Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 8. 2013,
9.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Xiaomi Apple Kitajska

Ponedeljek, 26. 8. 2013, 9.38

8 let

Kitajski napad na Apple: s posnemanjem do odličnih rezultatov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Silicijevi dolini ima Apple precejšnje težave z nam nepoznanim podjetjem Xiaomi. Tega so že označili za "kitajski Apple", saj je pri njem možno zaslediti kopiranje celotne podobe podjetja.

Zaradi izjemne prodaje telefonov so mnogi Xiaomi že označili za eno najbolj zanimivih tehnoloških podjetjih. Ker je že pri površnem vpogledu v podjetju možno opaziti številne podobnosti z Applom, je dobil vzdevek kitajski Apple, k čemur je prispevalo tudi uspešno posnemanje Appla pri trženju svojih izdelkov.

Posnema tudi Jobsov stil oblačenja Danes je Xiaomi vreden 10 milijard dolarjev, pohvali pa se lahko tudi s podatkom, da je na Kitajskem prodal več telefonov kot Apple. Poleg primerljivega osvajanja sveta pametnih telefonov pa so poznavalci ugotovili še eno podobnost med podjetjema – kitajsko vodi Lei Jun, ki so ga zaradi izjemnih podobnosti poimenovali "kitajski Steve Jobs". Ob tem se zdi, da gre pri velikem oboževalcu Steva Jobsa še iz študentskih let le za načrtno posnemanje uspešnega vodenja podjetja, inovativnega razmišljanja in fizične podobnosti. Če se je Steve Jobs po podjetju in očmi javnosti rad sprehajal v supergah, kavbojkah in črni majici, lahko podoben stil opazimo tudi pri "kitajskem Stevu Jobsu". Podobnost je opaziti tudi pri nastopanju – 43-letni Jun pri nastopanju pred množico stoji pred velikim zaslonom.

Kitajski Apple je kitajski S čim je Jun pravzaprav osvojil Kitajce? Kot poroča Business Insider – tu je zaslediti edino razliko –, osvojile jih niso inovacije, saj so Xiaomovi izdelki pravzaprav standardne naprave z OS Android. "Nič posebnega," so zapisali na Business Insider. Ima pa zato podjetje poseben čar, ki je povzročil, da so milijoni Kitajcev postali veliki oboževalci znamke. "Nič kaj presenetljivo ni, da so novi Xiaomovi telefoni razprodani že v nekaj minutah," še ugotavljajo. Tudi na račun precej nižjih cen njihovih telefonov. Eden od njegovih najbolj prodajanih modelov je MiPhone 2 – še ena podobnost.

Podjetje, ustanovljeno leta 2010, je samo v prvem četrtletju letošnjega leta uspelo preseči celoten dobiček iz lanskega leta. Prodali so 7,03 milijona telefonov, ki jih proizvaja podjetje Foxconn, kot Applov iPhone in iPad. V lanskem letu so večino, 72 odstotkov vseh prodanih telefonov, prodali prek spleta. O odličnih podatkih o prodaji priča tudi dejstvo, da se je Jun vpisal med milijarderje junija 2012, ko je bilo njegovo podjetje s 3500 zaposlenimi vredno 4 milijarde dolarjev. Podatki na Forbesu razkrivajo, da je trenutno 53. najbogatejši Kitajec (868. na svetu), a glede na uspešnost podjetja se lahko nadeja vnovičnega vzpona po lestvici najbogatejših Kitajcev.

Ne spreglejte