Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
9. 3. 2018,
10.31

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

4

Natisni članek

NLB Mastercard NLB Pay mobilna denarnica Blaž Brodnjak Boštjan Fabjančič

Petek, 9. 3. 2018, 10.31

6 let, 1 mesec

NLB Pay: nova slovenska mobilna denarnica za globalno omrežje plačilnih kartic

Če imate pametni telefon, lahko plačilno kartico kar pozabite doma

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

4

Blaž Brodnjak, BLB Pay, 8. 3. 2018

Največja slovenska banka v sodelovanju s kartično hišo Mastercard uvaja lasten sistem mobilnega plačevanja NLB Pay, s katerim pametni telefon v celoti nadomešča njihove plačilne kartice Mastercard in (pozneje še) Maestro.

NLB Pay se od do zdaj razpoložljivih mobilnih denarnic v Sloveniji razlikuje po tem, da gre za prvo mobilno rešitev, ki nadomešča plačilne kartice ene od slovenskih bank.

Aplikacijo so po nekajmesečnem intenzivnem internem preizkušanju na uradni predstavitvi včeraj predali v omejeno zunanje preizkušanje, načrtujejo pa, da jo bodo v kratkem ponudili vsem imetnikom plačilnih kartic NLB Mastercard.

NLB Pay se od do zdaj razpoložljivih mobilnih denarnic v Sloveniji razlikuje po tem, da gre za prvo mobilno rešitev, ki nadomešča plačilne kartice ene od slovenskih bank. | Foto: NLB Pay se od do zdaj razpoložljivih mobilnih denarnic v Sloveniji razlikuje po tem, da gre za prvo mobilno rešitev, ki nadomešča plačilne kartice ene od slovenskih bank.

Najmanj enaka varnost kot pri plačilni kartici

Aplikacija deluje na pametnih telefonih, ki imajo brezstično komunikacijo NFC, po opravljeni registraciji in aktivaciji - ta postopek uporabnik opravi sam znotraj aplikacije in traja le kakšno minuto - pa je z njo mogoče plačevati na vseh prodajnih mestih, ki so opremljena z brezstičnimi prodajnimi terminali (POS).

Pri aplikaciji sta uporabniška izkušnja in zagotavljanje varnosti pri samem plačevanju enaka kot pri kartici: potem ko uporabnik pametni telefon prisloni na prodajni terminal, nakupov do 15 evrov (velja za Slovenijo, v drugih državah so lahko drugačne mejne vrednosti) ni treba posebej avtorizirati, pri višjih zneskih pa zlorabe preprečuje zahteva po vnosu kode PIN.

Med dodanimi vrednostmi aplikacije sta dodatna raven varnosti, ki jo zagotavlja zaklepanje samega pametnega telefona, in zelo pregleden seznam opravljenih plačil, za katerega poskrbi aplikacija. Tako odpravi nevšečnosti zaradi izgubljenih listkov s plačilnega terminala.

"Pri nekaterih slovenskih bankah, ki so izdajateljice plačilnih kartic, je delež brezstičnih plačil že dosegel dobro četrtino in prav tej priljubljenosti gre zahva, da še naprej pospešeno razvijamo nove do uporabnikov prijazne storitve," je pojasnil predstavnik Mastercarda v Sloveniji Boštjan Fabjančič. | Foto: "Pri nekaterih slovenskih bankah, ki so izdajateljice plačilnih kartic, je delež brezstičnih plačil že dosegel dobro četrtino in prav tej priljubljenosti gre zahva, da še naprej pospešeno razvijamo nove do uporabnikov prijazne storitve," je pojasnil predstavnik Mastercarda v Sloveniji Boštjan Fabjančič.

Priljubljenost brezstičnih plačil pomembno gonilo

Nova storitev združuje vedno bolj priljubljene storitve in aplikacije pametnih telefonov z brezstičnim plačevanjem, ki se je v dobrih treh letih v Sloveniji precej uveljavilo.

"Pri nekaterih slovenskih bankah, ki so izdajateljice plačilnih kartic, je delež brezstičnih plačil že dosegel dobro četrtino in prav tej priljubljenosti gre zahvala, da še naprej pospešeno razvijamo nove do uporabnikov prijazne storitve," je pojasnil predstavnik Mastercarda v Sloveniji Boštjan Fabjančič.

"Bančne storitve, ki jih lahko izvajamo prek mobilnih telefonov, postajajo vse bolj aktualne, saj so preproste, hitre in varne, uporabnikom pa omogočajo prihranek časa," je povedal predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak. | Foto: "Bančne storitve, ki jih lahko izvajamo prek mobilnih telefonov, postajajo vse bolj aktualne, saj so preproste, hitre in varne, uporabnikom pa omogočajo prihranek časa," je povedal predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak.

Brodnjak: Prednosti bančnih storitev prek mobilnih telefonov so prepričljive

Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak je prepričan, da je nova storitev nov mejnik pri ustvarjanju učinkovitih finančnih storitev: "Bančne storitve, ki jih lahko izvajamo prek mobilnih telefonov, postajajo vse bolj aktualne, saj so preproste, hitre in varne, uporabnikom pa omogočajo prihranek časa, zato v NLB ogromno vlagamo v razvoj in na trg vseskozi uvajamo novosti."

Vodja projekta NLB Pay na področju kartičnega poslovanja Nataša Dulc Strahinič je poudarila, da je nova storitev NLB Pay plod odličnega sodelovanja med družbami Mastercard, Bankrat in NLB, ki je intenzivno potekalo zlasti v zadnjega dobrega pol leta.

Ne spreglejte