Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
1. 3. 2017,
17.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

2

Natisni članek

pametni telefon Huawei Huawei P10

Sreda, 1. 3. 2017, 17.18

6 let, 7 mesecev

Je odličen telefon Huawei P10 že odločil boj za najboljšega letos? #prvitest

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

2

Huawei je pametni telefon P10, svojega prvega letošnjega težkokategornika, v nedeljo predstavil na svetovnem kongresu mobilne telefonije v Barceloni, že dva dni pozneje pa se je znašel v naših rokah. Po 24 urah intenzivnih testov lahko že zdaj napovemo, da se bo konec decembra zagotovo uvrstil na skoraj vsak seznam najboljših pametnih telefonov leta 2017.

Huawei P10. Gumb pod zaslonom, na katerem je čitalnik prstnih odtisov, ni takšna vdolbina, kot je morda videti na fotografiji. Čez zaslon je namreč prilepljena zaščitna folija. | Foto: Matic Tomšič Huawei P10. Gumb pod zaslonom, na katerem je čitalnik prstnih odtisov, ni takšna vdolbina, kot je morda videti na fotografiji. Čez zaslon je namreč prilepljena zaščitna folija. Foto: Matic Tomšič

Zakaj bi za naslednji pametni telefon izbrali Huawei P10

Vrhunska telefonska fotografija, morda celo najboljša ta hip:

Huawei na nedeljski predstavitvi telefona P10 ni skrival dejstva, da bo njegov največji prodajni adut fotografiranje, zato začnimo kar s tem.

Pri razvoju fotoaparata za pametni telefon Huawei P10 je znova sodelovalo svetovno znano fotografsko podjetje Leica. | Foto: Matic Tomšič Pri razvoju fotoaparata za pametni telefon Huawei P10 je znova sodelovalo svetovno znano fotografsko podjetje Leica. Foto: Matic Tomšič

Fotoaparat na zadnji strani pametnega telefona Huawei P10 ima podobno kot iPhone 7 Plus dva senzorja, barvnega z 12 milijoni slikovnih pik in črno-belega (oziroma monokromatskega) z 20 milijoni slikovnih pik.

Dva senzorja fotoaparatu pomagata pri ustvarjanju boljšega učinka globine polja (tako imenovani bokeh, objekt v ospredju je izostren, ozadje pa zamegljeno) in lepših barv, omogočata pa tudi simuliranje dvakratne optične povezave brez izgube kakovosti:

Fotogalerija
1 / 3

Da ne bomo preveč dolgovezili, oglejte si, kakšne fotografije zna narediti Huawei P10:

Fotogalerija
1 / 9

Upamo si trditi, da je Huawei P10, kar zadeva odzivnost fotoaparata in predvsem kakovost fotografij, ta hip vsaj izenačen, če ne celo boljši od aktualnih prvakov na tem področju. Primerjajte zgornje fotografije s temi, ki smo jih posneli s pametnima telefonoma Samsung Galaxy S7 in iPhone 7 Plus.

Nastavitev in načinov fotografiranja je ogromno. Če želi, se lahko uporabnik igra tudi profesionalnega fotografa in sam nastavlja ključne parametre fotografiranja:

Fotogalerija
1 / 4

Tudi sprednja kamera pametnega telefona Huawei P10 je nastala v sodelovanju z Leico. Zdaj ima večjo zaslonko kot kdaj koli prej (f/1.9), kar pomeni še lepše portrete ali samoportrete (tako imenovane selfije).

Huawei se je na predstavitvi P10 sicer pohvalil s tehnologijo, ki omogoča zelo natančno prepoznavo obraza. Kamera sama zazna, kdaj je v objektivu več kot ena oseba, in ustrezno prilagodi parametre fotografiranja. Prepoznavanje obrazov je izboljšano pri obeh kamerah, ne le pri sprednji.

