TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 2. 2010,
16.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 9. 2. 2010, 16.24

8 let

Toyota uradno napovedala še obsežen odpoklic priusov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Japonski avtomobilski koncern Toyota je uradno napovedal, da bo zaradi ugotovljenih težav z zavorami po vsem svetu odpoklical več kot 400.000 vozil na hibridni pogon.

To predstavlja nov udarec za podjetje, ki je bilo v zadnjem času zaradi težav s pedali za plin primorano v odpoklic že več milijonov vozil.

Toyota, ki se v Severni Ameriki zaradi omenjenih težav že sooča z vrsto tožb, ob tem poskuša voznike toyot prepričati, da tekom svoje hitre globalne širitve v zadnjih letih ni zanemarila nadzora nad kakovostjo proizvodov in tako žrtvovala svojega ugleda proizvajalca visoko kakovostnih in zanesljivih avtomobilov.

V podjetju so napovedali odpoklic skupno 437.000 priusov in drugih toyot na hibridni pogon, ki jim bodo brezplačno odpravili ugotovljeno serijsko napako v zavornem sistemu. Skupno število v zadnjem času odpoklicanih toyot po vsem svetu je s tem naraslo na 8,7 milijona, kar je več od lanske Toyotine celoletne prodaje vozil, ki je znašala 7,8 milijona.

Direktor Toyote trdi, da podjetje ni pozabilo na kakovost

Predsednik Toyote Akio Tojoda je povedal, da bodo težave odpravili v sodelovanju z dobavitelji in prodajalci ter ob tem poskusili storiti vse, da si povrnejo zaupanje strank. Prvi mož Toyote je hkrati napovedal obisk v ZDA z namenom pojasniti težave z varnostjo vozil.

Toyotin predsednik sicer zanika, da bi podjetje tekom globalne širitve, ko je prehitelo ameriško družbo General Motors na mestu največjega proizvajalca vozil na svetu, pozabilo na kakovost. Po njegovih besedah so sproti odpravljali ugotovljene napake ali pomanjkljivosti in bodo to počeli tudi v prihodnje.

Šefa uprave je grajal tudi minister Prvi mož Toyote je bil sicer deležen graje s strani japonskega ministra za promet Seidžija Maehare, češ da se družba ni dovolj hitro odločila za odpoklic in je omenjene težave očitno jemala premalo resno. Hkrati pa je minister za sredo napovedal sestanek z ameriškim veleposlanikom, ko bo sicer o tej temi govora tudi v ameriškem kongresu.

Odpoklic se nanaša se na modele prius, sai in lexus HS250h

Na Toyoto se je v primeru priusov vsul plaz omenjenih kritik, ker je obelodanila, da je ugotovljeno napako že pretekli mesec odpravila pri proizvodnji najnovejših priusov, ni pa o njej obvestila voznikov že kupljenih priusov. V Toyoti sicer zanikajo, da bi bili prepozni pri odzivanju na ugotovljena varnostna tveganja.

Najnovejši odpoklic zadeva okrog 223.000 hibridnih vozil na Japonskem in 147.500 vozil v ZDA, v manjšem obsegu pa tudi vozila, prodana v Evropi in na nekaterih drugih trgih. Nanaša se na modele prius, sai in lexus HS250h.

Odziv slovenske podružnice V slovenski podružnici Toyote so povedali, da s podatki o tem, koliko v Sloveniji prodanih vozil zadeva tokratni odpoklic, še ne razpolagajo, najverjetneje jih bodo prejeli že v sredo. Prejšnji odpoklici so sicer zadevali 5800 v Sloveniji prodanih toyot.

Prius velja za najbolj priljubljen hibridni model na svetu

Prius sicer velja za najbolj priljubljen hibridni model na svetu, prodanih jih je bilo že okrog 1,5 milijona v 40 različnih državah.

Mednarodna bonitetna hiša Moody's je ob vseh teh težavah Toyote napovedala, da družbi grozi znižanje bonitetne ocene, saj zaradi odpoklicev tvega izgubo ugleda in zaupanja potrošnikov oziroma upad prodaje.

Ne spreglejte