Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
16. 7. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

1

Natisni članek

pametni telefon Huawei P40 Pro Huawei

Četrtek, 16. 7. 2020, 4.00

3 leta, 4 mesece

Test Huawei P40 Pro+ ali kako nihče ni verjel, da so te fotografije narejene s telefonom

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

1

Huawei P40 Pro+ je zanimiva pošast. Ta osupljivo zmogljiv stroj kupcem po eni strani daje vsaj dva razloga, zakaj naj ga ne kupijo - je precej drag in, kar je za marsikoga še huje, ne pozna Googla, kar pomeni okrnjeno izbiro aplikacij in možnosti sinhronizacije osebnih podatkov. Toda po drugi strani takega fotoaparata, kot ga ima P40 Pro+, nima noben drug telefon na trgu. Za mnoge bo to dovolj dober razlog za nakup. 

Ultra telefon za ultra ceno

O zmogljivosti pametnega telefona Huawei P40 Pro+ (ali Pro Plus) pravzaprav veliko pove že njegovo ime.

Huawei P40 je prvi zastavonoša letošnje pomladne generacije najzmogljivejše serije Huaweievih pametnih telefonov. Huawei P40 Pro je njegov izboljšan model. Huawei P40 Pro+ pa vse skupaj pelje še nekoliko dlje do skoraj absurdnih skrajnosti. 

Huawei P40 Pro+ se za to, da je obilna in težka naprava z veliko izboklino za fotoaparat, odkupi z ličnostjo. Res gre za telefon, ki ga je veselje držati v roki.  | Foto: Huawei Mobile Huawei P40 Pro+ se za to, da je obilna in težka naprava z veliko izboklino za fotoaparat, odkupi z ličnostjo. Res gre za telefon, ki ga je veselje držati v roki. Foto: Huawei Mobile

P40 Pro+ ima Huaweiev procesor Kirin 990, enega najmočnejših na trgu, ki med drugim podpira tudi povezovanje z omrežji 5G. Teh pri nas sicer še ni, za zdaj se zanašamo še na dobri stari 4G.

Telefon ima kar osem gigabajtov delovnega pomnilnika, testni model pa je imel tudi 512 gigabajtov prostora za shranjevanje podatkov. Na voljo je tudi različica z 256 gigabajti. 

Fotoaparat je odličen, njegova izboklina pa ogromna. Sistem štirih kamer in senzorja ToF zaseda okrog petino površine pokrova baterije.  | Foto: Huawei Mobile Fotoaparat je odličen, njegova izboklina pa ogromna. Sistem štirih kamer in senzorja ToF zaseda okrog petino površine pokrova baterije. Foto: Huawei Mobile

Seštevek naštetih tehničnih lastnosti je stroj, ki "leti". V kombinaciji z odličnim zaslonom, ki ponuja 90-herčno osveževanje slike, se res zdi, da telefon ne bi mogel delovati še bolj gladko.

Vse to ima seveda svojo ceno. Izjemna zmogljivost in keramika na pokrovu baterije staneta blizu 1.500 evrov, kar je že v rangu najzmogljivejših (in najdražjih) telefonov iPhone. 

Treba je omeniti tudi pomembno stvar, ki ni oziroma ne bo največji magnet za kupce. Zaradi trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko novi Huaweievi pametni telefoni, torej tudi P40 Pro+, nimajo Googlovih storitev in dostopa do Googlove trgovine z aplikacijami. 

Tole je sicer drug Huaweiev pametni telefon, model Mate Xs, a začetni zaslon je tako rekoč enak tudi pri Huaweiu P40 Pro+. Zaman bomo iskali znane Googlove storitve in aplikacije, kot so Play Store, Gmail, Zemljevid, YouTube in druge.  | Foto: Matic Tomšič Tole je sicer drug Huaweiev pametni telefon, model Mate Xs, a začetni zaslon je tako rekoč enak tudi pri Huaweiu P40 Pro+. Zaman bomo iskali znane Googlove storitve in aplikacije, kot so Play Store, Gmail, Zemljevid, YouTube in druge. Foto: Matic Tomšič
Takšno razgaljanje odvisnosti uporabnikov od Googla oziroma privajanje na novo realnost brez njega bi bilo za marsikoga preveč.

Želiš na nov telefon namestiti svojo najljubšo aplikacijo? Če je ni v Huaweievi trgovini App Gallery (in marsikatere še vedno ni) in je ne znaš namestiti ročno, torej z "zafrkavanjem" z datotekami APK, si oplel. Do določenih Googlovih storitev, na primer YouTuba, je mogoče priti, a le prek brskalnika, kar je lahko precej moreče in neintuitivno. 

Google Play
Novice Ni mogoče namestiti aplikacij? Rešitve še ni na vidiku.

