Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
7. 12. 2017,
12.46

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

Martin Škorjanc Marko Kobal NiceHash kriptovaluta bitcoin

Četrtek, 7. 12. 2017, 12.46

6 let, 4 mesece

Kdo so Slovenci, ki so jim ukradli 56 milijonov evrov #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Bitcoin, Bitcoin Cash | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kdo stoji za ljubljanskim podjetjem NiceHash, ki so mu včeraj ukradli za 56 milijonov evrov bitcoinov, kakšne so njihove bilance in kaj pravijo na policiji?

NiceHash je mlado slovensko podjetje s sedežem v ljubljanskem tehnološkem parku, ki sta ga letos poleti ustanovili podjetji H-Bit v lasti Martina Škorjanca in Bitorious v lasti Marka Kobala.

Mariborski H-Bit je 55-odstotni lastnik podjetja, novogoriški Bitorious pa ima v lasti 45-odstotni delež podjetja. Aktualni direktor podjetja je Kobal. Poslovanje podjetja še ni javno dostopno.

Video: Planet TV


Preberite še:

Napad na slovensko podjetje: ukradli za več deset milijonov evrov bitcoinov
Rop sefov ni več največji rop v zgodovini Slovenije


Škorjančevo podjetje H-Bit je bilo ustanovljeno sredi leta 2014, prihodki pa so se mu drastično zviševali. Medtem ko je v drugem polletju 2014 ustvarilo 50 tisoč evrov prihodkov, so ti lani narasli na 370 tisoč evrov. Največ dobička, 67 tisoč evrov, je podjetje prikazalo leta 2015.

Skoraj istočasno je nastalo tudi Kobalovo podjetje Bitorious. Tudi njegovo podjetje je prihodke iz leta v leto povečevalo, lani so jih ustvarili 224 tisoč evrov. Dobiček je znašal 147 tisoč evrov.

Podjetje ima sedež v tej stavbi v ljubljanskem tehnološkem parku.


Vprašanja, kakšno je trenutno stanje v podjetju NiceHash po razkritju kibernetskega vdora, ali je podatek o 4.736 ukradenih bitcoinov točen, kako poteka omejevanje škode in kakšne bodo posledice vdora za več kot pol milijona uporabnikov storitev, smo sprva direktorju Kobalu želeli postaviti po telefonu, a avtomatski odzivnik javlja, da "ta številka ne obstaja". Vprašanja smo zato poslali po elektronski pošti, odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo. 

Slovenska policija sodeluje tudi z drugimi državami

Policija je potrdila, da so prejeli prijavo, ki jo obravnavajo kot kaznivo dejanje napada na računalniški sistem. S primerom se ukvarjajo za to usposobljeni kriminalisti oddelkov za računalniško preiskovanje. "Zaradi obsega in zahtevnosti same preiskave te nove oblike kriminalitete več podatkov ta trenutek ne moremo dati, saj poteka intenzivno preverjanje," so dodali. Kot so še povedali, naši kriminalisti pri tem sodelujejo tudi z nekaterimi drugimi državami. Policija sicer ni pojasnila, za katere države gre, saj bi bila lahko posledica tega uničenje dokazov. 

Spletna stran uporabnikom po vsem svetu ponuja orodja za rudarjenje alternativnih kriptovalut in najem računske moči, plačila pa so uporabniki prejemali v bitcoinih. Do izplačil v lastne denarnice so imeli uporabniki bitcoine deponirane pri NiceHashu in ti so zdaj izginili. V NiceHashu trdijo, da incident preiskujejo in da so zaprosili za pomoč organe pregona. Vodja marketinga v NiceHashu Andrej P. Škraba je za STA sporočil, da sodelujejo s preiskovalci, več od tega, kar so objavili na spletni strani, pa ne morejo povedati.

nicehash | Foto: Zanimivo je, da je Martin Škorjanc oče mladega računalničarja Matjaža Škorjanca, ki ga je mariborsko sodišče pred štirimi leti obsodilo na slabih pet let zapora.

Spoznalo ga je za krivega izdelave zlonamernega računalniškega programa za vdor v informacijske sisteme in pranje denarja. Kriminalisti so ga leta 2011 prijeli v sodelovanju z ameriškim Zveznim preiskovalnim uradom (FBI), ki je celo zahteval njegovo izročitev. A Slovenija v to ni privolila. Po poročanju medijev bi mu v primeru izročitve čez lužo grozilo kar 65 let zapora.

Ne spreglejte