SiolNET. Digisvet Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koliko na spletu stane ukradena identiteta?

3

termometer

Podali smo se v globoki splet in na enem od črnih trgov, ki niso dostopni prek navadnega brskalnika, raziskali ponudbo ukradenih identitet.

Globoki splet je ogromen del interneta, do katerega ni mogoče dostopati na konvencionalen način, saj ga iskalniki, kot sta Google in Yahoo, ne indeksirajo. Za brskanje po vsebini globokega spleta potrebujemo orodje, kot je brskalnik Tor.

Ker je dobro skrit očem, je globoki splet med drugim tudi leglo nezakonitih dejavnosti, kot je preprodaja orožja, mamil in ukradenih osebnih podatkov. Marsikdo je že slišal za Svilno cesto (Silk Road), zloglasen črni trg na globokem spletu, kjer je (bilo) mogoče kupiti prav tovrstne dobrine. Nas so tokrat zanimali predvsem ukradeni osebni podatki. S pomočjo brskalnika Tor smo obiskali Alpha Bay, enega od delujočih črnih trgov, ter preverili tamkajšnjo ponudbo ukradenih identitet in podobnega blaga. Raziskali smo tudi podatke, ki jih zbira Grams, iskalnik nezakonitih dobrin.

Od naslovov e-pošte, številk kreditnih kartic do popolnih osebnosti V kategoriji Osebni podatki je na črnem trgu Alpha Bay mogoče najti vse od preprostih naslovov e-pošte in številk kreditnih kartic do celotnih ukradenih identitet in celo ponarejevalcev identitet.

Izraz, ki ga preprodajalci tovrstnega blaga uporabljajo za celoten komplet identitete (ime in priimek, domači naslov, matična številka, številka zdravstvenega zavarovanja in podobni podatki), je fullz. Samo iskalnik Grams jih našteje več kot 600, povprečna cena ene ukradene identitete pa je približno 20 evrov. Cena je preračunana iz bitcoina. Z valuto se na črnih trgih globokega spleta trguje zato, ker zagotavlja anonimnost.

Postanete lahko nov človek Nekateri "trgovci" na portalu Alpha Bay ponujajo na novo ustvarjene identitete, ki omogočajo dobesedno prelevitev v drugo osebo. Kot piše eden od prodajalcev, ki omenjeno storitev ponuja za 1,18 bitcoina oziroma 310 evrov, kupcu nove avstralske identitete zagotavlja, da bo z njo brez težav dobil bančno posojilo in posojilo za avtomobil ali hišo. Neki drugi prodajalec za en bitcoin ali 260 evrov ponuja identiteto z računom kreditne kartice, s katero je mogoče zapraviti do deset tisoč dolarjev.

Za malo denarja tudi veliko muzike, če veste, kako jo zaigrati Na drugi strani cenovnega spektra so osebni podatki in identitete, ki jih večji del prodajalcev označuje kot mrtve, kar pomeni, da prihajajo v kompletu z dezaktiviranimi kreditnimi karticami. A kot navajajo nekateri prodajalci, kot je jahoda na portalu Alpha Bay, ki takšno identiteto prodaja za devet evrov, lahko "strokovnjaki" na področju zlorabe osebnih podatkov s kupljenimi informacijami vseeno dostopajo do e-pošte in e-bančništva oškodovane osebe.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin