Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 12. 2012,
16.32

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

navigacija Vtisi Vtisi ocenili smo

Sreda, 26. 12. 2012, 16.32

2 meseca, 2 tedna

Ocenili smo: Garmin nüvi 3490 LMT

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Crème de la crème Garminove ponudbe navigacijskih naprav upraviči svoje prestižno poreklo, saj pod isto streho združuje elegantnost, urnost in najpomembnejše, funkcionalnost.

Zapisano je v zvezdah Navigacija. Ljudje jo uporabljamo že od vekomaj. Feničanski in starogrški pomorščaki so se na dolgih potovanjih orientirali po zvezdah, morskih tokovih in vetrovih, v srednjem veku so se že pojavili magnetni kompasi, v obdobju velikih geografskih odkritij (15. in 16. stoletje) pa so astronomi in kartografi s pomočjo matematičnih enačb in opazovanjem lege nebesnih teles v observatorijih že uspešno merili zemljepisno širino in dolžino ter izrisovali zelo natančne zemljevide znanega ozemlja.

Brez navigacije in dobrih navigatorjev bi se Marca Pola, Krištofa Kolumba in Ferdinanda Magellana danes spominjali le kot uspešnih ribičev in trgovcev, svet bi bil morda še vedno ploščat in raven, Ameriki pa bi še vedno vladalo domorodno ljudstvo Indijancev. Razvoj in napredek na eni strani, brutalnost in krutost na drugi. Vse to je v človeški zgodovini prineslo odkrivanje novega in raziskovanje že znanega, ključno vlogo pri tem pa je igrala prav navigacija.

Navigacija v žepu vsakogar Dandanašnja oblika, ki temelji na omrežju satelitov v Zemljini orbiti, je svoje prve korake storila konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja, uveljavila pa se je že dobro desetletje pozneje v Zalivski vojni na Bližnjem vzhodu, ko so navigacijske naprave za svoje strateške premike s pridom izkoriščale koalicijske sile pod vodstvom ZDA. Poleg geopolitičnih sprememb in novih zavezništev so se iz vojnega pepela dvignile tudi nekatere nepričakovane zvezde. Vsi poznajo terensko vozilo Humvee, ki si je svoj sloves pridobilo prav v iraških in kuvajtskih puščavah, manj znano dejstvo pa je, da si je v peščenih viharjih svoje ime ustvarilo tudi podjetje Garmin.

Danes eno najbolj poznanih in uveljavljenih podjetij, ki se ukvarja z izdelavo navigacijskih naprav, se je kmalu po koncu zalivske vojne odločilo odjadrati v komercialne vode in si zadalo cilj, da naredi navigacijo dostopno sleherniku, pa naj se ta po svetu premika z barkačo, avtomobilom, kolesom ali zgolj svojimi okončinami. To jim je v veliki meri uspelo, kar odraža tudi priljubljenost njihovih izdelkov, ki so ponavadi zelo kakovostni, predvsem pa zanesljivi.

Rezervirano za patricije Enega zadnjih primerkov smo dobili priložnost testirati tudi na našem uredništvu, česar sem se sam, kot precej izgubljen osebek, ki se izgubi že v parkirnih hišah, še posebej razveselil. Model nüvi 3490 velja za eno najprestižnejših in pri ceni dobrih 300 evrov eno najdražjih Garminovih naprav, hkrati pa tudi za eno najnaprednejših.

Že na prvi pogled od konkurence izstopa po svojem elegantnem videzu, ki močno spominja na sodobne pametne telefone, pri 0,9 cm debeline pa velja tudi za eno najtanjših tovrstnih naprav, tako da jo brez težav zatlačite tudi v žep ozkih kavbojk. Višji cenovni razred je razviden že iz uporabljenih materialov, saj je zaslon prekrit s pravim steklom, robovi robustnega ohišja odeti v krom, hrbtna ploskev pa mešanica brušenega aluminija in sijoče visokokakovostne plastike, ki skrbi za dobro prepustnost signalov Bluetooth in GPS.

Na ohišju se nahaja zgolj ena sama fizična tipka, s katero napravo prižgemo oziroma ugasnemo, poleg nje pa najdemo še razširitveno režo za kartico micoSD, vhod microUSB in vtičnico za priklop na bazno postajo. Zadnja ne nudi zgolj fizične opore osrednji napravi na vetrobranskem steklu, ampak služi kot pravi tehnološki podaljšek in desna roka. Vsebuje namreč precej boljši zvočnik od tistega v samem nüviju, v napajalnem kablu, ki povezuje priklopno postajo z avtomobilsko vtičnico, pa se skriva tudi FM-sprejemnik prometnih informacij, ki omogoča izogibanje zastojem, nesrečam in gostemu prometu (podatki se osvežujejo na 30 sekund).

