Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
9. 9. 2014,
21.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

pametni telefoni baterija Matic Tomšič

Torek, 9. 9. 2014, 21.35

8 let

Česa pametni telefoni še nimajo, pa bi morali imeti?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Proizvajalci pametnih telefonov se že nekaj razvojnih ciklov osredotočajo na performans in število slikovnih pik na zaslonu, pozabljajo pa na prvine, ki si jih večina uporabnikov najbolj želi. Katere?

Zmogljivejše baterije Prava sramota je, da so sodobni pametni telefoni, ki zaradi vseh futurističnih funkcij dobesedno pokajo po spojih, še vedno veliko preveč odvisni od priključka za polnjenje baterije. Redko se namreč zgodi, da primerek pasme Samsung Galaxy S5 ob uporabi večine naprednih funkcij (4G/LTE, lokacijske storitve, sledenje očem, spodobna svetlost zaslona) brez dodatne elektrike zdrži več kot en dan. Zmogljivejše baterije, ki bi uporabniku telefona omogočile, da se brez napajalnega kabla prebije vsaj skozi konec tedna, so ob zanašanju na trenutno tehnologijo (Li-Ion) sicer utopija, so prepričani nekateri strokovnjaki. Razvoj baterij namreč ne more držati koraka z bliskovitim napredkom pametnih telefonov, zato bo kmalu treba poseči po alternativnih rešitvah, ki bodo izboljšale zmogljivost baterij ali pa vpeljale nove načine polnjenja brez zanašanja na električno vtičnico. O tem več v naslednjem odstavku.

Eksotično polnjenje Kaj storiti, ko na vidiku ni priključka microUSB ali Lightning (Apple), telefon pa pri zavesti ohranja en sam elektron? V idealnem svetu bi napravo izvlekli iz žepa in jo nastavili soncu, da bi elektriko proizvajale v pokrov baterije vgrajene sončne celice ali solarno steklo, ali pa se baterija sploh ne bi izpraznila, ker bi telefon v elektriko pretvarjal kinetično energijo, ki jo ustvarja hoja (ali katero koli drugo premikanje). Alternative polnjenju baterije brez kabla ali brezžične postaje morajo standard industrije vsekakor postati čim prej.

Robustnost Lepo je videti, da vodoodpornost počasi postaja stalnica sveta mobilne telefonije, saj je poslušnost željam uporabnikov odpovedalo že toliko naprav, ki so zaradi trenutka nepazljivosti pristale v straniščnih školjkah. Zdaj je čas, da proizvajalci telefonov naslovijo tudi njihovo pretirano krhkost. Nekaj stoevrska elektronika pač ne more biti zapakirana v plastično embalažo, ki poči že ob grdem pogledu. Številni uporabniki obenem ne želijo slišati za zaščitne silikonske ovoje, ki ob nerodnosti pogosto sicer preprečijo najhujše, a je telefon zaradi njih posledično videti kot gumijasta igračka.

Vse uporabnike, ki se jim toži po Nokii 3310, najbrž najbolj robustnem telefonu vseh časov, bi morda lahko potolažila trdnejša ohišja iz aluminijastih zlitin, ki se obetajo že z generacijo naprav zima/pomlad 2015. Prve manj lomljive zaslone naj bi sicer videli že jutri, ko bo Apple predstavil novi iPhone, ta bo na pročelju prekrit z domala neuničljivim safirskim steklom.

Nižje cene Google Nexus 5, OnePlus One in Motorola Moto G ter X so dokazali, da je lahko vrhunski pametni telefon tudi poceni, če je le uporabnik pripravljen sprejeti nekaj manjših kompromisov. Naprave, ki glede na ceno spadajo v srednji, glede na zmogljivosti pa v najvišji razred, tako lahko postanejo standard, vprašanje pa je. ali se s tem strinjajo največji (Samsung, Apple, HTC, Sony). Dokler bodo njihovi 700-evrski paradni konji razprodani na dan lansiranja, se najbrž ne bodo.

Ne spreglejte