Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
15. 7. 2018,
4.02

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

2

Natisni članek

kriptovaluta bitcoin

Nedelja, 15. 7. 2018, 4.02

5 let, 9 mesecev

Pred finalom SP razkrili ogromno skrivno stavnico

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

2

Stave, športne stave | Foto Reuters

Foto: Reuters

Pred zadnjima tekmama na svetovnem prvenstvu v nogometu v Rusiji so iz Kitajske sporočili, da so razbili kriminalno združbo, ki je na skritem delu svetovnega spleta organizirala megalomansko nezakonito stavnico, kjer je bilo na uspeh nogometnih reprezentanc mogoče staviti s kriptovalutami. 

Šlo je za prvi športni stavniški incident na Kitajskem, v katerega so bile vpletene kriptovalute, je poročal kitajski medij South China Morning Post.

Stavnica je bila organizirana na tako imenovanem temnem ali globokem spletu, delu svetovnega spleta, ki ga Google ne najde, temveč se je treba do njega dokopati s posebnimi programi, kot je spletni brskalnik Tor

Kriminalna združba je stave v kriptovalutah bitcoin, ethereum in litecoin začela sprejemati že v mesecih pred začetkom svetovnega prvenstva. Sodelovalo je več kot 300.000 ljudi iz več različnih držav, ne le iz Kitajske.

Kriptovalute so organizatorji stavnice sprejemali zato, ker je težje ugotoviti, kdo je poslal nakazilo, obenem pa na Kitajskem kljub določenim omejitvam niso dovolj dobro regulirane, kar so izkoristili nepridipravi, je bilo pojasnilo kitajskih oblasti, zakaj kriptovalute in ne juani, dolarji ali evri. | Foto: Thinkstock Kriptovalute so organizatorji stavnice sprejemali zato, ker je težje ugotoviti, kdo je poslal nakazilo, obenem pa na Kitajskem kljub določenim omejitvam niso dovolj dobro regulirane, kar so izkoristili nepridipravi, je bilo pojasnilo kitajskih oblasti, zakaj kriptovalute in ne juani, dolarji ali evri. Foto: Thinkstock

K polaganju stav je sodelujoče vabilo več tisoč posrednikov, ki so od vsake stave dobili provizijo. Celoten sistem je deloval podobno kot piramidna shema, so sporočile kitajske oblasti.

Novice Kup dragih uničenih računalnikov, ki zadnje dni buri duhove

Do tega tedna, ko so kitajski mediji razkrili informacijo, da je z nezakonito stavnico konec in da je za zapahi končalo več kot 500 oseb iz kitajskega kriminalnega podzemlja, je skupna vrednost položenih stav v kriptovalutah znašala 10 milijard juanov (CNY) oziroma skoraj 1,3 milijarde evrov

Igre na srečo na Kitajskem

Igre na srečo, stavnica, igralni avtomati, igralnica | Foto: Reuters Foto: Reuters
Organiziranje iger na srečo in sprejemanje kakršnihkoli stav je na Kitajskem sicer prepovedano, če ne poteka pod okriljem ene od dveh uradnih institucij -  kitajske dobrodelne loterije in kitajske državne športne loterije.

Izjemi sta Macau (fotografija zgoraj), ena od igralniških prestolnic sveta, kjer to področje urejajo drugi zakoni, in Hong Kong, kjer ima ena institucija posebno dovoljenje za prirejanje konjskih dirk. 

Preberite tudi:

ICO, javna prodaja kriptožetonov, kriptožeton
Novice Temna stran kriptosveta, o kateri se govori premalo: ujela tudi Slovence
Luka Modrić
Sportal Neverjetni posnetki: petletni Luka Modrić kot pastir #video
DGold Coin thumb
Novice Kdo so Srbi, ki Slovencem s kriptovalutami obljubljajo bogastvo
Hugo Lloris
Sportal Kapetan Francije in milijonar, ki se rad sprehaja po Ljubljani
Ne spreglejte