Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
2. 11. 2016,
13.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Huawei pametni telefoni premiera

Sreda, 2. 11. 2016, 13.27

6 let, 7 mesecev

Kaj bo jutri v Münchnu Huawei pokazal vsemu svetu?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Richard Yu | Foto Reuters

Foto: Reuters

Upravičeno lahko ugibamo, da bo to pametni telefon Mate 9, a to naj ne bi bilo vse.

Huawei Mate 8 je luč dneva zagledal proti koncu lanskega leta, zato je glede na običajni ritem novosti (tudi pri drugih proizvajalcih pametnih telefonov) pričakovati, da bo Mate 9 prišel še pred koncem leta. Če upoštevamo, da ima kitajski proizvajalec napovedano svetovno premiero s sloganom A Step Ahead (korak naprej) prav za četrtek, 3. novembra, v Münchnu, se zdi, da bi to bila prava priložnost za rojstvo devetke.

O jutrišnjem dogodku so za zdaj povedali le, da bodo na njem pokazali "svoje najnovejše inovacije in vznemirljivi napredek".

Mate 9 ne bo skoparil z zmogljivostjo

Mate 9 bo na trg prišel v trenutku, ki bo zanj v primerjavi z lansko premiero osmice nekoliko lažji in obetavnejši, saj se je zaradi umika Samsungovega Note 7 odprla luknja, ki bi jo morda do neke mere lahko zapolnil prav Mate 9. Ta, kot kaže, ne bo skoparil z aduti, ki bi ga zlahka popeljali med najbolj zaželene pametne mobilne telefone vrhunskega razreda.

V primerjavi z lanskimi modeli (na fotografiji) naj bi Huawei z novincem, ki ga pričakujemo jutri, naredil korak naprej tako funkcijsko kot tudi oblikovno. | Foto: Matej Leskovšek V primerjavi z lanskimi modeli (na fotografiji) naj bi Huawei z novincem, ki ga pričakujemo jutri, naredil korak naprej tako funkcijsko kot tudi oblikovno. Foto: Matej Leskovšek

Govori se o dveh različicah, razvojno so ju poimenovali Manhattan in Long Island po newyorških otokih, vendar še ni jasno, ali bosta obe na voljo na vseh trgih. Se pa tudi po Evropi govori, da bo imela nova devetka zaobljen zaslon ter štiri ali, še verjetneje, kar šest gigabajtov delovnega pomnilnika ob, seveda, osemjedrnem procesorju Kirin 960. Glede na konfiguracijo in pripadajočo ceno bi lahko imela tudi do 256 gigabajtov prostora.

Energija za vse te silake bo prihajala iz akumulatorja z zmogljivostjo štiri tisoč miliamperskih ur, kar naj bi jamčilo vsaj en ves dan brez vtičnice tudi ob nekoliko intenzivnejši rabi.

Ljubitelje fotografije naj bi razvajali s sistemom dvojne kamere, ki bi zmogel do zdaj za mobilne telefone nepredstavljivo veliko optično povečavo – tudi tu naj bi se poznali sadovi partnerstva, ki ga je kitajski Huawei sklenil z nemško fotografsko legendo Leica.

Ali se bo tudi Mate 9 poslovil od standardnega vmesnika za slušalke?

Koliko od tega je res, bomo videli jutri popoldne v Münchnu, prav tako, ali se je pri prestižnejši od dveh različic Mate 9 Huawei odpovedal standardnem vtiču za slušalke in vztrajal zgolj pri sicer naprednem vmesniku USB-C.

Čeprav je to gotovo evolucijski korak naprej, se glede na izkušnje drugih proizvajalcev, ki so že naredili to spremembo, to morda le zdi prenagljeno – uporabniki še niso pripravljeni odvreči svojih dozdajšnjih slušalk ali nositi dodaten adapter zanje.

V četrtek, 3. 11., popoldne bo Huawei na svetovni predstavitvi v Münchnu potrdil – ali ovrgel – govorice, ki krožijo o njihovem novem phabletu Mate 9. | Foto: Reuters V četrtek, 3. 11., popoldne bo Huawei na svetovni predstavitvi v Münchnu potrdil – ali ovrgel – govorice, ki krožijo o njihovem novem phabletu Mate 9. Foto: Reuters

Že od prvega dneva sedmi Android

Zasloni novih devetk naj bi merili 5,9 palca, to je 15 centimetrov, ker ga zanesljivo uvršča med phablete, križance med pametnim telefonom in tablico. Že na prvih Mate devetkah, ki bodo prišle na trg, bo nameščena najnovejša različica operacijskega sistema Android, to je 7.0 oziroma N ali Nougat.

Čitalnik prstnih odtisov po govoricah sodeč lahko pričakujemo na hrbtni strani telefona, ki bo na voljo v kar devetih barvah. Čeprav govorice o značilnostih telefona postajajo vedno bolj usklajene, s tem pa tudi najbrž vedno bolj verjetne, se o pričakovanih maloprodajnih cenah še ne govori.

Večino odgovorov bi morali izvedeti prav na jutrišnji predstavitvi v Münchnu, kjer nas morda preseneti še kakšna manjša novost.

Ne spreglejte