Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
21. 4. 2017,
13.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,18

1

Natisni članek

aids Justine Sacco Twitter Facebook

Petek, 21. 4. 2017, 13.34

6 let, 7 mesecev

Kaj se je zgodilo z nekdaj najbolj osovraženo žensko na planetu?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,18

1

Kdor decembra 2013 ni slišal za Justine Sacco, je najverjetneje živel v votlini. Piarovko podjetja InterActiveCorp je svetovni splet zaradi neposrečene šale o aidsu in Afriki namreč priklenil na sramotilni steber. V pol dneva je postala najbolj osovražen človek na svetu, zaradi incidenta je izgubila službo. Danes je življenje za Justine boljše, njen primer pa je pokazal, kaj se lahko zgodi, ko objavo na spletu nekdo vzame iz konteksta.

Justine Sacco | Foto: Facebook Justine Sacco Foto: Facebook

Američanka Justine Sacco je bila leta 2013 vodja oddelka za komunikacijo z javnostjo v podjetju InterActiveCorp (IAC), ki upravlja nekatere najbolj obiskane spletne strani, med drugim tudi vodilni spletni portal za zmenkarije Match.com.

Saccojeva se je decembra 2013 odpravljala na potovanje v Južno Afriko, kjer se je  rodila in kjer še vedno živijo njen oče ter precej drugih sorodnikov. Iz domačega New Yorka je poletela na londonsko letališče Heathrow, pred nadaljevanjem poti v Južno Afriko pa je na družbenem omrežju Twitter objavila tole:

 | Foto: Twitter - Voranc Foto: Twitter - Voranc

"Odhajam v Afriko, upam, da ne dobim aidsa. Šala, saj sem vendar belka!" Šala s pridihom črnega humorja, morda ne ravno najprimernejša za glavno piarovko multinacionalke, a Justine si ni belila glave. Na Twitterju je že prej večkrat objavljala takšne in drugačne šale, na katere se njenih 170 sledilcev ni odzvalo ravno pogosto. Vkrcala se je na letalo in izklopila telefon.

Polet do Južne Afrike je trajal 11 ur, vmes pa se je življenje Justine Sacco drastično spremenilo, a tega ni vedela do pristanka letala.

Njen tvit je namreč odkril Sam Biddle, tehnološki novinar medija Valley Wag, ki je del razširjenje medijske skupine Gawker, ga delil naprej in iz njega naredil zgodbo.

(Objava je še vedno dostopna na spletu, vsebine članka pa ni več, ker se je zadeva razpletla drugače, kot je pričakoval Biddle. Več o tem malce kasneje.)

Še preden je Saccojeva pristala v Južni Afriki, je bilo njeno ime ena najbolj vročih tem na Twitterju. "Rasistka!" so se nad njeno objavo zgražali mnogi. Na letališču jo je tudi čakal nekdo, da bi jo fotografiral in spletu pokazal obraz osebe, ki so jo desettisoči le nekaj ur po objavi na Twitterju pribijali na križ. Fotografija:

Ko je prispela do svoje južnoafriške družine, so že vsi vedeli za njeno objavo. Kot je kasneje povedala v intervjuju za New York Times, so se je sramovali. Njeni južnoafriški sorodniki so bili namreč med prejemniki odlikovanja Nelsona Mandele za boj proti rasizmu. 

Počitnice v Južni Afriki je Saccojeva skrajšala in se vrnila v New York, kjer so jo praktično takoj odpustili z enega vodilnih položajev v podjetju. Življenje se ji je obrnilo na glavo, je priznala za New York Times - po številnih prejokanih nočeh je v začetku leta 2014 za nekaj časa odpotovala na prostovoljno delo v Etiopijo.

Je Saccojeva res rasistka?

V intervjuju za The New York Times je Justine Sacco povedala, da je bila njena objava na Twitterju vzeta iz konteksta. Kot je pojasnila, nihče od ljudi, ki so jo obsojali, ni spremljal njenih preteklih objav - v številnih je izražala hudomušno kritiko sveta, v katerem živimo.

Tvit o aidsu in barvi kože je pomenil norčevanje iz mehurčka, v katerem živi večina Američanov in v katerem mnogi ne vedo ali pa nočejo vedeti, kaj se dogaja zunaj ZDA, je povedala Saccojeva.  |  Foto: knowyourmeme.com | Foto: Tvit o aidsu in barvi kože je pomenil norčevanje iz mehurčka, v katerem živi večina Američanov in v katerem mnogi ne vedo ali pa nočejo vedeti, kaj se dogaja zunaj ZDA, je povedala Saccojeva. | Foto: knowyourmeme.com

Biddle ni odnehal, a svoje prizadevanje za spletno sramotenje kasneje izkusil na lastni koži

Justine Sacco je sredi leta 2014 dobila službo predstavnice za odnose z javnostjo v podjetju, ki je upravljalo aplikacijo za zmenkarije Hot or Not. Najel jo je slavni ruski podjetnik Andrej Andreev.

Sam Biddle je kmalu po objavi vesti o novi zaposlitvi Saccojeve napisal nov članek, v katerem je obsojal in se norčeval tako iz Justine kot iz njenega novega delodajalca.

Sam Biddle  |  Foto: Business Insider | Foto: Sam Biddle | Foto: Business Insider

A ni minilo dolgo, ko je Biddle sam postal žrtev spletnega sramotenja, piše New York Times. Ko je na Twitterju objavil neslano šalo o ustrahovanju otrok v šolah, se je gnev internetne skupnosti zgrnil nanj. Njegova pojasnila, da je bila šala vzeta iz konteksta, niso pomagala.

Na obletnico prvega članka o Justine Sacco je Biddle zato napisal javno opravičilo, ki ga je prebralo več kot pol milijona ljudi, in priznal, da se je nanjo "spravil" tudi zato, da bi internetni promet preusmerjal na svojo spletno stran.

Umaknila se je iz javnosti, opravlja pa delo, ki ga ima najraje

Justine Sacco se po tem pogovoru z novinarjem medija The New York Times od leta 2015 ni več pojavila pod medijskimi žarometi, ker jo je preveč skrbelo, da bi se splet obesil še na kakšno njeno izjavo.

Saccojeva ima profil na poslovnem družbenem omrežju LinkedIn, kjer so dostopni podatki o njeni zaposlitvi. Danes kot podpredsednika oddelka za komunikacije dela v podjetju FanDuel, ki je eden največjih organizatorjev spletnih športnih iger na svetu.


Poslušajte tudi: Jon Ronson, novinar The New York Timesa, ki se je pogovarjal z Justine Sacco, o tem, kako lahko človeku ena objava na spletu uniči življenje

Preberite tudi zgodbo o človeku, ki jo je zaradi kratkotrajne neumnosti odnesel še slabše od Justine Sacco.

Ne spreglejte