Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
11. 10. 2016,
18.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

Natisni članek

nasveti pametni telefoni pametni telefon digisvet Matic Tomšič Samsung

Torek, 11. 10. 2016, 18.17

6 let, 7 mesecev

Komentar

Bo sploh še varno kupiti Samsungov telefon?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

V teh dneh si to vprašanje postavlja marsikdo, ki v prihodnjih mesecih ali letu načrtuje nakup novega pametnega telefona. Samsungu so samovžigi paradnega konja, telefona Galaxy Note7, povzročili takšen fiasko, da se na spletu že porajajo dvomi, ali si znamka sploh še lahko opomore. Mi menimo, da Samsung hujših in predvsem dolgoročnih posledic vendarle ne bo občutil.

Samsung Galaxy Note 7 je glede na tehnične lastnosti trenutno najbolj zmogljiv pametni telefon. A na naš nedavni seznam najboljših na trgu ga nismo uvrstili, ker se iz drugih ne kadi, iz njega se pa lahko začne. | Foto: Reuters Samsung Galaxy Note 7 je glede na tehnične lastnosti trenutno najbolj zmogljiv pametni telefon. A na naš nedavni seznam najboljših na trgu ga nismo uvrstili, ker se iz drugih ne kadi, iz njega se pa lahko začne. Foto: Reuters

Za Samsungom mesec in pol dogodkov, ki jih ne bi mogel napovedati nihče

Avgusta izdani Samsung Galaxy Note 7 je bil do takrat najbolje ocenjeni pametni telefon leta 2016. Bil je hiter, uporaben, imel je najkakovostnejši zaslon in fotoaparat med vsemi. Samsungu je imel za telefon velika pričakovanja – serija Galaxy Note je že nekaj let njihov glavni adut jesenske in praznične prodajne sezone.

V začetku septembra se je začelo kaditi. Predvsem iz ZDA so prihajala poročila o samovžigih Nota 7. Po raziskavi so ugotovili, da iskrenje povzroča baterija pametnega telefona.

Samsung je ukrepal, tudi pri nas, in odpoklical telefone Galaxy Note7. Uporabnikom je ponudil zamenjavo za popravljen model, pametni telefon Galaxy S7 ali S7 edge oziroma vračilo kupnine.

Po tem, ko se je po svetu razširila informacija, da se pametni telefon Galaxy Note7 lahko vžge, so začeli uporabnike k popolnemu izklapljanju pozivati praktično vsi letalski prevozniki na svetu. V zadnjih nekaj tednih je bil vnos te naprave na letalo ponekod celo prepovedan. | Foto: Reuters Po tem, ko se je po svetu razširila informacija, da se pametni telefon Galaxy Note7 lahko vžge, so začeli uporabnike k popolnemu izklapljanju pozivati praktično vsi letalski prevozniki na svetu. V zadnjih nekaj tednih je bil vnos te naprave na letalo ponekod celo prepovedan. Foto: Reuters

V Evropi sta se za Note7 ponovno odločili več kot dve tretjini uporabnikov, na primer. Tudi v ZDA so bile številke podobne.

Razlog za to je jasen – s telefoni Samsung do zdaj ni bilo velikih težav, Note7 pa je naprava najvišjega razreda, boljši telefon je bilo praktično nemogoče dobiti. Uporabnik bi se moral ali zadovoljiti z malce slabšim telefonom ali pa sprejeti vračilo kupnine, s katero bi znova lahko kupil malce slabši telefon. Zakaj, če pa lahko ima popravljenega najboljšega?

Samsung je po vsem svetu skupno odpoklical 2,5 milijona pametnih telefonov Galaxy Note 7. | Foto: Reuters Samsung je po vsem svetu skupno odpoklical 2,5 milijona pametnih telefonov Galaxy Note 7. Foto: Reuters

Izkazalo se je, da ga je Samsung popravil bolj slabo. V zadnjem tednu je v plamene namreč izbruhnilo več zamenjanih in domnevno brezhibnih telefonov Galaxy Note7. Zaradi enega so evakuirali letalo, drugi je uporabnika spravil v bolnišnico.

Samsung je zato po nekaj dneh molka storil to, kar smo pričakovali. Najprej je oznanil, da bo Galaxy Note 7 po vsem svetu vzel iz prodaje. Danes pa je južnokorejsko podjetje pozvalo vse uporabnike, naj izklopijo svoje Note 7, in dokončno potrdilo, da je proizvodnja Nota 7 ustavljena.

Konec za Galaxy Note 7, konec zaupanja v Samsung?

Samsung akutne posledice polomije z Notom 7 že čuti. Danes zjutraj je cena njegovih delnic na azijskih borzah padla za sedem odstotkov. 

Južnokorejski analitiki napovedujejo, da bo Samsung zaradi polomije s pametnim telefonom Galaxy Note 7 izgubil 8,5 milijarde evrov prihodkov in s tem izpustil okrog 4,5 milijarde evrov dobička.

