Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
18. 9. 2019,
4.01

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,65

4

Natisni članek

internet nasvet WiFi Alliance WiFi

Sreda, 18. 9. 2019, 4.01

4 leta, 7 mesecev

Prišel je nov Wi-Fi: kaj se spreminja in kaj bomo potrebovali zanj?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,65

4

Omrežni usmerjevalnik, mrežni usmerjevalnik, ruter, router | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Proizvajalci elektronike bodo od ponedeljka svoje naprave, ki jih je mogoče povezati z brezžičnim internetom, lahko opremili s certifikatom združljivosti z novim tehničnim standardom Wi-Fi 6. Kaj v primerjavi s starejšimi prinaša nova generacija brezžičnega omrežja in kako bomo Wi-Fi 6 lahko začeli uporabljati?

Kaj je Wi-Fi 6?

Wi-Fi 6 je poenostavljeno ime za 802.11ax, novi tehnični standard brezžičnega interneta, ki ga je razvilo mednarodno neprofitno združenje za standardizacijo brezžičnih tehnologij Wi-Fi Alliance. 

Wi-Fi 6 je v osnovi še vedno ista stvar kot njegova predhodnika Wi-Fi 5 in Wi-Fi 4 oziroma, kot smo ju poznali do zdaj, standarda 802.11ac in 802.11n. To pomeni, da bo njegova primarna naloga še naprej povezovanje uporabnika z internetom, a bo znal to početi precej bolj učinkovito in hitreje. 

Bluetooth
Novice Huda ura za tehnologijo, ki jo poznamo in uporabljamo vsi

Standard Wi-Fi 6 ni absolutna novost: združenje Wi-Fi Alliance ga je namreč definiralo že pred nekaj časa, obenem pa je od letošnje pomladi tudi že mogoče kupiti peščico omrežnih usmerjevalnikov, ki ga podpirajo.

A uradno je certifikat Wi-Fi 6 proizvajalcem naprav na voljo od tega ponedeljka, kar pomeni, da lahko kmalu pričakujemo poplavo novih naprav z nalepko Wi-Fi 6. 

Ruter, router, usmerjevalnik
Novice Eden največjih razlogov, zakaj domači Wi-Fi ne "vleče" dobro

Kakšna bo največa prednost Wi-Fi 6 za povprečnega uporabnika?

Podatek, ki bo zanimal tako rekoč vsakega uporabnika, je hitrost. Preprost odgovor je, da lahko hitrost prenosa podatkov prek Wi-Fi 6 v teoriji doseže 9,6 gigabita na sekundo, kar je skoraj trikrat hitreje od aktualne generacije (Wi-Fi 5). 

Dejstvo je sicer, da z Wi-Fi 6 velika večina uporabnikov doma ne bo dosegala bistveno višjih hitrosti kot danes z Wi-Fi 5. Kdor ima danes pri svojem ponudniki širokopasovnega interneta zakupljeno 250-megabitno povezavo, tudi z usmerjevalnikom, ki podpira Wi-Fi 6, podatkov ne bo prenašal nič hitreje. 

Ob višjih oziroma bolj stabilnih hitrostih internetne povezave sta prednosti Wi-Fi 6 med drugim tudi izboljšana varnost, saj se z Wi-Fi 6 bolj uveljavlja nov standard šifriranja podatkov WPA3, in pa nižja poraba elektrike oziroma baterij, saj bodo naprave prek Wi-Fi 6 bolj učinkovito komunicirale o tem, kdaj lahko izklopijo Wi-Fi anteno. | Foto: Thinkstock Ob višjih oziroma bolj stabilnih hitrostih internetne povezave sta prednosti Wi-Fi 6 med drugim tudi izboljšana varnost, saj se z Wi-Fi 6 bolj uveljavlja nov standard šifriranja podatkov WPA3, in pa nižja poraba elektrike oziroma baterij, saj bodo naprave prek Wi-Fi 6 bolj učinkovito komunicirale o tem, kdaj lahko izklopijo Wi-Fi anteno. Foto: Thinkstock

Srž Wi-Fi 6 je namreč ohranjanje hitrosti in stabilnosti brezžične povezave takrat, ko omrežni usmerjevalnik obremeni več naprav hkrati.

To bo uporabno že v povprečnem sodobnem gospodinjstvu, kjer so z Wi-Fi pogosto hkrati povezani štirje pametni telefoni, dva prenosna računalnika, igralna konzola, televizor in še kakšen pametni senzor, kaj šele na javnem kraju, kjer se z dostopno točko istočasno povezuje več sto naprav.

