, poganjanju raznovrstnih aplikacij in obdelavi fotografij, vendar s povprečno zmogljivostjo. Občasno sem se namreč mučil že s prikazom in navigacijo po spletni strani, brskanje je za odtenek upočasnjeno, ni tiste dinamike, ki so jo sposobni boljši procesorji. Še bolj je počasnost izrazita med poganjanjem grafično zahtevnejših aplikacij in mobilnih iger. Ampak gledano skozi prizmo cene, je delovanje dobro, mnogo boljše, hitrejše in odzivnejše, kot so delovali podobni mobiteli pred dvema ali tremi leti.

LG K52 | Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja

Pohvaliti velja, da ima K52 vgrajeno hitro in dobro odzivno tipalo prstnega odtisa (in ko se navadite na njegovo mesto na tipki za vklop, je napak med branjem odtisa manj), vse bolj uporaben podatkovni vmesnik NFC in 4 GB delovnega pomnilnika. 64 GB notranjega pa zna biti premalo. Poleg tega, da aplikacije zasedajo vse več prostora, takisto velja za datoteke s fotografijami in videoposnetki. Posebej velike so datoteke s fotografijami v polni ločljivosti 48 milijonov pik, česar pa ne moremo reči za videoposnetke, kajti ni podpore za razločljivost 4K. Še dobro, da je na voljo ležišče za kartice, kajti ta zna biti naslednja na nakupnem seznamu, če se vam ne bo ljubilo redno brisati neuporabnih aplikacij in slabih posnetkov.

Zvočna slika mobitela je prav tako povprečna. En sam zvočnik ni ne pretirano glasen ne pretirano kakovosten, a bo za silo zadostoval med poslušanje glasbe ali gledanjem filmov, kadar niso na voljo slušalke ali dodatni zvočniki. Bolj pomembna kot zvočnik je avtonomija. Ni brezžičnega ne hitrega polnjenja, nič od tega ne pričakujem in po moje ni nujno v tem cenovnem razredu. Je pa zato baterija kapacitete 4000 mAh, kar zadostuje za dan, morda celo dva srednje zahtevne uporabe.

Ne glede na razred imajo vsi enak vmesnik

Ni pomembno, ali je mobitel premijskega ali nižjega cenovnega razreda, bolj ali manj imajo vsi isti operacijski sistem in uporabniški vmesnik. Sistem je Android 10, medtem ko LG-jev uporabniški vmesnik ne izstopa v primerjavi z vmesniki drugih uveljavljenih izdelovalcev. Je pregleden in minimalističen, zato je uporaba preprosta in intuitivna. Na voljo je sicer predal za aplikacije, vendar ga morate po namestitvi omogočiti v nastavitvah. Privzeto je namreč okolje brez predala z ikonami v mapah in po zaslonih.

Že nameščene so vse aplikacije, ki jih večina želi, med njimi so predvsem Googlove in še nekatere. Predlogi iger, aplikacija za Booking in podobne niso nekaj, kar si večina želi in potrebuje. Vendar so nameščene in jih boste morali odstraniti, če jih ne želite.

Čemu več kamer, ko bi bila dovolj ena

Vse več izdelovalcev pametnih mobitelov se ujame v zanko »več je bolje«, zato skoraj ni naprav z eno samo zadnjo kamere. Čeprav bi morda bilo bolje, saj dodatne največkrat ne dosegajo pričakovanj. LG K52 ima poleg solidne glavne kamere s tipalom ločljivosti 48 milijonov pik še 5-milijonsko širokokotno, 2-milijonsko za bližinsko (makro) fotografijo in 2-milijonsko globinsko kamero, a ne dosegajo pričakovanj. Ker fotografije najboljše kakovosti naredi glavna kamera, je bolje stopiti nazaj, če na prizoru kaj manjka, oziroma jo uporabiti v primerih fotografiranja od blizu. V dobrih razmerah je solidnih fotografij sposobna sprednja kamera s 13-milijonskim tipalom in pričakovanimi učinki olepšave obraza. Globinska je na krovu za učinke zamegljenega ozadja, vendar se mi dozdeva, da bi podobne lahko ustvaril procesor s pomočjo algoritmov umetne inteligence.

LG K52 | Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja

Glavna kamera se solidno obnese v ne najboljših svetlobnih razmerah, čeprav najboljše rezultate daje ob dobrih. Barve so dokaj blizu naravnim, dinamika ni pretirano slaba, a ko tipalo združuje pike, ne moremo dejati, da je podrobnosti pretirano veliko. Travnate bilke (levo) se kar nekako zlijejo v med seboj.

LG K52 | Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja

Podrobnosti je več, kadar tipalo pik ne združuje. Povečava (desno) pokaže lepo izostreno jadrnico s čitljivimi napisi na jadru. Če svetlobne razmere dovolijo, boljše rezultate daje fotografiranje v polni ločljivosti kot uporaba učinkov umetne inteligence. Ne glede na zvrst fotografije – za bližinsko fotografijo, portretno, panoramsko in tako naprej.

LG K52 | Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja

Kamera s širokim objektivom verjetno ne bo izpolnila pričakovanj. Ločljivost je prenizka, zato je podrobnosti malo, izrazita je nejasnost na robovih fotografije, barve so bolj anemične, kot je narava v tem času.

LG K52 | Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja

Še bolj je »pomanjkanje« ločljivosti izrazito pri fotografiji bližinske (makro) kamere, ki se v nobeni lastnosti ne more meriti z glavno (desno). Barve so anemične, podrobnosti malo in nejasnosti dokaj veliko.

LG K52 | Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja Foto: Telekomov Tehnik / Marjan Kodelja

Še najslabše se bo mobitel LG K52 obnesel med fotografiranjem ponoči. Če je umetne svetlobe dovolj, potem še nekako gre, sicer pa ne! A tudi v teh razmerah so fotografije glavne kamere daleč najbolj kakovostne in temu primerno uporabne. Kajpada upoštevajo cenovni razred tega mobitela.

Sklepna beseda

LG K52 je simpatičen in dokaj velik pametni mobitel, morda za nekatere celo prevelik, relativno kakovostno izdelan in z zmogljivostmi, ki jih od dostopnega modela pričakujemo. Ima vse, kar imajo veliki, le da vgrajene komponente razumljivo niso najboljše možne. Zadostil bo potrebam (skoraj) vsakega povprečno zahtevnega uporabnika in obenem mu ne bo pretirano izpraznil denarnice. Fotografije glavne in sprednje kamere so zadovoljivo dobre, dodatne tri v zadnjem sklopu pa bolj na spodnji meji še uporabnega. Zato sem prepričan, da ne bi bil nič manj zanimiv, če bi zadaj kraljevala ena sama. A kljub vsemu je LG K52 med boljšimi mobiteli za malo več kot dvesto evrov.

Članek je bil prvotno objavljen na Telekomovem Tehniku.

Ne spreglejte