Selfija z zadnjo (levo) in sprednjo (desno) kamero:

Fotografiji sta nastali v razmaku nekaj ur, pri drugi pa niso bili uporabljeni posebni učinki, temveč obisk pri frizerju. | Foto: Matic Tomšič Fotografiji sta nastali v razmaku nekaj ur, pri drugi pa niso bili uporabljeni posebni učinki, temveč obisk pri frizerju. Foto: Matic Tomšič

Še beseda ali dve o videoposnetkih. Huawei P10 zna snemati tudi v ločljivosti 4K, a bo za povprečnega uporabnika še vedno najbolj primerna ločljivost Full HD s 60 slikami na sekundo. Če ima snemalec mirno roko, je lahko slika v gibanju videti zelo dobro, toliko bolj, če na sončen dan snemamo statične motive:

Med premikanjem je mogoče zaznati malo tresenja, a ga stabilizacija slike kar lepo odpravlja. Snemanje proti soncu sicer ne bo dalo najboljših rezultatov:

Telefon je lep in kakovostno izdelan:

P10 je na voljo v kar osmih barvnih različicah, kar je največ med vsemi dozdajšnjimi pametnimi telefoni znamke Huawei.  | Foto: Huawei P10 je na voljo v kar osmih barvnih različicah, kar je največ med vsemi dozdajšnjimi pametnimi telefoni znamke Huawei. Foto: Huawei

Huawei pri oblikovanju modela P10 ni izumljal tople vode. Naredil je napravo, ki posebej ne izstopa v ničemer, a je kot celota prijetna na pogled in otip. Huaweiju P10 zelo pristoji kovinsko ohišje, ko ga uporabnik prime v dlan, pa takoj začuti zelo kakovostno, robustno izdelavo.

Oglejte si še več fotografij pametnega telefona Huawei P10 in sami presodite, ali se je kitajskemu podjetju posrečilo ustvariti lepo napravo:

Fotogalerija
1 / 4

Res hiter čitalnik prstnih odtisov:

Čitalnik prstnik odtisov se je z modelom P10 preselil na sprednjo stran, in sicer pod zaslon. Čeprav nam je bila všeč tudi prejšnja postavitev (na zadnji strani pod fotoaparatom), čitalnik prstnih odtisov na P10 izredno navduši s svojo hitrostjo in natančnostjo.

Med našim preizkusom nas P10 niti enkrat ni prosil, naj palec na čitalnik položimo še enkrat, bil je dobesedno nezmotljiv.  | Foto: Huawei Med našim preizkusom nas P10 niti enkrat ni prosil, naj palec na čitalnik položimo še enkrat, bil je dobesedno nezmotljiv. Foto: Huawei

Za uporabnika zelo praktična funkcija čitalnika na P10 je tudi, da zaslon odklene, takoj ko nanj položimo prst. Pri večini drugih pametnih telefonov, ki niso Huawei, je treba najprej pritisniti gumb, ki napravo prebudi. Šele nato lahko preveri, ali je odtis res naš (primera: Samsung Galaxy S7, Sony Xperia XZ).


Zmogljivost, hitrost, odzivnost

Pametni telefon Huawei P10 poganja osemjedrni procesor Kirin 960, isti, ki bije tudi v še vedno zelo aktualnem jesenskem modelu Mate 9. Najboljši Kirin se po surovi moči uvršča tik pod najboljše procesorje Snapdragon, ki poganjajo večino drugih vrhunskih telefonov z Androidom in Applove procesorje.

Procesor Kirin | Foto: Reuters Foto: Reuters

Huawei P10 ne pokaže, da bi mu lahko zmanjkalo sape, odzivanje na uporabnikove zahteve pa je mogoče oceniti s čisto desetko. Huawei P10 nasploh deluje kot pametni telefon, ki bo tudi eno leto po nakupu deloval enako hitro kot prvi dan.

Saj ne, da od tega telefona tega ne bi pričakovali: z dobrim procesorjem, štirimi gigabajti delovnega pomnilnika in ne nazadnje tudi več kot 600-evrsko ceno tako tudi mora biti. 