Posamične naprave z Wi-Fi 6 zvečine ne bodo podirale hitrostnih rekordov, bo pa internetna povezava tudi ob velikem navalu na omrežni usmerjevalnik ostala bolj konstantna, zaradi česar uporabniki v času velike obremenitve usmerjevalnika najverjetneje ne bodo izkusili ravno opaznega padca hitrosti prenosa podatkov. 

Foto: WiFi Alliance | Foto: Foto: WiFi Alliance Še ena od prednosti je očitna takoj: z generacijo Wi-Fi 6 se končuje zmeda z imeni različnih standardov brezžičnega interneta. 

802.11ac bo od zdaj naprej Wi-Fi 5, malce starejši, a še vedno aktualni 802.11n pa Wi-Fi 5. Bolj v preteklost Wi-Fi Alliance s poimenovanjem standardov uradno ne gre, saj 802.11g, 802.11a in 802.11b ne uporablja skoraj nihče več. 

WiFi
Novice Standardi Wi-Fi se bodo preimenovali – zakaj je to dobro za uporabnike?

Kdaj lahko začnem uporabljati Wi-Fi 6?

Kdor bo želel izkoristiti prednosti, ki jih ponuja Wi-Fi 6, bo moral kupiti novo strojno opremo, torej omrežni usmerjevalnik in naprave - pametne telefone, prenosne računalnike -, ki podpirajo nov standard. Najpomembnejši je omrežni usmerjevalnik, saj brez njega z Wi-Fi 6 v domačem omrežju ne bo delovala nobena naprava. 

Tale pošast, usmerjevalnik Netgear Nighthawk AX12, ki podpira standard Wi-Fi 6, pri nas še ni na voljo, v tujini pa je zanj treba odšteti približno 400 evrov. | Foto: Tale pošast, usmerjevalnik Netgear Nighthawk AX12, ki podpira standard Wi-Fi 6, pri nas še ni na voljo, v tujini pa je zanj treba odšteti približno 400 evrov.

Usmerjevalnike oziroma ruterje, ki omogočajo povezovanje prek standarda Wi-Fi 6, med drugim že prodajajo proizvajalci Asus, Netgear, D-Link in TP-Link, vendar so za zdaj še precej redki in dragi. 

Z nakupom se sicer načeloma nikamor ne mudi, saj Wi-Fi 6 ni tehnologija, ki bo hitro zastarela, obenem pa naprav, ki jo podpirajo, še ni ravno na pretek - med bolj znanimi so pametni telefoni Samsung Galaxy Note 10 ter iPhone 11 in iPhone 11 Pro.

Novi iPhoni se sicer ne ponašajo s certifikatom Wi-Fi 6, vendar pa standard kljub temu podpirajo. Apple iPhonov namreč ne opremlja s tem certifikatom, pa čeprav je dolgoletni član združenja Wi-Fi Alliance. | Foto: Reuters Novi iPhoni se sicer ne ponašajo s certifikatom Wi-Fi 6, vendar pa standard kljub temu podpirajo. Apple iPhonov namreč ne opremlja s tem certifikatom, pa čeprav je dolgoletni član združenja Wi-Fi Alliance. Foto: Reuters

Kot pri prejšnjih generacijah standarda Wi-Fi lahko pričakujemo, da bo več naprav s certifikatom Wi-Fi 6 zdaj, ko mu je blagoslov podelilo združenje Wi-Fi Alliance, začelo prihajati v prihodnjih mesecih.

Ko boste naslednjič kupili pametni telefon, televizor, igralno konzolo ali celo hladilnik, je zelo mogoče, da bo naprava nosila tudi nalepko Wi-Fi 6. Tudi če je ne bo, bo možnost, da vendarle podpira Wi-Fi 6, zelo velika - marsikateri proizvajalec se namreč ne odloči za certifikacijo svojih naprav, pa to ne pomeni, da ne podpirajo najnovejših standardov brezžičnega povezovanja z internetom.

Preberite tudi:

Sony, TV, televizor, OLED, Bravia
Novice Kmalu bo izginila ena od največjih težav TV-zaslonov
Deepnude
Novice Sporni "čudežni" program, ki lahko sleče vsako žensko: raje ga ne iščite
Thunderbolt 3
Novice Leta 2020 prihaja nov USB: kaj se spreminja?
internet dom družina par računalnik
Novice Novo inteligentno omrežje: signal WiFi v vsakem kotičku doma
Windows 10
Novice Na številnih računalnikih se skriva mogočno orodje: kako ga najti?

 

Ne spreglejte