Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
4. 7. 2018,
4.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27

Natisni članek

pametni telefon Samsung Galaxy J6 Samsung prvi vtisi Vtisi Vtisi

Sreda, 4. 7. 2018, 4.00

2 meseca, 1 teden

Prvi vtisi: Samsung Galaxy J6

Samsung Galaxy J6: Letošnji Samsungov adut vstopnega razreda

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,27
Samsung Galaxy J6 | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Pri Samsungu še kako dobro vedo, da je konkurenčni boj pametnih telefonov v srednjem in nižjem razredu lahko veliko bolj neizprosen kot pri najzmogljivejših silakih. Ali bo Samsung Galaxy J6 kos temu izzivu?

Ravno v srednjem in nižjem cenovnem razredu je namreč kar nekaj manjših in na naših prostorih morda manj znanih (predvsem kitajskih) proizvajalcev, ki s svojim razmerjem zmogljivosti in cene pišejo uspešne prodajne zgodbe.

Nekaj dobiš, nekaj izgubiš

Pametni telefon Galaxy J6 je Samsungov letošnji kandidat v segmentu srednjega ali celo malo nižjega srednjega razreda (njegova priporočena maloprodajna cena v Sloveniji je 279 evrov), s katerim si želijo ohraniti svoje (čim boljše) mesto v tem segmentu, ki je zelo priljubljen in tržno zanimiv predvsem v še razvijajočih se trgih zunaj Evrope.

Samsung je tako moral narediti težko izbiro: kako v tem novem telefonu hkrati ponuditi čim več zanimivega, kar bi privabilo in prepričalo nove uporabnike, obenem pa prihraniti na komponentah za ohranitev nižje cene.

Samsung Galaxy J6 je prvi pametni telefon Samsungove vstopne serije J, ki uvaja zaslon z razmerjem 18,5 : 9, ki smo ga že spoznali pri višjih serijah A in S.  | Foto: Bojan Puhek Samsung Galaxy J6 je prvi pametni telefon Samsungove vstopne serije J, ki uvaja zaslon z razmerjem 18,5 : 9, ki smo ga že spoznali pri višjih serijah A in S. Foto: Bojan Puhek

Tako smo dobili pametni telefon, ki v ta razred uvaja nekatere zanimivosti, a obenem na njem pogrešamo nekatere dobrote, ki bi jih pričakovali ne glede na cenovni razred.

A pojdimo po vrsti.

Prvi v seriji J z ''neskončnim zaslonom''

Tehnologija zaslona je AMOLED, zato so barve resnično živahne, kontrasti pa res močni. | Foto: Bojan Puhek Tehnologija zaslona je AMOLED, zato so barve resnično živahne, kontrasti pa res močni. Foto: Bojan Puhek Galaxy J6 je prvi pametni telefon Samsungove vstopne/najnižje serije J, ki uvaja zaslon z razmerjem 18,5 : 9, ki smo ga že spoznali pri višjih serijah A in S. Samsungovi marketinški strokovnjaki temu zaslonu rečejo neskončni zaslon (Infinity Display), ker zaseda praktično celotno širino zaslona.

Tehnologija zaslona je AMOLED, zato so barve resnično živahne, kontrasti močni in je črna barva res črna – nekaj, s čimer se marsikateri tekmec v tem razredu ne more pohvaliti.

Že res, da imajo dražji samsungi še boljši zaslon AMOLED, a tudi ta na J6 je, zlasti za ta cenovni razred, zelo prepričljiv.

Toda ločljivost tega 5,6-palčnega (14,2-centimetrskega) zaslona je omejena na HD+ (1.480 x 720 pik). Kompromis so sprejeli tudi pri izbiri procesorja: osemjedrski procesor Exynos 7870 bo kmalu star dve leti, njegov najhitrejši takt pa je (zgolj) 1,6 gigaherca.

Ob tem procesorju in treh gigabajtih delovnega pomnilnika, najvišjih hitrosti delovanja ne moremo pričakovati, je pa še vedno J6 dovolj hiter za večino opravil in celo za nekaj večopravilnosti (le ne ga primerjati na primer z Galaxy S9+). Shrambnega prostora je skupaj za 32 gigabajtov, a je ob operacijskem sistemu in vsem drugem, kar je že tovarniško nameščeno, uporabniku na voljo nekaj več kot 21 gigabajtov.

