Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
8. 1. 2013,
15.03

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ocenili smo Vtisi Vtisi

Torek, 8. 1. 2013, 15.03

2 meseca, 2 tedna

Ocenili smo: Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zaradi ThinkPada X1 bo pred nakupom novega, generičnega ultrabooka marsikdo premislil dvakrat. Za sicer precej zajetno cenovno postavko se namreč skriva pravi kristal ogljika.

X1 Carbon je zadnji krik Lenovove linije ThinkPad, ki je v segmentu poslovnih prenosnih računalnikov prisotna že od pamtiveka (nekdaj je bil lastnik blagovne znamke IBM, a je Lenovo leta 2005 odkupil vse pravice za trženje omenjenih prenosnih računalnikov pod svojim emblemom), pa vendar se ji nikdar ni uspelo zavihteti na sam vrh. Razlog je najbrž v prekomerni teži in škatlastem dizajnu preteklih izvedenk, zaradi česar je svoj ThinkPad malokdo rad vzel na sestanek.

Varčnost z velikim V Pomembno je, da ima ultrabook poleg papirne tankosti in prijetnega videza tudi vzdržljivo baterijo. V osrčje testiranega ThinkPada so pri Lenovu (ne gre za nikakršno ekskluzivnost, enake komponente uporablja tudi konkurenca) posadili Intelov procesor Core i5-3427U. Štirijedrnika poleg spodobne hitrosti, ko se zaradi nabora ukazov Turbo Boost frekvenca s privzetih 1,8 gigaherca povzpne na 2,8 gigaherca, odlikuje energetska učinkovitost, saj je najvišja poraba zaradi 22-nanometrske tehnologije izdelave le 17 vatov. Dobiti je sicer mogoče tudi X1 s procesorjem Core i7-2640M, ki je sicer dvakrat bolj požrešen (35W porabe), a iz sebe iztisne precej več – s privzetimi nastavitvami se ob vklopu TB-ja namreč ustavi šele pri 3,5 gigahercih.

No, pametna izbira CPU-ja ni edini faktor, ki preprečuje, da bi bil pokazatelj stanja baterije prehitro v rdečem. V pomoč je tudi disk SSD, ki poleg k energetski učinkovitosti prispeva tudi k hitrosti. Disk v testiranem X1 je sicer razpolagal le s 128 gigabajti prostora – v bolj nabritih različicah je mogoče najti tudi 160 in celo 256-gigabajtne modele.

Morda bi uporabnikom Lenovo lahko naklonil več (hitrejšega) pomnilnika – v testirancu je bila namreč le ena paličica DDR3 pomnilnika s kapaciteto 4 GB in hitrostjo 1333 MHz (glede na to, da zgoraj omenjeni i5 podpira prepustnost do 1600 megahercev in da je te dni DDR3 pomnilnik vrste SO-DIMM smešno poceni, je argumentov proti razširitvi delovnih kapacitet malo).

Škoda le, da se pri Lenovu niso odločili za namenski grafični procesor, temveč prikaz slike zaupali integrirani Intel HD4000. Po zmogljivosti je primerljiva z antično Nvidijino 8800M GTS in malce bolj novodobnim AMD Mobility Radeon HD 6770, kar pomeni, da bomo Far Cry 3 gledali v diapozitivih, preizkušeno pa brez težav in ob sklenjenih kompromisih glede kakovosti prikazanega poganja Empire: Total War in Fifo 12.

Kako prepoznati ultrabook, ko ga vidite? ThinkPad X1 Carbon je prevzel zapuščino svojih obilnejših tekmecev – kot nakazuje že ime, je ohišje v celoti izdelano iz ogljikovih vlaken, kar pripomore k zmanjšani teži naprave. Barva je, kot bi rekel žalski izumitelj Jože Žemba, ki se je srečal z vesoljci, "mat črna". Z le 19 milimetri debeline kljub oglatosti sodi med najtanjše primerke svoje vrste, prav tako ni pretežak – 1,3 kilograma.

