Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
28. 8. 2013,
15.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mehika mobilno omrežje America Movil

Sreda, 28. 8. 2013, 15.51

8 let

Ker se operaterji niso zmenili zanje, so naredili svoje mobilno omrežje

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mestece Talea de Castro v osrednji Mehiki je imelo dovolj sprenevedanja mehiških mobilnih operaterjev, ki jim niso bili pripravljeni zagotoviti pokritosti s signalom mobilne telefonije.

Vsi telekomunikacijski operaterji se vneto potegujejo, kako velika mesta pokriti s svojimi storitvami. Ekonomska logika je jasna: v mestih je z manjšim vložkom mogoče dobiti večje število uporabnikov in tako tudi večje prihodke.

Njihov zagon pa velikokrat krepko uplahne, kadar je treba zagotoviti vsaj primerljivo storitev nekje na podeželju, v odročnih naseljih. Za operaterje je matematika neizprosna in redki so pripravljeni prisluhniti potrebam prebivalcev daleč od velikih mest, ki si prav tako zaslužijo kakovostne in zanesljive telekomunikacijske storitve. Če ni deset tisoč potencialnih uporabnikov, ste nezanimivi To so še kako na svoji koži občutili prebivalci mesta Villa Talea de Castro v hribovju osrednjemehiške zvezne države Oaxaca. Leta in leta so mehiški mobilni operaterji zavračali njihove prošnje in pobude, da bi jim zagotovili signal mobilnega omrežja, z utemeljitvijo, da to zanje ne bi bilo ekonomsko upravičljivo.

Posluha niso imeli niti pri operaterju Telcel, ki je del velike skupine America Movil, katere lastnik je eden od najbogatejših Zemljanov Carlos Slim. America Movil obvladuje 70 odstotkov trga mehiške mobilne telefonije, v državah Srednje in Južne Amerike ima 262 milijonov uporabnikov, a je Talea zanje preprosto bila drobiž. Zavrnili so jih, češ da (med drugim) zahtevajo najmanj deset tisoč potencialnih uporabnikov. Dovolj je! Pred kratkim je prebivalcem, okoli 2.500 jih je in so večinoma potomci indijanskih staroselcev Zapotekov, vendarle prekipelo in so stvari vzeli v svoje roke. Ustvarili so svoje lastno podjetje Red Celular de Talea (RCT) in tako sami postali mali telekomunikacijski operater, s katerim niso dobili samo signala, temveč tudi zelo ugodno ponudbo. Osnovna mesečna naročnina znaša namreč le 15 pesosov ali slab evro, kar je 13-krat manj kot znaša osnovna naročnina velikih operaterjev v mehiški prestolnici. Zelo ugodni so tudi klici v ZDA, kjer živi veliko njihovih sonarodnjakov, saj jih omrežje RCT usmerja prek internetnega protokola VoIP (Voice over IP). Dovoljenje za dve leti Pri postavljanju omrežja, ki deluje v frekvenčnem območju 900 megahercev in ima samo eno antensko (bazno) postajo, a tudi vse druge radijske in računalniške gradnike mobilnega omrežja, so jim pomagale organizacije civilne družbe in univerze s strokovnjaki iz ZDA, Evrope in Mehike, ki si prizadevajo za enakovreden dostop do telekomunikacijskih storitev tudi v manj poseljenih območjih.

Mestece, v katerem se sicer preživljajo s pridelavo kave, je od mehiških oblasti pridobilo dvoletno dovoljenje, kar jim je omogočilo zagon in preizkus v praksi. Zanimanje za tovrstno rešitev komunikacijske blokade so pokazale še nekatere vaške skupnosti, a so zapleteni postopki še vedno ena od največjih ovir pri uresničitvi. Majhna žrtev za veliki priboljšek Ker gre za resnično majhno omrežje z zelo omejenim številom zunanjih linij, so v izogib preobremenjenosti svojim trenutno 600 naročnikom, kolikor so jih pridobili v prvih treh mesecih delovanja, prisiljeni omejiti trajanje klicev na največ pet minut. Toda, kot pravijo domačini, je to resnično majhna žrtev za odpravo komunikacijske blokade, v kateri so bili, preden so stopili skupaj.

Ne spreglejte