Prijaznost do uporabnika:

P10 se resnično trudi ponuditi čim boljšo in bogato uporabniško izkušnjo. To vidimo že ob omenjenem odklepanju zaslona s prstnim odtisom, omenimo pa lahko še:

- nameščena orodja za optimizacijo delovanja naprave;

- vsestranski čitalnik prstnih odtisov (spodaj):

 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

- možnost ustvarjanja profilov za več uporabnikov s prepoznavanjem do petih različnih prstnih odtisov;

- nočni način (spremenjeni toni barv na zaslonu, ki manj obremenijo oči);

 | Foto:

- plavajoči gumb, ki osnovne funkcije gumbov ob spodnjem robu zaslona (Nazaj, Domov, Vse aplikacije) in gumb za zaklepanje naprave preseli kamor koli na zaslon;


Zaslon:

Huawei P10 ima 5,1-palčni zaslon s tehnologijo prikaza IPS-NEO, kar pomeni, da je njegov vidni kot zelo širok (z drugimi besedami - pri gledanju na zaslon pametnega telefona od strani lahko še vedno dobro vidimo, kaj je na njem).

Všeč nam je, ker je lahko zaslon zelo, zelo svetel ali pa zelo temen. Presenetljivo dobro in zanesljivo deluje samodejno prilagajanje svetlosti glede na razpoložljivo svetlobo v okolici - ta funkcija je pri večini pametnih telefonov pogosto loterija.

Zaslon je glede na predhodnika Huawei P9 sicer izgubil nekaj milimetrov (zaslon P9 po diagonali meri 5,2 palca), a s tem tudi pridobil na ostrini. | Foto: Reuters Zaslon je glede na predhodnika Huawei P9 sicer izgubil nekaj milimetrov (zaslon P9 po diagonali meri 5,2 palca), a s tem tudi pridobil na ostrini. Foto: Reuters

Ločljivost slike je sicer še naprej le Full HD (1.080 x 1.920 slikovnih pik), a to najverjetneje ne bo motilo nikogar, saj je nemogoče razločiti posamezne piksle. Vztrajanje pri tej ločljivosti pomeni tudi, da bo zaslon manj obremenil baterijo.


Spodobno trajanje baterije:

Danes zjutraj smo P10 napolnili do konca (100 odstotkov) in ga intenzivno, veliko bolj kot povprečen uporabnik vsak dan muči svojo napravo, uporabljali ves dan. Tik pred objavo testa je pokazatelj stanja baterije kazal 64 odstotkov napolnjenosti, kar je zelo dober rezultat. Ob povprečni rabi bi Huawei P10 z enim polnjenjem brez težav zdržal dva dneva.

Huawei P10 za polnjenje baterije uporablja novejši priključek USB-C (oval na spodnjem robu). Čeprav ta podpira hitrejše polnjenje in urnejši prenos podatkov na računalnik, bo večini uporabnikov najbolj všeč to, da ni treba paziti, kako obrnemo kabel, kot ga vtaknemo v napravo.  | Foto: Huawei Huawei P10 za polnjenje baterije uporablja novejši priključek USB-C (oval na spodnjem robu). Čeprav ta podpira hitrejše polnjenje in urnejši prenos podatkov na računalnik, bo večini uporabnikov najbolj všeč to, da ni treba paziti, kako obrnemo kabel, kot ga vtaknemo v napravo. Foto: Huawei

Dodaten plus je hitro polnjenje baterije. Od 43 do 80 odstotkov je kazalec poletel po okrog po manj kot pol ure, nato pa je bilo treba čakati še približno pol ure, da je kazal sto odstotkov napolnjenosti.

Še kar razumna cena:

Huawei bo za pametni telefon P10 v prodaji brez vezave zahteval med 600 in 650 evrov. Glede na izkušnje iz prejšnjih let to pomeni, da bo skoraj zagotovo cenejši od svojih najbližjih tekmecev (Samsung Galaxy S8, Sony Xperia XZ Premium, novi HTC), ki izidejo v naslednjem mesecu, mesecu in pol.

