Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
8. 12. 2017,
7.47

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,05

8

Natisni članek

NiceHash Marko Kobal hekerski napad

Petek, 8. 12. 2017, 7.47

6 let, 4 mesece

NiceHash: Nekdo nas je želel uničiti. Udarili bomo nazaj. #video

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,05

8

Bitcoin | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Nekdo nas je želel uničiti," se je dan po napadu prvič oglasil direktor Nicehasha Marko Kobal. Pred tem je podjetje, ki je bilo tarča hekerjev in pri katerem so ukradli več kot 4.700 bitcoinov, podalo le pisno izjavo.

NiceHash je bil v sredo tarča napada hekerjev, ki so ukradli okrog 4.700 bitcoinov, ki so vredni okoli 60 milijonov evrov. Po napadu so objavili le pisno sporočilo, v četrtek zvečer pa se je oglasil prvi mož Marko Kobal prek Facebooka.

Slovenska družba, ki se ukvarja z rudarjenjem kriptovalut, je po napadu objavila pisno sporočilo:

"Zadnja štiri leta življenja smo posvetili podjetju. Velika zahvala gre vam, ste najbolj zagnana skupnost kriptorudarjev, kar jih obstaja. 750 tisoč vas je in skupaj nam je uspelo zgraditi nekaj posebnega. Brez vaše podpore naš uspeh ne bi bil mogoč," je dejal Kobal, ki je še enkrat potrdil, da so bili tarča hekerjev.

Video: Planet TV


Kako so Slovencem sploh ukradli prek 65 milijonov evrov? #video 


V kriptoropu so uporabnikom NiceCash izmaknili za okrog 60 milijonov bitcoinov. | Foto: Reuters V kriptoropu so uporabnikom NiceCash izmaknili za okrog 60 milijonov bitcoinov. Foto: Reuters

"Ste naša družina rudarjev in ne bomo vas zapustili"

NiceHash se ukvarja z rudarjenjem kriptovalut in je do zdaj izplačal več kot milijardo dolarjev.

"Nekdo nas je želel uničiti. Pripravljeni smo udariti nazaj, a potrebujemo vašo podporo. Zavedamo se, da imate vsi kup vprašanj o tem, kaj se je zgodilo, zavedamo se vaših skrbi. Ste naša družina rudarjev in zagotavljamo vam, da vas nismo zapustili," je obljubil Kobal.


Kdo so Slovenci, ki so jim ukradli 56 milijonov evrov #video 


V prihodnjih dneh več pojasnil

Več informacij o napadu Kobal ni podal. Upa, da bo preiskava pokazala, kaj se je zgodilo.

"Obvestili smo že vse večje menjalnice, da bi nam pomagale izslediti oz. povrniti ukradeno, vendar pa bo za to potreben čas," je poudaril. Obljubil je, da bo vse oškodovance v prihodnjih dneh obvestil o nadaljnjih potezah.

NiceHash je mlado slovensko podjetje s sedežem v ljubljanskem tehnološkem parku, ki sta ga letos poleti ustanovili podjetji H-Bit v lasti Martina Škorjanca in Bitorious v lasti Marka Kobala.

Mariborski H-Bit je 55-odstotni lastnik podjetja, novogoriški Bitorious pa ima v lasti 45-odstotni delež podjetja. Aktualni direktor podjetja je Kobal. Poslovanje podjetja še ni javno dostopno.

Rop sefov ni več največji rop v zgodovini Slovenije 


Slovenska policija sodeluje tudi z drugimi državami

Policija je potrdila, da so prejeli prijavo, ki jo obravnavajo kot kaznivo dejanje napada na računalniški sistem. S primerom se ukvarjajo za to usposobljeni kriminalisti oddelkov za računalniško preiskovanje.

"Zaradi obsega in zahtevnosti preiskave te nove oblike kriminalitete več podatkov ta trenutek ne moremo dati, saj poteka intenzivno preverjanje," so dodali. Kot so še povedali, naši kriminalisti pri tem sodelujejo tudi z nekaterimi drugimi državami. Policija sicer ni pojasnila, za katere države gre, saj bi bila lahko posledica tega uničenje dokazov.

Video: Planet TV

Ne spreglejte