Izgubili se ne boste, tudi če se boste poskušali 4,3-palčni zaslon je občutljiv na dotik in se ponaša z ločljivostjo 800 x 480 pikslov. Za razliko od večine podobnih navigacijskih naprav, ki uporabljajo rezistivni zaslon, je ta pri nüviju 3490 kapacitiven, kar v praksi pomeni lažje in bolj odzivno tipkanje z manj močnimi pritiski ter večprstne ukaze, kot je povečava zemljevida. Uporaba takšnega zaslona žal terja svoj davek, saj je odziven le na neposredne dotike kože, tako da je z rokavicami domala neuporaben. Manjša zamera gre tudi na precejšnjo odsevnost in posledično slabšo vidljivost na močni svetlobi, čemur botruje prekritost s steklom.

Sliko na zaslon pošilja tretja različica operacijskega sistema Guidance, ki zelo dobro skrbi za vodenje po svetu. Na testni poti, ki je potekala iz Ljubljane do Domžal in nato še do Kočevja, je nüvi 3490 svoje delo opravil izvrstno. Tudi ko sem ga poskušal zmesti z odstopom iz začrtane poti v odmaknjene vasice v okolici Ribnice, se je hitro zavedel, na katerem zaprašenem makadamskem cestišču se nahaja, in me uspešno usmeril nazaj na osrednjo pot. Prav tako dobro se je odrezal pri navigiranju po ljubljanskih cestah, saj ga niso zmedle niti nekatere nove ureditve enosmernih ulic.

Pri potovanju, ki si ga zadate, imate sicer na izbiro več načinov, kako bi ga radi opravili (če je seveda na voljo več poti). Izberete lahko med krajšim časom potovanja, krajšo razdaljo, bolj ekološko vožnjo in podobnim.

Vredna le toliko, kot so vredni zemljevidi Glede na to, da se navigacijske naprave v prvi vrsti ocenjuje po natančnosti zemljevidov in efektivnosti vodenja, lahko rečem, da si prestižni nüvi zasluži najvišje ocene, pohvali pa se lahko tudi z doživljenjsko naročnino na posodobitve kartografskih podatkov. Dobrodošli funkciji sta še photoReal, ki pri izvozih prikaže simbolično fotografijo (ta se presenetljivo dobro sklada z realnostjo) odcepa, ter Lane Assisst, ki posreduje napotke za pravilno razvrščanje na voznih pasovih, naprava pa vas s piskom (lahko ga seveda izklopite) tudi aktivno obvešča, kadar prekoračite omejitev hitrosti.

Modri zob za varnejšo vožnjo Vse to pa še zdaleč ni vse, kar nüvi 3490 uporabniku ponudi, saj skriva še ogromno bombončkov, ki pot popestrijo, ali pa jo dodatno olajšajo.

Med temi so vsekakor prikaz interesnih točk (restavracije, bencinske črpalek, trgovski centri ...), povezava Bluetooth, ki avto hitro spremeni v prostoročno telefonsko govorilnico ter glasovno ukazovanje. Nüvi sicer sprejema govorjene ukaze le v angleščini, pa še tu se ji včasih malo zatakne. Morda gre za to kriviti moj slovanski naglas, a sem do tega malo skeptičen, saj je imel "gizmo" težave že pri zaznavanju nekaterih preprostejših besed, kot so Stop, Home in Call.

Nesporni vladar? Lahko torej ob vsem povedanem rečemo, da gre za eno najboljših tovrstnih naprav, ki jih lahko za svoje težko prislužene denarce dobite? Nedvomno. Vprašanje je samo, ali ste pripravljeni vse te dobrote tudi (pre)plačati.

Nikakor ne gre zanikati superiornosti nüvija 3490 LMT na skoraj vseh področjih, od osrednjega poslanstva vodenja po svetu, do številnih drugih zabavnih in bolj ali manj koristnih funkcij, kjer prednjači predvsem zelo koristno doživljenjsko posodabljanje zemljevidov. A od točke A do B vas bodo uspešno pripeljale tudi številne druge, pol cenejše navigacije. Kdor pa želi še kaj več kot zgolj to, pa naj brez slabe vesti poseže po nüviju 3490. Razočaran ne bo.

Končna ocena: 9

Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Ne spreglejte