Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
15. 12. 2017,
13.16

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,95

Natisni članek

digizgodbe NiceHash bitcoin kriptovaluta

Petek, 15. 12. 2017, 13.16

6 let, 4 mesece

Ljubljanskemu podjetju z ukradenimi milijoni mahajo pred nosom

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,95

Nekaj več kot teden dni po največji letošnji kraji digitalne valute bitcoin, pri kateri je bilo oškodovano slovensko podjetje Nicehash, še vedno ni znano, kdo je odgovoren za to dejanje. Nekateri uporabniki storitev Nicehash, ki so za zdaj ostali brez izplačil, s prsti kažejo na vodilne v podjetju, ti pa vsakršno vpletenost v krajo zanikajo. Ukradene bitcoine, ki so zdaj skupaj vredni že blizu 70 milijonov evrov, je medtem nekdo začel premikati. 

Podjetje Nicehash je v treh letih delovanja uporabnikom svoje platforme do zdaj izplačalo že več kot 120 tisoč bitcoinov, kar ob trenutni ceni bitcoina znaša več kot poldrugo milijardo evrov. Na fotografiji sporočilo obiskovalcem spletne strani nicehash.com, ki je zaradi kibernetskega napada nedostopna že več kot en teden. | Foto: Reuters Podjetje Nicehash je v treh letih delovanja uporabnikom svoje platforme do zdaj izplačalo že več kot 120 tisoč bitcoinov, kar ob trenutni ceni bitcoina znaša več kot poldrugo milijardo evrov. Na fotografiji sporočilo obiskovalcem spletne strani nicehash.com, ki je zaradi kibernetskega napada nedostopna že več kot en teden. Foto: Reuters

Kaj se je zgodilo

Ljubljansko podjetje Nicehash, ki si za kopičenje digitalnih valut na daljavo izposoja računalnike uporabnikov, za kar jim plačuje v digitalni valuti bitcoin, je prejšnji teden potrdilo, da so bili žrtev hekerskega vdora. Nekdo jim je ukradel 4.736 bitcoinov, ki so danes vredni že skoraj 70 milijonov evrov. 

Iz podjetja Nicehash so sporočili, da so prepričani, da "jih je nekdo želel uničiti". V njihov računalniški sistem je vdrl nekdo, ki je bil najverjetneje zunaj Evrope, dostop do ustreznih ključev za krajo bitcoinov pa je pridobil tako, da je zlorabil osebne podatke enega od inženirjev, zaposlenih v podjetju Nicehash. 

Preiskave dogodka, ki je močno odmeval po vsem svetu, saj gre za četrto najobsežnejše izginotje bitcoinov v zgodovini, pri katerem so imeli prste najverjetneje vmes hekerji, se je takoj lotila slovenska policija. | Foto: Reuters Preiskave dogodka, ki je močno odmeval po vsem svetu, saj gre za četrto najobsežnejše izginotje bitcoinov v zgodovini, pri katerem so imeli prste najverjetneje vmes hekerji, se je takoj lotila slovenska policija. Foto: Reuters

Pred njihovimi očmi premikajo milijone, a jim (še) ne morejo nič

Ne Nicehash ne kriminalisti, ki preiskujejo incident, v zadnjem tednu niso razkrili pomembnejših novih informacij o kraji bitcoinov, so pa s pomočjo skupnosti številnih uporabnikov - nekateri izginotje bitcoinov namreč preiskujejo na lastno pest - ugotovili, da je ukradena sredstva nekdo začel premikati. 

Z naslova, na katerega so hekerji prejšnjo sredo prenesli 4.736 bitcoinov, ki pripadajo podjetju Nicehash, je bilo na druge naslove ta teden prenesenih več kot tisoč bitcoinov, je razvidno na spletni strani blochchain.info.

V omrežju bitcoina se vsi prenosi valute beležijo v javni zapisnik, ki se imenuje blockchain oziroma veriga podatkovnih blokov. Vsak lahko vidi, kam je bil prenesen denar z določenega naslova, a ker se lastniki naslovov ne predstavljajo z imeni, temveč le z dolgimi zaporedji črk in številk, nihče ne more vedeti, komu naslov v resnici pripada. Na fotografiji naslov, na katerega je nekdo prenesel 4.736 bitcoinov, ki so bili ukradeni podjetju Nicehash, in s katerega jih zdaj prenaša drugam. | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort V omrežju bitcoina se vsi prenosi valute beležijo v javni zapisnik, ki se imenuje blockchain oziroma veriga podatkovnih blokov. Vsak lahko vidi, kam je bil prenesen denar z določenega naslova, a ker se lastniki naslovov ne predstavljajo z imeni, temveč le z dolgimi zaporedji črk in številk, nihče ne more vedeti, komu naslov v resnici pripada. Na fotografiji naslov, na katerega je nekdo prenesel 4.736 bitcoinov, ki so bili ukradeni podjetju Nicehash, in s katerega jih zdaj prenaša drugam. Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

