Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
15. 12. 2020,
18.17

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

2

Natisni članek

Lenovo Motorola Huawei Samsung Nokia 5.4 Nokia HMD Global

Torek, 15. 12. 2020, 18.17

3 leta, 3 mesece

V srednjem razredu je konkurenca najostrejša

Koliko pametnega telefona dobimo za približno 200 evrov

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

2

Nokia 5.4 | Nokia 5.4 prihaja komaj osem mesecev za svojo predhodnico 5.3. | Foto HMD Global

Nokia 5.4 prihaja komaj osem mesecev za svojo predhodnico 5.3.

Foto: HMD Global

Čeprav so najzmogljivejši modeli ponos vsakega proizvajalca pametnih telefonov, pa ostajajo ravno modeli srednjega razreda tisti, ki kupce najbolj zanimajo. Proizvajalci tekmujejo, kdo bo lahko ponudil čim več zmogljivosti in funkcionalnosti pametnega telefona, za čim manj denarja.

Najnovejšo pridobitev v tem razredu je danes predstavila finska družba HMD Global, ki je lastnik blagovne znamke Nokia za pametne telefone – pametni telefon Nokia 5.4.

"Petica" je za njene proizvajalce očitno zelo uspešen model (gotovo še bolj kot pri nas, na razvijajočih se trgih) – očitno tako, da so v koledarskem letu predstavili kar dve generaciji tega telefona, kar je zelo redek pojav (v svetu pametnih telefonov). Nokia 5.3 je namreč luč dneva ugledala pred komaj osmimi meseci.

Nokia 5.3
Novice Nokia 5.3: kar veliko pametnega telefona za zelo razumno ceno

Priboljški iz višjega razreda

Nokii 5.4 je, kljub privlačni priporočeni redni maloprodajni ceni 189 evrov (različica s štirimi gigabajti delovnega pomnilnika, 64 gigabajti shrambnega prostora), uspelo zajeti nekaj funkcij fotografiranja in zvoka s precej dražje "osmice". Pravzaprav je že senzor z ločljivostjo 48 milijonov pik na glavni kameri spoštovanja vreden, zlasti pri takšni ceni. Ima tudi čitalnik prstnih odtisov, kar za to ceno res ni samoumevno.

Seveda pa pri tej ceni ne moremo pričakovati vsega. Ni podpore za 5G, ni hitrega polnjenja, Qualcommov osemjedrni procesor Snapdragon 662 je primeren ceni naprave (kar še ne pomeni, da nima dobrih rezultatov).

Pametni telefon Nokia 5.4 | Foto: HMD Global Pametni telefon Nokia 5.4 Foto: HMD Global

Tri leta nadgradenj

Ima pa tudi ta nokia nekaj, kar njeni snovalci radi poudarjajo: hitro posodabljanje operacijskega sistema za kar tri leta. Zatrjujejo tudi, da so edini, ki zagotavljajo polno in hitro podporo operacijskemu sistemu na telefonih, katerih cena ne dosega 200 evrov.

Novinec ne bo imel priložnosti pristati med novoletnimi darili, pa ne zato, ker so pošte po vsem svetu (Slovenija ni izjema) počepnile pod navalom spletnih nakupov in drugih paketov. Prodaja se bo namreč predvidoma začela šele okrog božiča.

5G, bazna postaja
Novice Danes po svetu več ljudi uporablja mobilne komunikacije kot zobno krtačko

Dva podobna huaweia

Pametni telefon Huawei P smart 2021 | Foto: Bojan Puhek Pametni telefon Huawei P smart 2021 Foto: Bojan Puhek V tem cenovnem razredu je tudi pri nas kar nekaj možnosti. Malo več kot 200 evrov je priporočena redna maloprodajna cena najnovejšega Huaweievega srednjekategornika P smart 2021.

Najnovejši smart se nima česa sramovati glede svoje strojne opremljenosti, a je zaradi ameriško-kitajskega kazanja mišic prikrajšan za Googlovo mobilno okolje, ki je del androidnih telefonov konkurenčnih proizvajalcev.

Kar je za nekatere morda celo prednost, bo za nekoga morda nepremostljivi minus, zato je to pred nakupom dobro vedeti.

Pametni telefon Huawei P40 lite E | Foto: Bojan Puhek Pametni telefon Huawei P40 lite E Foto: Bojan Puhek S podobno ceno (v akciji enega od slovenskih prodajalcev celo za 179,99 evra, seveda pa še ugodneje pri mobilnih operaterjih ob vezavi naročniškega razmerja) pa je Huawei P40 lite E.

Odsotnost Googla je tudio pri tem huaweiju enaka kot  pri P smart 2021, a se Huawei P40 lite E prav tako lahko pohvali z več kot solidno strojno opremo, čeprav je skoraj pol leta starejši. P smart 2021 ga sicer prehiti pri kakšni malenkosti, a razlik kupci skoraj ne bodo opazili.

Huawei P Smart 2021
Novice Nov poceni huawei: lani bi nakup takoj priporočali. Toda letos ...

Dva samsunga sta še na poti

Samsung je pred dobrima dvema tednoma predstavil telefona Galaxy A02 in Galaxy A12, ki sta, na to nas "opozarjata" že njuni imeni, namenjena osnovnemu srednjemu razredu, a ju pri nas še ni – pričakujemo pa ju takoj po novem letu.

Pametni telefon Samsung Galaxy A21s | Foto: Bojan Puhek Pametni telefon Samsung Galaxy A21s Foto: Bojan Puhek

Še vedno okrog 200 evrov, če ni ugodnosti za vezavo pri mobilnem operaterju, pa je Samsungov pametni telefon Galaxy A21s, ki je že v prodaji. Različica z 32 gigabajti shrambnega prostora je en evro manj kot 200, za dvakrat več hrambe pa je treba odšteti 50 evrov več.

Tudi Motorola konja za dirko ima

Svoj prispevek v cenovnem razredu ima tudi blagovna znamka Motorola, ki je v lasti družbe Lenovo. Njene telefone serije G8 prodaja manj ponudnikov, pa tudi pri operaterjih niso ravno pri vrhu, a ravno tako obetajo, glede na svojo ceno, veliko.

Mootorola G8 | Foto: Motorola Mootorola G8 Foto: Motorola

Priporočena redna maloprodajna cena osnovnega modela G8 je 189 evrov, G8 Lite je 20 evrov cenejši, zmogljivejši G8 Power pa je 60 evrov dražji, so nam odgovorili na slovenskem predstavništvu Lenova, kjer so za marec prihodnje leto napovedali naslednike serije G9 s primerljivimi cenami.

Ne spreglejte