Samsung Galaxy J6 ima operacijski sistem Android 8 (Oreo) z deveto različico Samsungovega prilagojenega uporabniškega vmesnika. | Foto: Bojan Puhek Samsung Galaxy J6 ima operacijski sistem Android 8 (Oreo) z deveto različico Samsungovega prilagojenega uporabniškega vmesnika. Foto: Bojan Puhek

Najnovejše programje …

Oblikovno J6 ne pušča nobenega dvoma, da prihaja iz iste hiše kot njegovi zmogljivejši rojaki serij A in S. Zadnja stran ohišje je sicer plastična, a je ta plastika zelo trda in odporna, prijetno zaobljen stranski okvir pa je kovinski.

Tudi programska podpora je identična kot pri njihovih zadnjih novostih: Android 8 (Oreo) z deveto različico Samsungovega prilagojenega uporabniškega vmesnika. Ima tudi NFC, ki postaja vedno bolj nepogrešljiv za mobilna plačevanja – ne le z digitaliziranimi plačilnimi karticami, temveč tudi na primer na ljubljanskem mestnem avtobusu.

… a tudi že malo zastarel vmesnik za povezovanje in napajanje

Na seznamu razlik glede na letošnjo serijo S pa je tudi vmesnik za polnilnik oziroma povezavo z računalnikom: J6 ima še vedno microUSB, ki ga med novimi telefoni praktično ne najdemo več. Prav tako J6 nima možnosti brezžičnega polnjenja, ki ostaja eden od privilegijev lastnikov najdražjih samsungov.

Za polnjenje akumulatorja (baterije) in povezovanje z računalnikom uporablja Samsung Galaxy J6 vmesnik microUSB, ki počasi že postaja redkost na novih pametnih telefonih. | Foto: Bojan Puhek Za polnjenje akumulatorja (baterije) in povezovanje z računalnikom uporablja Samsung Galaxy J6 vmesnik microUSB, ki počasi že postaja redkost na novih pametnih telefonih. Foto: Bojan Puhek

Stik s tradicijo ohranja tudi 3,5-milimetrski priključek za slušalke, ki bo razveselil redne uporabnike starejših slušalk.

Nižja zmogljivost ne pomeni slabše avtonomije

Naj vas ne ustraši, da je nominalna zmogljivost akumulatorja (samo) tri tisoč miliamperskih ur. Čeprav smo pri marsikaterem pametnem telefonu vajeni tudi višjih akumulatorskih nominalnih zmogljivosti, teh tri tisoč ''mAh-ov'' brez večjih težav premore cel dan tudi ob intenzivnejši rabi.

Počasnejši procesor in nižja največja ločljivost zaslona se v tem primeru izkažeta kot prednost.

Ob dobrih svetlobnih pogojih fotografijam ni kaj pripomniti, ko pa so razmere manj kot idealne, so rezultati lahko še vedno dobri - ali tudi ne več. | Foto: Bojan Puhek Ob dobrih svetlobnih pogojih fotografijam ni kaj pripomniti, ko pa so razmere manj kot idealne, so rezultati lahko še vedno dobri - ali tudi ne več. Foto: Bojan Puhek

Kamera: včasih solidno, včasih ceni primerno

Kamera (fotoaparat) na zadnji strani ima ločljivost 13 milijonov pik, na sprednji pa osem milijonov pik, pri obeh pa je odprtina zaslonke f/1.9. Pri dobrih svetlobnih pogojih slikam ni kaj pripomniti, ko pa se pogoji fotografiranja oddaljujejo od idealnega, se to malo pozna tudi pri posnetkih.

Toda za ta cenovni razred večje zamere kamerama pravzaprav težko pripišemo.

Fotogalerija
1 / 17
Fotografije, posnete s privzetimi nastavitvami pametnega telefona Samsung Galaxy J6

Okrnjeni Bixby težko tekmuje z Googlovim pomočnikom

Samsung Galaxy J6 ima na svoji zadnji strani čitalnik prstnih odtisov. Postavljen je praktično enako kot pri paradnem S9+ in tudi dela približno enako zelo dobro. Južnokorejci so se odločili vključiti tudi varovanje zaslona z razpoznavo obraza, a ta ne deluje tako hitro in zanesljivo kot prstni odtisi.