Tehnične lastnosti pametnega telefona Huawei P10

Huawei P10 | Foto: Huawei Foto: Huawei

Dimenzije in teža: 145,3 x 69,3 x 7 milimetra (dolžina-širina-globina), 145 gramov
Zaslon: diagonala 5,1 palca (12,95 centimetra), tehnologija IPS-NEO LCD, ločljivost Full HD, zaščita proti praskam Gorilla Glass 5
Procesor: Kirin 960, osem jeder (štiri pri frekvenci 2,4 gigaherca in štiri pri frekvenci 1,8 gigaherca)
Delovni pomnilnik RAM: 4 GB
Operacijski sistem: Android 7.0 Nougat
Prostor za shranjevanje podatkov: 64 GB, možnost razširitve s spominsko kartico do 256 GB (deljena reža za spominsko kartico ali dodatno kartico SIM)
Fotoaparat: 12 + 20 milijonov slikovnih točk zadaj, objektiv Leica, zaslonka f/2.2; 8 milijonov slikovnih točk spredaj, zaslonka f/1.9 (manj je bolje)
Videokamera: snemanje v ločljivosti Full HD pri 60 slikah na sekundo in 4K pri 30 slikah na sekundo, počasni posnetek
Možnosti povezave: LTE 4.5, Wi-Fi, USB-C, bluetooth 4.2, NFC
Navigacija: GPS, GLONASS, GALILEO
Baterija: zmogljivost 3.200 miliamperskih ur, podpira hitro polnjenje baterije
Drugo: čitalnik prstnih odtisov

Zakaj bi z nakupom Huawei P10 počakali, dokler se ne pokažejo vsi njegovi tekmeci

Včasih se zdi, da bi najraje ušel iz uporabnikove dlani:

Čeprav je zgrajen trdno in zelo kakovostno, je Huawei P10 tako kot predhodnik P9 kar malo pregladek. Oprijem v dlani je zato slabši. S P10 smo zato delali še posebej pazljivo in ga držali še posebej trdno, saj se nismo mogli otresti občutka, da nam hoče zdrsniti iz dlani.

Nizka ločljivost zaslona v primerjavi z najbolj premijskimi telefoni drugih proizvajalcev:

Kdor ločljivost, višjo od Full HD, želi pri Huaweiju, bo moral počakati na večji model P10 Plus (na fotografiji), ki ga bomo predvidoma preizkusili aprila. | Foto: Reuters Kdor ločljivost, višjo od Full HD, želi pri Huaweiju, bo moral počakati na večji model P10 Plus (na fotografiji), ki ga bomo predvidoma preizkusili aprila. Foto: Reuters

Huawei P10 prikazuje sliko v ločljivosti Full HD, kar pomeni 1.080 vzdolžnih in 1.920 pokončnih slikovnih pik. Zaslon smo sicer pohvalili in večine uporabnikov to ne bo motilo, a večina Huaweijevih tekmecev, Samsung, LG, Sony, HTC, je pri svojih najbolj vrhunskih modelih že prešla na ločljivost qHD (1.440 x 2.560 slikovnih pik).

Uporabniški vmesnik EMUI marsikomu še vedno ne bo všeč:

 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Sploh ne tistim uporabnikom, ki so vajeni klasičnega videza operacijskega sistema Android, predvsem glavnega menija, v katerem najdejo vse aplikacije in orodja. Android po Huaweijevo je bolj podoben Applovemu operacijskemu sistemu iOS, saj ima vse programe kar na namizju, kar pomeni, da glavnega menija nima. Je pa tokratna izvedba vmesnika EMUI zagotovo najboljša in najbolj pregledna do zdaj.


Postavitev zvočnika in včasih nenavaden zvok

Zvočnik je samo eden, in sicer ga najdemo na skrajno desni strani spodnjega roba (gledano od spredaj). Uporabnik z večjimi dlanmi ga bo med držanjem telefona hitro prekril vsaj delno, če je levičar, pa morda tudi popolnoma, ker večina uporabnikov telefon z mezincem podpira na eni ali drugi strani spodnjega roba.

 | Foto: Huawei Foto: Huawei

Občasno se nam je tudi zazdelo, da je bil zvok pri višjih tonih nekoliko preveč kovinski in prazen. Če drsnik za nastavljanje glasnosti pomaknemo čisto navzgor, prostor, v katerem je P10, sicer postane koncertna dvorana, izgube kakovosti zvoka ali hreščanja pa ni opaziti.

Ne spreglejte