Utrabooško poreklo izdajajo tudi priključki – precej običajnih namreč manjka. Zaman boste namreč iskali omrežno luknjo ethernet in vmesnika VGA ter HDMI za priklop zunanjega zaslona. Namesto zadnjih je tu DisplayPort, za ožičeno povezavo v splet pa je treba poseči po adapterju (ki seveda ni priložen). Aranžma priključkov dopolnjujeta dva izhoda USB, a je le en novejši in bliskovito hiter 3.0, in dve avdioodprtini.

Zaslon LED z osvetljevanjem od zadaj je silno svetel, a se ne blešči – sij je mogoče regulirati s priloženim programskim vmesnikom, kar dobro dene tudi bateriji. Počez meri 14 palcev oziroma nekaj manj kot 36 centimetrov, najvišja ločljivost pa je 1600 x 900 pikslov (presenetljivo je višja kot pri zmogljivejši izvedenki X1 s procesorjem i7, ki je bila ravno zaradi zrnatosti prikazani slike deležna nemalo kritik).

(Dolgotrajno) delo z ogljikovo ploščico 64-bitni Windows 7, privzeto naložena platforma, žal niso osvobojeni nepotrebnega programskega balasta, ki ga na svoje računalnike radi natrosijo vsi proizvajalci. Gre predvsem za moteče orodne vrstice v spletnih brskalnikih, preizkusne oziroma časovno omejene različice protivirusnih programov in vozlišča za aplikacije, ki jih ne uporablja nihče (ne enih ne drugih).

Navigacija po programih je mogoča na tri načine – z miško, sledilno ploščico in rdečim gumijastim izrastkom, ki se nahaja med tipkami G, H, B in N. Občutek med upravljanjem paličice je podoben dreganju analognih gobic igralnih ploščkov za Xbox 360 ali Playstation 3 – zelo dober, torej. Kazalec se pomika po naših željah, paličica pa nudi tudi povraten odziv (ali pa je le tako zelo toga).

Ko smo že pri tipkovnici – tipke imajo dovolj hoda, ne delujejo preveč plastično in so dovolj velike, da jih pomotoma ne pritisnemo več hkrati. Razveseljiva je tudi odsotnost cenenega klikanja tipk, kar je hiba (predvsem) cenejših prenosnih računalnikov.

X1 Carbon je v prvi vrsti namenjen poslovnim uporabnikom, kar se odraža v določenih funkcionalnostih, ki odražajo nišno orientiranost in visoko cenovno postavko – zahvaljujoč tehnologiji RapidCharge se baterija z ničle do vrha napolni v slabih 45 minutah (s časom in postopno obrabo gre sicer pričakovati, da bo čas napolnitve občutno daljši), dostop do naprave je (po želji uporabnika, seveda) mogoč le z branjem prstnih odtisov (X1 preverjanje istovetnosti zahteva bodisi že v BIOS-u bodisi v okolju Windows, možna pa je tudi enkripcija datotek).

Trajanje baterije je glede na kapaciteto in preostale ultrabooke nadstandardno – videoločljivosti HD in maksimalna svetlost zaslona jo izčrpata šele po dveh urah in pol. Ob neprestani povprečni aktivnosti (tekst, e-mail, YouTube) se upeha šele po petih, šestih urah.

Ovira pred nakupom? Cena. Nikar ne pričakujte, da boste testiran model ThinkPada X1 pri nas dobili za manj kot 1700 evrov. Cena se bo marsikomu zdela absurdna, a neizpodbitno dejstvo je, da je treba kakovost, ki je iz zgornjih odstavkov dobro razvidna, pošteno plačati. Toliko bolj, če kupujete napravo, ki ima v imenu besedico Carbon.

Splošna ocena: 9

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Karakteristike Dimenzije: 0,8-1,88 cm x 33,1 cm x 22,6 cm Teža: 1,36 kg Zaslon: 14" (1600 x 900) Procesor: štirijedrni Intel Core i5-3427U 1,8 GHz Grafika: Intel HD 4000 Delovni pomnilnik: 4 GB DDR3/1333 MHz Disk: 128 GB SSD Operacijski sistem: Windows 7 Professional (64-bit) Omrežje: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0 Kamera: HD-kamera (1280 x 720) Baterija: 4-celična Lithium-lon Priključki, vhodi, izhodi: 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, DisplayPort, za mikrofon, vhod za slušalke

Ne spreglejte