V podjetju Nicehash sicer opozarjajo, da tatovi teh bitcoinov ne bodo mogli zapraviti oziroma jih zamenjati za pravi denar, vsaj po zakoniti poti ne, saj so bile o kraji bitcoinov obveščene vse večje spletne menjalnice, ki s podjetjem Nicehash zdaj sodelujejo pri preiskavi.

Podjetje Nicehash smo prosili za dodatna pojasnila v zvezi s trenutnim dogajanjem v podjetju Nicehash, o statusu preiskave in o tem, kaj se bo zgodilo, če ukradenih bitcoinov podjetje ne dobi nazaj. Odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo. 

Na policiji so nam medtem pojasnili, da je preiskava kraje bitcoinov trenutno v polnem teku, več informacij pa zaradi varovanja postopka za zdaj ne morejo razkriti.

Bitcoin je danes dosegel nov rekord - cena kriptovalute je prvič prebila 18 tisoč ameriških dolarjev.  | Foto: Reuters Bitcoin je danes dosegel nov rekord - cena kriptovalute je prvič prebila 18 tisoč ameriških dolarjev. Foto: Reuters

Nekateri še vedno ne verjamejo, da za krajo niso odgovorni vodilni v podjetju, ki to zanikajo

Glede na objave na Facebooku in spletnem forumu Reddit, kjer je podjetje Nicehash zelo aktivno, jih večji del skupnosti uporabnikov še vedno podpira, čeprav bodo brez izplačil morda ostali za vedno. 

A del uporabnikov s prsti še vedno kaže na Nicehash. Prepričani so, da so krajo bitcoinov izpeljali kar zaposleni v podjetju, ki pa so vsakršno odgovornost za izginotje bitcoinov za slovenske medije v preteklem tednu odločno zanikali. 

Med uporabniki, ki so privrženci teorij, da so krajo bitcoinov izpeljali vodilni v podjetju Nicehash, je veliko prahu dvignil podatek, da ima v podjetju eno glavnih vlog Matjaž Škorjanc (desno), ki je zaradi hekerskih aktivnosti nekaj časa preživel v zaporu. Zaradi njega so Slovenijo pred leti obiskali celo agenti FBI, a Škorjanc je pred dnevi za spletni portal medija Delo ovrgel vse obtožbe, da so bitcoine ukradli kar v podjetju Nicehash. Na levi Marko Kobal, direktor podjetja Nicehash. | Foto: Facebook Med uporabniki, ki so privrženci teorij, da so krajo bitcoinov izpeljali vodilni v podjetju Nicehash, je veliko prahu dvignil podatek, da ima v podjetju eno glavnih vlog Matjaž Škorjanc (desno), ki je zaradi hekerskih aktivnosti nekaj časa preživel v zaporu. Zaradi njega so Slovenijo pred leti obiskali celo agenti FBI, a Škorjanc je pred dnevi za spletni portal medija Delo ovrgel vse obtožbe, da so bitcoine ukradli kar v podjetju Nicehash. Na levi Marko Kobal, direktor podjetja Nicehash. Foto: Facebook

Del uporabnikov medtem sicer verjame, da kraje niso izpeljali v podjetju, a zaposlene v Nicehashu hkrati obtožujejo, da so lagali o tem, kako so shranjevali bitcoine, namenjene za izplačila uporabnikom.

Nicehash naj bi v pravilih in pogojih uporabe storitev zatrjeval, da bodo bitcoini shranjeni v tako imenovani hladni shrambi, na mediju, ki ni povezan z internetom. A če bi bilo to res, bi bili bitcoini hekerjem nedosegljivi, opozarjajo uporabniki foruma Reddit, kjer so predstavniki Nicehasha pred kratkim sicer obljubili, da si prizadevajo za vrnitev bitcoinov vsem uporabnikom. 


Preberite tudi:

Pranje denarja je lažje z gotovino kot s kriptovalutami

Ne spreglejte