Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
17. 4. 2015,
19.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nasveti Matic Tomšič

Petek, 17. 4. 2015, 19.50

6 let, 7 mesecev

Kako ustvarimo varnostne kopije glasbenih CD-jev, DVD-jev in kaset VHS?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Iz glasbenih CD-jev in filmskih DVD-jev ter kaset VHS lahko ustvarite digitalne varnostne kopije in njihovi vsebini življenjsko dobo podaljšate s shranjevanjem na računalnik. Poglejmo, kako.

Glasbeni CD Digitalnega arhiviranja oziroma tako imenovanega ripanja glasbenih CD-jev se mnogi uporabniki lotijo narobe. Medije vstavijo v računalnikov optični pogon, datoteke, ki jih najdejo na njem, prenesejo v izbrano mapo, nato pa se čudijo, ker jih zaradi zaščite pred kopiranjem ne morejo predvajati.

Za uspešno "ripanje" glasbenega CD-ja je treba uporabiti orodje, ki to zna storiti. Funkcijo med drugim podpirata dva široko uporabljana predvajalnika glasbe, Microsoftov Windows Media Player in Applov iTunes. Če želite nastaviti več parametrov kot le mesto, kamor naj se shranijo ripane glasbene datoteke, lahko preizkusite tudi brezplačni Exact Audio Copy.

Pri prenašanju glasbe s CD-jev na osebni računalnik moramo biti pozorni predvsem na datotečni format, v katerega jo pretvarjamo. Najbolj poznana in uporabljana sta MP3 in AAC, ki ponujata dobro razmerje med kakovostjo zvoka in velikostjo datotek. Za avdiofile je bolj primeren format FLAC, ki pa manjšo izgubo kakovosti zvoka v primerjavi z MP3 in AAC pogojuje z večjo zasedenostjo trdega diska. Digitalizirajte DVD, preden dokončno izumre Vsebino z medijev DVD, ki je nastala v uporabnikovi produkciji (snemanje z (ročno) kamero), lahko na osebni računalnik prenesemo in v za deljenje ter shranjevanje prijaznejše formate prenesemo s številnimi brezplačnimi programi. Preizkusite dostopen, zmogljiv in popolnoma brezplačen HandBrake.

Komercialni DVD-ji s filmi ali risankami so malce težavnejši, saj jih proizvajalci praviloma opremljajo z zaščito proti kopiranju. Če bi radi digitalizirali tiste, ki si jih zakonito (!) lastite, lahko za to prav tako uporabite omenjeni HandBrake, a boste morali najprej namestiti še knjižico ukazov libdvdcss, ki pomaga zaobiti zaščitno enkripcijo. Libdvdcss je razvila neprofitna organizacija VideoLAN, ki je znana po priljubljenem multimedijskem predvajalniku VLC.

Kasete VHS Za shranjevanje videa s kaset VHS potrebujemo tako posebno strojno kot programsko opremo. V osebni računalnik kasete ne moremo vtakniti, zato potrebujemo predvajalnik oziroma klasični videorekorder. Če gre za novejši hibrid, ki podpira tudi predvajanje DVD-jev (v letih po začetku novega tisočletja so bili kar priljubljeni), še bolje. Nato bo treba poskrbeti še za način za prenos signala s predvajalnika na osebni računalnik. To lahko storimo z adapterjem, kot je tale.

Ko je zadeva priklopljena, poženemo kaseto in vsebino na osebnem računalniku posnamemo ter v za digitalno skladiščenje ustrezen format pretvorimo s posebno programsko opremo. Mi smo zadevo v praksi preizkusili z demo različico Golden Videos razvijalca NCH Software, mogoče pa je uporabiti tudi orodja podjetja AVS ali odprtokodni VirtualDub.

Ne spreglejte