V opisu telefona Galaxy J6 je tudi Samsungov osebni pomočnik Bixby – a je ta v resnici tu prisoten le v omejenem obsegu. Tu so še vedno zaslonske kartice s koristnimi in sprotnimi informacijami, ni pa glasovnega vmesnika – ta najbrž najboljša in najprijaznejša Bixbyjeva lastnost ostaja ekskluzivni privilegij uporabnikov Galaxy S in Galaxy Note.

Na pametnem telefonu Samsung Galaxy J6 je vključen Samsungov digitalni pomočnik Bixby, a brez govornih ukazov, ki so pravzaprav njegova največja moč. | Foto: Bojan Puhek Na pametnem telefonu Samsung Galaxy J6 je vključen Samsungov digitalni pomočnik Bixby, a brez govornih ukazov, ki so pravzaprav njegova največja moč. Foto: Bojan Puhek

Glede na to, da J6 ima vgrajenega Googlovega pomočnika (Google Assistant), ki premore tudi glasovne ukaze, je nam, navadnim smrtnikom, malo težje razumeti, zakaj se je Samsung odločil za vključitev okrnjenega Bixbyja.

Osvetlitev zaslona lahko spreminjate le ročno

Žalostna novica za vse, ki radi uporabljajo samodejno prilagajanje osvetlitve zaslona: Samsung Galaxy J6 nima senzorja svetlobe, zato ostane le možnost ročnega nastavljanja zaslonske osvetlitve.

Pravzaprav je J6 ostal brez številnih senzorjev: ni niti digitalnega kompasa niti žiroskopa, kar se lahko maščuje pri določanju položaja na digitalnem zemljevidu pri mirovanju.

Pazite v bližini vode: Samsung Galaxy J6 nima certificirane odpornosti proti vodi in prahu.

Pametni telefon Samsung Galaxy J6 oblikovno ne pušča nobenega dvoma, da prihaja iz iste hiše kot njegovi zmogljivejši rojaki serij A in S. | Foto: Bojan Puhek Pametni telefon Samsung Galaxy J6 oblikovno ne pušča nobenega dvoma, da prihaja iz iste hiše kot njegovi zmogljivejši rojaki serij A in S. Foto: Bojan Puhek

Zanimiv in dober telefon s številnimi tekmeci

Samsung Galaxy J6 ima nekatere značilnosti premijskega telefona, hkrati pa mu manjka kakšna značilnost, ki jo imajo njegovi tekmeci in celo cenejši modeli.

Pa vendarle ta letošnji novinec v Samsungovi seriji Galaxy J predstavlja glede na predhodnike največji preskok, ki ga je v tej seriji prinesel neki novi telefon – do zdaj je pri novih J-jih šlo večinoma zgolj za manjše nadgradnje komponent.

Nikakor ne gre spregledati, da je ravno v tem v tem cenovnem razredu še veliko drugih alternativ, ki bodo komu morda bolj ustrezale kot Samsung Galaxy J6.

V razredu, kjer je Samsung Galaxy J6, je veliko tekmecev drugih proizvajalcev, toda kdor prisega na Samsungove telefone, mu je pomembno, da bo z akumulatorjem prestal cel dan mimo vtičnice in mu je zaslon AMOLED pri srcu, se z novim Galaxy J6 ne more zmotiti. | Foto: Bojan Puhek V razredu, kjer je Samsung Galaxy J6, je veliko tekmecev drugih proizvajalcev, toda kdor prisega na Samsungove telefone, mu je pomembno, da bo z akumulatorjem prestal cel dan mimo vtičnice in mu je zaslon AMOLED pri srcu, se z novim Galaxy J6 ne more zmotiti. Foto: Bojan Puhek

Toda kdor prisega na Samsungove telefone, mu je pomembno, da bo z akumulatorjem prestal cel dan mimo vtičnice in mu je zaslon AMOLED pri srcu, se z novim Galaxy J6 ne more zmotiti.

Kaj nam je bilo všeč:
- kompakten (5,6-palčni) zaslon AMOLED brez stranskih robov (''neskončni zaslon'')
- elegantna oblika in zgradba, lahek
- solidna avtonomija

 

Kaj nam ni bilo všeč:
-  manjkajo senzorji
-  starejši in ne pretirano zmogljiv procesor
Ne spreglejte