Glede na to, za kakšno pošast gre, je baterija presenetljivo trpežna. P40 Pro+ bo s stoodstotno napolnjenostjo zlahka deloval ves dan, še nekaj naboja pa bo ostalo za jutranjo seanso uporabe. P40 Pro+ se izjemno hitro polni tudi brezžično, pravzaprav najhitreje med vsemi pametnimi telefoni, ki jih je trenutno mogoče kupiti.  | Foto: Huawei Mobile Glede na to, za kakšno pošast gre, je baterija presenetljivo trpežna. P40 Pro+ bo s stoodstotno napolnjenostjo zlahka deloval ves dan, še nekaj naboja pa bo ostalo za jutranjo seanso uporabe. P40 Pro+ se izjemno hitro polni tudi brezžično, pravzaprav najhitreje med vsemi pametnimi telefoni, ki jih je trenutno mogoče kupiti. Foto: Huawei Mobile

Bi za Huawei P40 Pro+ kljub temu, da nima Googla, torej kdo res odštel poldrugega tisočaka evrov? Odgovor je da.

Z vidika hitrosti, tehnološke naprednosti in vsesplošne zanesljivosti delovanja vse lepo in prav, a "meso" pametnega telefona Huawei P40 Pro+ je njegov fotoaparat. 

Splošna kakovost fotografij je pričakovano zelo dobra. Barve so poustvarjene zelo realistično, podrobnosti je ogromno.  | Foto: Matic Tomšič Splošna kakovost fotografij je pričakovano zelo dobra. Barve so poustvarjene zelo realistično, podrobnosti je ogromno. Foto: Matic Tomšič

Gre za fenomenalen kos tehnike, ki odlično fotografira ljudi, predmete od blizu, panorame, nočne motive.

A vse to smo videli že pri sorodnem P40 Pro, ki ima, če verjamemo analitičnemu fotografskemu spletnemu portalu DxOMarknajboljši fotoaparat med vsemi pametnimi telefoni. 

Za članek foto Huawei P40 Pro+ | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Dobili smo več začudenih odzivov: "Ne ser***, da si tole posnel tako od daleč"

P40 Pro+ gre še korak dlje. Ima namreč periskopsko kamero, ki mu omogoča kar desetkratno optično povečavo.

Česa takega na pametnih telefonih, če odmislimo Samsung Galaxy K zoom iz leta 2014, ki pa je bil bolj podoben pravemu digitalnemu fotoaparatu kot pametnemu telefonu, do zdaj še nismo videli. 

Nočni posnetek | Foto: Matic Tomšič Nočni posnetek Foto: Matic Tomšič

Poudariti je treba, da ne gre zgolj za nesmiselno navajanje številk za Huaweievo hvalisanje pred tekmeci. Kakovost fotografij, posnetih z desetkratno optično povečavo, je namreč (morda celo nepričakovano) res dobra. Izgube ostrine tako rekoč ni, šum je minimalen.

Seveda je bolje, če za fotografiranje s povečavo uporabimo stojalo ali stabilizator (tako imenovani gimbal), a že fotografiranje iz roke daje odlične rezultate. Oglejmo si nekaj primerov.

Avtomobil, oddaljenost 70 metrov:

Avtomobil | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Avtomobil | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Gore, oddaljenost 32 kilometrov:

Gore | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Gore | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Graščina, oddaljenost 300 metrov:

Dvorec, Graščina | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Dvorec, Graščina | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Hiše na hribu, oddaljenost 2 kilometra

Foto hiše na hribu | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Foto hiše na hribu | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Lesen zajec, oddaljenost 95 metrov:

Lesen zajec | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Lesen zajec | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Cerkev na hribu, oddaljenost tri kilometre:

Cerkev na hribu | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Cerkev na hribu | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Cerkev na hribu z druge strani, oddaljenost 12 kilometrov (in za dobro mero še kar 100-kratna povečava):

Cerkev na hribu | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Cerkev na hribu | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Cerkev na hribu | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Huawei P40 Pro+ je tudi dober snemalec videoposnetkov. Razpon možnosti je širok, najvišja ločljivost, v kateri snema, pa je 4K s 60 sličicami na sekundo.

Dve od skupno kar sedmih kamer pametnega telefona Huawei P40 Pro+ sta na sprednji strani naprave. V prvi vrsti sta namenjeni avtoportretom, ki so zelo ostri:

Avtoportret Huawei P40 Pro+' | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Preberite tudi:

Sony WF-1000XM3
Novice "255 evrov? Nor si, če kupiš kaj tak... Aha, zdaj razumem, zakaj."
Huawei P40, predstavitev
Novice Kako do Facebooka in Instagrama na androidnih pametnih telefonih brez Googla?
Bowers & Wilkins PX5
Novice Videz in funkcija na prvem mestu
Novice Applu je končno uspelo: novi iPhone je "poceni" in zelo dober #video
Huawei P40 lite, pametni telefon
Novice Huawei P40 lite: četudi brez Googla, še več pameti za še manj denarja
Huawei Mate 30 PRO
Novice Huawei Mate 30 Pro: razdaja se s presežniki, a ni za vsakogar
Samsung Galaxy Fold
Novice Dame in gospodje, spoznajte vznemirljivo prihodnost mobilnih naprav
iphone
Novice "Jabolčni" #foto in #video potep po Kefaloniji
Sony, Sony Xperia
Novice Kdo bi si mislil, da se bo veliki Sony znašel v takšnem položaju
Ne spreglejte