Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
24. 3. 2021,
4.11

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

polnilec nasvet pametni telefon

Sreda, 24. 3. 2021, 4.11

3 leta, 1 mesec

Stop nevarnemu početju: napaka, ki jo lahko drago plačate

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Telefon, polnjenje, kabel | Tovrstna začasna popravila polnilnih kablov pogosto spremljajo izgovori v slogu "za silo bo za nekaj dni, potem pa kupim novega", na koncu pa je tak kabel, pa čeprav je lahko potencialno nevaren, v uporabi tedne, mesece, morda celo leta. Tega je bil pred časom kriv tudi avtor tega prispevka. | Foto Matic Tomšič

Tovrstna začasna popravila polnilnih kablov pogosto spremljajo izgovori v slogu "za silo bo za nekaj dni, potem pa kupim novega", na koncu pa je tak kabel, pa čeprav je lahko potencialno nevaren, v uporabi tedne, mesece, morda celo leta. Tega je bil pred časom kriv tudi avtor tega prispevka.

Foto: Matic Tomšič

"Za nekaj časa bo še dober," je eden najpogostejših izgovorov v bran polnilnemu kablu, iz katerega že štrlijo bakrene žice in ki ga šest mesecev popravljamo tako, da ga vsakih nekaj dni ovijemo v nov sloj lepilnega traku. Takšen kabel je pametno čim prej zamenjati, preden vam zaradi njega eksplodira telefon ali zgori hiša, pa čeprav vam bo kdo zatrjeval, da je verjetnost, da bi se zgodilo kaj takega, nizka. 

Novice Polnjenje mobilnega telefona vso noč morda le ni (več) najboljša ideja

Pri poškodbah polnilnih kablov za pametne telefone ali katero drugo elektronsko napravo lahko električni tok skoznje preneha teči pravilno. Če se žice pod napetostjo v notranjosti kabla natrgajo in (v primeru, da je izolacija zaradi poškodbe kabla odrgnjena) dotaknejo, lahko pride do uničujočih ali celo tragičnih posledic.

Zgodijo se lahko poškodbe vezja v polnilnem adapterju, električni sunek, ki preobremeni baterijo pametnega telefona (ali druge naprave) - ta lahko zaradi tega tudi eksplodira in povzroči požar -, v določenih primerih so mogoči tudi elektrošoki. 

Natrgan polnilni kabel za pametni telefon je, na primer, leta 2017 povzročil požar, v katerem je na hiši nastalo za več kot 50 tisoč evrov škode. Istega leta je 14-letno dekle umrlo zaradi elektrošoka, ki ga je povzročil natrgan polnilni kabel (polnilec je bil takrat najverjetneje brez certifikata ustreznosti, ki načeloma preprečuje takšne dogodke). 

Fitnes, telefon
Novice Stranke slovenskih fitnesov delajo napako, ki jim lahko uniči življenje

Zakaj se natrgajo kabli?

Eden najpogostejših dejavnikov je nepravilno izklapljanje polnilnih kablov iz elektronskih naprav, predvsem pametnih telefonov. Če kabel ves čas odstranjujemo tako, da ga zgrabimo in preprosto "cuknemo" iz naprave, namesto da bi ga izvlekli z držanjem za priključek, ga bomo prej ali slej "slekli", kar pomeni, da bo zunanji sloj izolacije zdrsnil vstran in razkril tanjše raznobarvne kable v notranjosti. To je še stadij, pri katerem lahko situacijo začasno rešimo z uporabo izolirnega traku. 

Tole je že kritično stanje, saj je že vidno tako imenovano cvetenje žic. Takšen kabel naj takoj roma v ustrezen koš za smeti oziroma v reciklažo.  | Foto: Matic Tomšič Tole je že kritično stanje, saj je že vidno tako imenovano cvetenje žic. Takšen kabel naj takoj roma v ustrezen koš za smeti oziroma v reciklažo.  Foto: Matic Tomšič

Nadaljevanje takšnega početja medtem zgolj potencira nadaljnje poškodbe in samo še vprašanje časa je, kdaj se bodo pokazale tudi bakrene žice.

Takrat se pogosto pojavi tudi potreba po "finem" nastavljanju kabla, ki napravo polni samo še v določenih položajih. To je jasen signal, da je čas za zamenjavo kabla (uradna alternativa Huaweievemu kablu na naših fotografijah stane 10 evrov). Vsakokratna telovadba, da kabel spravimo v točno določen polnilni položaj, ga namreč le dodatno poškoduje. 

Svoj pametni telefon je med polnjenjem marsikdo že uporabljal takole. Za polnilni kabel je to daleč od optimalnega položaja.  | Foto: Matic Tomšič Svoj pametni telefon je med polnjenjem marsikdo že uporabljal takole. Za polnilni kabel je to daleč od optimalnega položaja. Foto: Matic Tomšič

K poškodovanju kablov lahko sicer pripomorejo tudi drugi dejavniki, kot so domače živali oziroma njihovi zobje (najpogosteje psi in mačke), kabli, ujeti pod vrata ali koleščke pisarniških stolov, uporaba pametnega telefona med polnjenjem, pri čemer je kabel upognjen pod kotom 90 stopinj ali še manj. 

Nasvet: ob nakupu novega polnilnega kabla oziroma adapterja se je vselej smotrno prepričati, da ima oznako CE, ki zagotavlja skladnost z vsemi ustreznimi zahtevami za izdelke, ki se prodajajo v Evropski uniji.
Mnogi strokovnjaki priporočajo, naj polnilne adapterje kupujemo neposredno od proizvajalcev. Zaupanja vredni so tudi polnilci drugih proizvajalcev, ki imajo certifikate o (tehnični) ustreznosti, kot so CE, TÜV, CSA. | Foto: Matic Tomšič Mnogi strokovnjaki priporočajo, naj polnilne adapterje kupujemo neposredno od proizvajalcev. Zaupanja vredni so tudi polnilci drugih proizvajalcev, ki imajo certifikate o (tehnični) ustreznosti, kot so CE, TÜV, CSA. Foto: Matic Tomšič
Cenejši polnilci, pogosto tisti, ki jih lahko za pest drobiža kupimo na Ebayu ali Aliexpressu, tega pogosto nimajo. 

Preberite tudi:

Tencent
Novice Ko boste hoteli privarčevati 10 evrov, pomislite na to sliko
Windows 10
Novice Na številnih računalnikih se skriva mogočno orodje: kako ga najti?
Ruter, router, usmerjevalnik
Novice Eden največjih razlogov, zakaj domači Wi-Fi ne "vleče" dobro
Ne spreglejte