Velik delež k izgubi dobička bo med drugim prispevala kompenzacija uporabnikov s telefoni Galaxy S7 in Galaxy S7 edge, za katere Samsung ne bo prejel kupnine. | Foto: Reuters Velik delež k izgubi dobička bo med drugim prispevala kompenzacija uporabnikov s telefoni Galaxy S7 in Galaxy S7 edge, za katere Samsung ne bo prejel kupnine. Foto: Reuters

Bo to dovolj, da se zamajejo Samsungovi temelji? Najbrž ne. Podjetje s tržno kapitalizacijo okrog 175 milijard evrov večino prihodkov (lani več kot 160 milijard evrov) ustvari z drugimi dejavnostmi (proizvodnja polprevodnikov, pomnilnika, čipov, litij-ionskih baterij, ladjarstvo), ne pametnimi telefoni, zato bo preživelo izgubo enega izdelka, poroča CNN.

Incident z Galaxy Note 7 najverjetneje tudi ne bo ogrozil Samsungovega položaja na trgu pametnih telefonov. Našli smo nekaj razlogov za to.

Štirje razlogi, zakaj bodo ljudje še naprej kupovali Samsungove telefone

- Polpretekla zgodovina nas uči, da trg podobne napake odpušča. Toliko bolj takrat, ko je na tnalu uveljavljena znamka. Poglejmo primer Toyote v ZDA. Japonski proizvajalec avtomobilov je med letoma 2009 in 2011 tam odpoklical več kot sedem milijonov toyot. Težave s pedali za zavoro in plin so povzročile smrti več deset voznikov. Smrti, ne zgolj opeklin ali vdihavanja dima, kar se je zgodilo v primeru Galaxy Note7. Danes sta v ZDA daleč najbolj prodajana avtomobila toyota corolla in toyota camry.

To ni bil edini odpoklic vozil Toyota v ZDA. Od takrat do danes se je zgodilo še skoraj deset manj bolj ali manj obširnih, pa Američani jeklene konjičke še vedno najraje kupujejo pri Japoncu. Tole je toyota camry, lani najbolje prodajani avtomobil v ZDA. | Foto: Reuters To ni bil edini odpoklic vozil Toyota v ZDA. Od takrat do danes se je zgodilo še skoraj deset manj bolj ali manj obširnih, pa Američani jeklene konjičke še vedno najraje kupujejo pri Japoncu. Tole je toyota camry, lani najbolje prodajani avtomobil v ZDA. Foto: Reuters

- Samsung se bo toliko bolj potrudil, da bo naslednja generacija telefonov brezhibna. Še en podoben incident bi bil za Samsung poslovni samomor. Jesensko in zimsko nakupovalno sezono je z umikom Nota7 s trga večidel prepustil Applu (iPhone 7) in Googlu (Pixel). Podobnega spodrsljaja si z naslednjo generacijo pametnih telefonov, to bo najverjetneje Galaxy S8, preprosto ne more privoščiti. Sploh ne na začetku nove prodajne sezone spomladi 2017, v času, ki je najpomembnejše obdobje na trgu pametnih telefonov.

Tale oglasni pano se bo moral kmalu posloviti. Samsung pametnega telefona Galaxy Note 7 namreč ne bo več prodajal. | Foto: Reuters Tale oglasni pano se bo moral kmalu posloviti. Samsung pametnega telefona Galaxy Note 7 namreč ne bo več prodajal. Foto: Reuters

- Drugi bolje prodajani Samsungovi telefoni delujejo brez težav. Galaxy Note predstavlja razmeroma majhen delež Samsungove letne prodaje pametnih telefonov. Galaxy S7 in S7 edge podobnih težav nimata, tudi cenejši (serija J, na primer) in starejši modeli ne. To nam pove, da je bil Note 7 osamljen dogodek in anomalija, za katero je malo verjetno, da se bo znova ponovila.

Samsung Galaxy S7 in S7 edge sta bila do prihoda Galaxy Note 7 letos najbolj prodajana Samsungova telefona. Na trgu sta zaostajala le za Applovima iPhone 6S in 6S Plus. | Foto: Samsung Galaxy S7 in S7 edge sta bila do prihoda Galaxy Note 7 letos najbolj prodajana Samsungova telefona. Na trgu sta zaostajala le za Applovima iPhone 6S in 6S Plus.

- Samsung polomije z Noti 7 ni vlekel v nedogled. Telefoni gorijo? Izvolite popravljene. Ni bolje? Prinesite jih nazaj in pozabimo na vso stvar. Zaustavitev prodaje in proizvodnje pametnih telefonov Galaxy Note 7 je dejansko najboljša poteza, ki bi jo Samsung lahko naredil v nastali godlji. V naslednjih dneh ali tednih lahko verjetno pričakujemo uradno opravičilo uporabnikom in posipanje s pepelom, a pomembno je, da Samsung ni stisnil repa med noge in iskal izgovorov, temveč poraz priznal razmeroma hitro. Transparentnost in iskrenost pa utrjujeta zaupanje v znamko.

Ne spreglejte