SiolNET. Digisvet Novice
1,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Brezžični standardi Wi-Fi dobivajo nove in preprostejše oznake

Standardi Wi-Fi se bodo preimenovali – zakaj je to dobro za uporabnike?

1,35

termometer

WiFi
Preprostejše oznake za opis standardov Wi-Fi na napravah bodo uporabnikom olajšale pot do pravilne izbire, so prepričani v združenju WiFi Alliance, kjer so do zdaj opravili več kot 40 tisoč certifikacij naprav s to funkcionalnostjo brezžičnega povezovanja. Foto: Thinkstock

Do zdaj razmeroma zapletene oznake za standarde Wi-Fi bodo nadomestile preprostejše številčne oznake.

Mednarodno strokovno in neprofitno združenje WiFi Alliance, ki skrbi za standardizacijo te brezžične tehnologije in certificiranje pripadajočih naprav, se je sprijaznilo, da so dozdajšnje oznake za brezžične standarde, četudi logične za tehnološke navdušence, za večino potrošnikov pomenile nepotrebno solato črk in številk.

Preprosto kot 4, 5, 6

Vsak, ki je kdaj pogledal specifikacijo kakšnega pametnega telefona, usmerjevalnika ali katerekoli druge naprave s funkcionalnostjo brezžičnega omrežnega povezovanja Wi-Fi, je prej kot slej naletel na okrajšave, kot so 802.11ac, 802.11ax ali 802.11g.

Te oznake razkrivajo značilnosti brezžične povezave, predvsem hitrost (to uporabnike praviloma najbolj zanima) in frekvenčno območje delovanja. Ravno 802.11 je oznaka za brezžične povezave, tako kot je 802.3 oznaka za povezave Ethernet.

Oznak WiFi 1, WiFi 2 in WiFi 3 v praksi najbrž ne bomo srečali, ker gre za stare standarde 802.11a, 802.11b in 802.11g, ki jih le stežka še najdemo na danes povezanih napravah. Oznak WiFi 1, WiFi 2 in WiFi 3 v praksi najbrž ne bomo srečali, ker gre za stare standarde 802.11a, 802.11b in 802.11g, ki jih le stežka še najdemo na danes povezanih napravah. Foto: Thinkstock

Enka, dvojka in trojka so pravzaprav že v zgodovini

Po novem bodo vse te lastnosti opisale preproste številke. Teoretično se bo začelo že z Wi-Fi 1, a v praksi ne bomo srečali oznak Wi-Fi 1, Wi-Fi 2 in Wi-Fi 3, ker gre za starejše standarde 802.11a, 802.11b, in 802.11g, ki jih dandanes povezane naprave ne uporabljajo več.

Tako bo najnovejši standard 802.11ax uporabnikom predstavljen preprosto kot Wi-Fi 6, Wi-Fi 5 bo novo ime za 802.11ac, medtem ko bo nekoliko starejši 802.11n postal Wi-Fi 4.

Z novimi imeni za standarde brezžičnih povezav WiFi prihajajo tudi nove pripadajoče grafične oznake, ki bodo uporabnikom še nazorneje predstavile lastnosti naprav. Z novimi imeni za standarde brezžičnih povezav WiFi prihajajo tudi nove pripadajoče grafične oznake, ki bodo uporabnikom še nazorneje predstavile lastnosti naprav. Foto: WiFi Alliance

Ob novih oznakah uvajajo tudi pregledne grafične oznake, ki bodo spremljale označevanje in embalažo izdelkov s funkcionalnostjo Wi-Fi.

Preprostejše oznake prinašajo boljšo obveščenost za pravilnejše odločanje

Preprostejše številčne oznake bodo še vedno potrebovale kazalo, če bodo uporabniki želeli natančno vedeti, kaj jim katera naprava omogoča, a gre vsekakor za korak k večji uporabniški prijaznosti, saj bo uporabnikom omogočilo lažjo in predvsem bolj ustrezno izbiro omrežne opreme, so prepričani v združenju WiFi Alliance, ki je do zdaj opravilo več kot 40 tisoč certificiranj omrežne opreme s funkcionalnostjo brezžičnih povezav Wi-Fi.

Na potezi so zdaj proizvajalci, ki bi morali sprejeti predlagana imena in oznake. Kot kaže, s tem ne bi smelo biti težav.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin