Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 12. 2012,
11.07

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

navigacija Vtisi Vtisi ocenili smo

Petek, 14. 12. 2012, 11.07

2 meseca, 2 tedna

Ocenili smo: Ura Garmin fēnix

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
ABC ... Ne ponavljamo abecede, ocenili smo Garminovo navigacijsko uro fēnix s senzorji ABC (višinometer, barometer, kompas). Preberite, ali se mitski ptič dvigne iz pepela ali pogori.

Izgubljena duša brez zemljevida in kompasa tava sredi Krakovskega pragozda. Noč se spušča in črnina že podnevi temačnih zelenih krošenj pritiska na osamljenega popotnika. To ni raj za ljudi, človeška noga na ta kraj ni stopila stoletja in narava bo hitro popravila drobne rane, ki jih je povzročil vsiljivec. Utrgana vejica, nenamerno pohojen goban in nervozni smrček nečesa živega, ki je pobegnilo pred neobičajnim obiskovalcem. Rešitev iz labirinta dreves prišlek preveri na svojem zapestju, smer pohoda zasije iz okroglega zaslona in usta se razširijo v komaj opazen nasmešek. Pred njim je le še kratka razdalja, dvajset metrov višinske razlike pri jesenski temperaturi in zračnem tlaku, ki obljublja skorajšnje deževne kaplje, za njim pa pohod, ki ga je zbližal z naravo in iztrgal iz sivega vsakdana.

Mlada, zelena veja navigacije Garmin se pred vsiljivci v svojem gozdu navigacijskih naprav brani tako, da se prilagaja trgu z vse večjo razvejanostjo izdelkov. Zdaj večini uporabnikov za vsakodnevno uporabo zadostuje navigacija, ki jo najdemo na vsakem spodobnem mobilniku, cene ponudnikov programske opreme in tudi dobaviteljev navigacijskih naprav pa se spuščajo na raven splošne dostopnosti. Fēnix je sveže ozelenela veja precej nišno usmerjene navigacije, ki smo ga nosili na svojem zapestju vedno in povsod, preverili pa smo, ali upraviči pričakovanja in visoko ceno.

Robusten spremljevalec na poslovni večerji? Prvi vtis je bil nekoliko nenavaden, robustna in precej velika ura ne bo pogost spremljevalec na poslovnih večerjah, med pohodniškimi prijatelji pa bo sijala kot pravi diamant. Ob strani se nahajajo štirje veliki gumbi, ki so ravno zaradi tega lahko dostopni tudi v rokavicah, dva za premikanje po menijih, en za osvetljevanje zaslona in zadnji za vrnitev na osnovni pogled, sredi ene od stranic pa sije še rdeč funkcijski gumb. Priložen je tudi polnilec baterij, ki prav tako služi povezovanju s priključkom USB, ob tem pa ima fēnix modro sposobnost brezžičnega povezovanja prek tehnologije Bluetooth.

Fēnix bo satelite včasih našel v nekaj trenutkih, spet drugič pa bo za kaj takšnega potreboval tudi do tri minute. Med aktivnostjo boste lahko spremljali grafične in tekstovne podatke, tudi hkrati, ura pa jih bo vestno shranjevala v interni spomin, ki ga sestavlja bornih 20 megabajtov, a jih v praksi več niti nismo pogrešali. Pri teku boste lahko resnici na ljubo uro uporabljali le za zajem in prikazovanje podatkov, kot so čas, razdalja … za prikaz srčnega utripa pa bo potreben nakup dodatnega senzorja, ki ga lahko povežemo prek senzorja ANT+. Pri kolesarjenju vam bo v veliko pomoč prikaz hitrosti, za navdušence tudi višinski profil, vendar bo veliko bolj praktično uro pritrditi na krmilo, za kar je spet treba dokupiti nastavek.

Prava izbira za avanturiste Garmin fēnix pa zasije na področju, za katerega je bil tudi ustvarjen. Navigacija do vnaprej določenih točk, ki jih je najlažje določiti na računalniku ali pametnem mobilniku, je preprosta, grafični prikaz na sicer relativno majhnem zaslonu pa nudi dovolj informacij, čeprav pravih zemljevidov ne pričakujte. Prikazani so podatki razdalje do naslednje točke in predviden čas prihoda, obod zaslona pa z dvema črticama služi za nakazovanje prave smeri. Fēnix vas ob prihodu na točko sam preusmeri na naslednji cilj, na žalost pa ne opozori na to, da ste prišli na vmesnega.

Vklopite GPS in ne izklopite možganov Prav tako lahko pozabite na samodejno vodenje, možgane boste morali imeti vklopljene. Če steza vodi prek vodotoka in je le nekaj korakov naprej brv, vas bo vseeno poskušal peljati po najkrajši poti, pa čeprav to pomeni mokro brodenje po potoku. Sicer bi enaka logika veljala tudi za druge navigacije, kjer tehnološki verniki zvesto sledijo ukazom mehaničnega glasu in svoje konjičke uničujejo na kolovozih.

Fēnix vas lahko vodi po poteh, ki so jih ustvarili drugi, in druge po vaših, ponuja pa tudi osnovne informacije, ki pridejo prav ribičem, lovcem in fotografskim navdušencem, ki si želijo pravočasno ovekovečiti sončni vzhod ali zahod. Bolj vraževerni bodo spremljali Lunine mene, večina pohodnikov pa notranje senzorje. Vgrajeni barometer in višinometer ponujata bolj natančne informacije od navigacij, ki se zanašajo le na satelitske podatke o nadmorski višini, kompas dobro deluje pri orientaciji, senzor temperature pa ponuja le okvirne podatke, saj je za popolno natančnost uro treba sneti z zapestja ali pa dokupiti zunanji senzor.

Z dodatki in pravo kartografijo več kot odličen Garmin fēnix je za pohodnike odlična navigacijska naprava, določene prilagoditve pa ga lahko spremenijo v zvestega spremljevalca tudi pri drugih aktivnostih hiperaktivnih ljudi. Cena je žrtev napredka in pomanjšanja vsebine v napravo, ki jo lahko nosimo povsod s sabo, saj bo neopazno, a robustno varovala naše zapestje. Rahlo nas je razočaralo le dejstvo, da je treba za dejansko uporabno programsko opremo dokupiti zemljevid, ki bi si ga ob vloženih štiristotih evrih zaslužili ob samem fēnixu.

Splošna ocena: 9

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Tehnične lastnosti: Velikost naprave: 4,9 x 4,9 x 1,7 cm Velikost zaslona: 3,1 x 3,1 cm Ločljivost: 70 x 70 točk Tip zaslona: črno-bel Teža: 82 g Baterija: polnilna litij-ionska, avtonomija do 50 ur (GPS); 2 tedna (s senzorji); 6 tednov (ura) Vodotesnost: 50m Visoko odziven GPS-sprejemnik: osnovni zemljevid, vodenje po sledi Interni pomnilnik: 20 MB, št. priljubljenih točk - 1.000, št. načrtovanih poti - 50, št. točk v sledi 10,000 Ostalo: brezžična izmenjava podatkov, izračun lova/ribolova, lunarne tabele, izračun površine, elektronski kompas, barometrični višinomer Priklop: USB

Ne spreglejte