Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
23. 6. 2015,
12.40

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

mali junaki otroci na internetu varna raba interneta internet

Torek, 23. 6. 2015, 12.40

1 leto, 2 meseca

Kaj lahko nakazuje, da ima otrok težave pri svoji rabi interneta?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Redki so starši, ki se lahko pohvalijo, da jih otrok vpraša vsakič in takoj, ko ima kakšne težave pri svoji rabi interneta. Zato je toliko bolj pomembno biti pozoren na najpogostejše znake težav.

Veliko je razlogov v glavah otrok in mladostnikov, zakaj se v primeru težav – ne samo internetnih – ne zatečejo k svojim staršem po pomoč in nasvet. Ob tem bodimo iskreni in si priznajmo, da za takšno ravnanje morda niti niso v celoti krivi samo oni.

Zato je za starše toliko bolj pomembno, da opozorilne znake prepoznajo čim prej, preden gre predaleč. Ob tem pa si morajo prizadevati, da z otrokom razvijejo predvsem partnerski odnos, ne pa izključno nadzornega in ukazovalnega, ki bo po vsej verjetnosti otroka še bolj oddaljil od staršev.

Pravzaprav je vsaka vidnejša sprememba vedenja otroka znamenje, da se nekaj dogaja – ne samo glede uporabe interneta – in da je čas za iskreni pogovor. Nekatera znamenja pa še posebej nakazujejo, da bi lahko težava izvirala iz računalnika oziroma interneta. Kateri so torej najpogostejši znaki, ki nakazujejo, da ima otrok oziroma mladostnik težave pri svoji rabi interneta?

1. Vedno bolj skrivnostni so med uporabo računalnika

Ali se otrok (opaznejše) izogiba pogovorom o tem, kaj počne, ko uporablja računalnik? Ali je postalo pravilo, da ob vsakem vašem vstopu v sobo skuša zakriti vsebino zaslona ali jo takrat kar nenadoma spremeni? Morda celo v naglici poskuša ugasniti računalnik?

Takrat ste lahko prepričani, da otrok počne nekaj, kar sam misli, da ne bi smel oziroma da mu starši ne bi dovolili. To je skrajni čas, da z otrokom skupaj razčistite, kaj se zares dogaja. Morda je samo nekaj manj nevarnega, morda je samo ostal priklenjen za igrico dlje, kot bi bilo treba – kar je sicer tudi težava, a niti približno ne toliko, kot če je že v internetnem objemu kakšnega plenilca in proti čemu je nujno takoj ukrepati.

Pri tem pogovoru je nujno ohraniti mirno kri, otroku je verjetno še težje kot vam ali se niti ne zaveda, kako v resnici je. Zato brez vpitja, brez očitanj, kajti s tem se bo otrok samo še bolj oddaljil od vas.

2. Vedno bolj je depresiven

Otroke in mladostnike računalnik pritegne, ko se jim na njem dogajajo prijetne reči: igre, medsebojni pogovori, ogledi zabavnih vsebin … Vse to bi seveda moralo vplivati blagodejno na njihovo splošno počutje, zato je vsako malo dalj časa trajajoče obdobje depresivnega vedenja otroka zanesljivo znamenje, da nekaj ni prav.

Vzrok je lahko neprijetna izkušnja na internetu – ne le spletni plenilci, nekaterim mladostnikom je prav internet orodje za ustrahovanje svojih vrstnikov.

3. Vidno veselje otroka, ko zapušča računalnik

Če opazite, da je otrok zelo vesel, ko zapušča računalnik, lahko pomislite na dve možnosti. S prvo ni nič narobe: morda je prav takrat končal neko daljšo in zahtevnejšo nalogo za šolo ali kakšno drugo koristno opravilo. A morda je njegovo veselje posledica kakšnega pogovora ali druge oblike neposrednega stika z nekom prek interneta.

Preplah je treba sprožiti, ko gre za neznano osebo, saj ta lahko preveč preprosto skrije svojo pravo identiteto in namene in še preden je prepozno otroka temeljito seznaniti, kakšne so vse pasti spoprijateljevanja ali kakršnekoli druge oblike navezave stikov prek interneta.

4. Otrok gre pred računalnik vsak dan ob isti uri

Odnosi med ljudmi se gradijo dalj časa. Ne le na internetu, tudi sicer. Tudi tisti s slabimi nameni svojo žrtev nagovarjajo dalj časa in postopoma zlorabljajo njeno zaupanje. Tudi tu je seveda velika past nepreverljivost prave identitete tistega na drugi strani zaslona. Spletni plenilci se velikokrat pretvarjajo, da so mladoletniki in tako lažje vzpostavljajo stik z neprevidnimi otroki in mladostniki.

Če se otrok ali mladostnik pred računalnik vsak dan odpravi ob istem času, je to lahko zelo zanesljiv znak, da je z nekom vzpostavil neposredno komunikacijo prek računalnika. Nekom, za katerega ne otrok ne starši ne morejo zanesljivo vedeti, ali ima poštene in pristne namene.

- se nadaljuje -

Ne spreglejte