Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
25. 9. 2016,
16.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,95

6

Natisni članek

iPhone Apple test Vtisi Vtisi nasveti nakupni nasveti

Nedelja, 25. 9. 2016, 16.00

2 meseca, 1 teden

Test iPhone 7: Ali je najboljši pametni telefon na svetu?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,95

6

iPhone 7 | Foto Matic Tomšič

Foto: Matic Tomšič

Takole bomo rekli – iPhone 7 je zagotovo najboljši iPhone do zdaj. Kdor prisega na to znamko, ga bo kupil ali pa o nakupu vsaj razmislil. Vsi ostali prej raje preberite tale članek. Saj ne, da iPhone 7 ne bi bil vreden lastništva, še zdaleč ne. A določene stvari je o telefonu treba vedeti, preden pripravite skoraj 800 evrov, kolikor stane najcenejši model.

 

Lastnosti, zaradi katerih je iPhone 7 vrhunski  pametni telefon:

- Pregovorno dober dizajn, zelo kakovostna izdelava, odličen občutek pri držanju telefona v roki.

- Hitrost, odzivnost, preprostost uporabe.

- Odličen tako zadnji kot sprednji fotoaparat.

- Zelo dober občutek ob "pritisku" (Zakaj navednice? O tem malce pozneje) na spremenjen gumb Domov.

- Najhitrejši čitalnik prstnih odtisov na iPhonu do zdaj.

 - Prvi iPhone z zaščito pred vdorom vode.

- Končno na voljo v različici z 32 in ne več 16 (premalo) gigabajti prostora za shranjevanje podatkov.

Preizkusili smo iPhone 7 z 32 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov. To je najcenejši model, pri nas v prodaji brez vezave pri operaterju stane 779 evrov (podatek: Telekom Slovenije). | Foto: Reuters Preizkusili smo iPhone 7 z 32 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov. To je najcenejši model, pri nas v prodaji brez vezave pri operaterju stane 779 evrov (podatek: Telekom Slovenije). Foto: Reuters

Lastnosti, zaradi katerih nam je šel iPhone 7 občasno na živce:

- Zelo povprečna baterija, ki ne zdrži niti enega dne uporabe, polni pa se počasi.

- Ni priključka za slušalke. To povzroča še druge težave, ne le nezmožnosti uporabe klasičnih slušalk s 3,5-milimetrskim priključkom.

- Odklepanje telefona je pogojeno s stikom kože, kar pomeni, da je v orokavičenih rokah neuporaben.

- iPhone 7 je vodoodporen, toda garancija preneha veljati, če ga voda dejansko poškoduje.

- Visoka cena. iPhone 7 je pri nas dražji, kot je bil ob izidu iPhone 6S.

Oblika – pogreta juha?

iPhone 7 z izjemo nekaj majhnih sprememb na zunaj ni bistveno drugačen od predhodnika iPhone 6S, niti od njegovega predhodnika iPhone 6. 

To ne pomeni nič slabega. iPhone 7 je zelo lep pametni telefon, morda celo najlepši med vsemi. Občutek med držanjem naprave v roki je fantastičen, uporabnik na koži skoraj čuti, da je izdelan iz kakovostnih materialov.

Ohišje je aluminijasto, čeprav je na prvi pogled, sploh z zadnje strani, skoraj videti plastično. Krivec za to je po našem grafitna barva, ki pa se iPhonu 7 vseeno zelo poda. 

iPhone 7 z vseh strani:

Fotogalerija
1 / 5

Majcena sprememba, ki ni opazna takoj, je spremenjen položaj antenskih trakov. Pri prejšnji različici iPhona (6S) sta prečkala pokrov baterije, zdaj pa sta pospravljena ob zgornji in spodnji rob naprave.

Z oblikovnega vidika je to dobrodošlo, s praktičnega pa ne, saj se v majcenih režah ob antenah začne nabirati umazanija, ki jo je zelo težko zbezati ven.

Največja sprememba pri obliki je na dnu naprave. Tam so reža Lightning, prek katere polnimo baterijo, in luknje zvočnika, ni pa več priključka za slušalke. A več o tem, kaj to pomeni za iPhone 7 in predvsem za uporabnika, malce pozneje.

Hitrost in iOS 10. Kaj je novega?

iPhone 7 poganja nov štirijedrni procesor A10 Fusion, za katerega Apple trdi, da je najhitrejši na svetu. Lepo, a kaj to pomeni za uporabnika?

To pomeni, da je iPhone 7 pravo veselje uporabljati, saj je zelo hiter in odziven. Na kolena ga ne spravi nobeno opravilo, v preizkusnem obdobju pa se mu je za nekaj sekund zataknilo samo enkrat, a si upamo trditi, da je bila to muha operacijskega sistema, ne pa posledica strojne podhranjenosti. 

iPhone 7 se nam po nekaj dneh uporabe zdi hitrejši od lanskih modelov iPhone 6S in iPhone 6S Plus. Glede zmogljivosti na tem področju se brez težav meri z najhitrejšimi telefoni svoje generacije, kot so Samsung Galaxy S7, OnePlus 3, HTC 10.  | Foto: Reuters iPhone 7 se nam po nekaj dneh uporabe zdi hitrejši od lanskih modelov iPhone 6S in iPhone 6S Plus. Glede zmogljivosti na tem področju se brez težav meri z najhitrejšimi telefoni svoje generacije, kot so Samsung Galaxy S7, OnePlus 3, HTC 10.  Foto: Reuters

K splošnemu občutku hitrosti veliko prispeva operacijski sistem iOS 10, ki je zasnovan tako, da uporabniku omogoča več operacij v manj potezah. 

Velik poudarek je na obvestilih z vseh družbenih omrežij, aplikacij, spleta. Pregled nad njimi je zelo dober, na izbiro imamo hitro odgovarjanje, brisanje, preprost in učinkovit predogled, še preden odpremo aplikacijo. 

Domači zaslon je bil deležen nekaj sprememb. Največja je čisto levo od treh namizij, kjer zdaj domujejo plavajoča okna (tako imenovani widgeti). Če si vzame nekaj časa in jih prilagodi po svojem okusu, si lahko uporabnik tu ustvari priročno informacijsko središče. 

Plavajoča okna (widgeti) se pojavijo tudi ob daljšem pritisku na določene aplikacije (tako imenovani force press). iPhone 7 ima tako kot njegov predhodnik zaslon, občutljiv na moč pritiska. Daljši in močnejši pritisk na aplikacijo prikaže meni s hitrimi akcijami.  | Foto: Matic Tomšič Plavajoča okna (widgeti) se pojavijo tudi ob daljšem pritisku na določene aplikacije (tako imenovani force press). iPhone 7 ima tako kot njegov predhodnik zaslon, občutljiv na moč pritiska. Daljši in močnejši pritisk na aplikacijo prikaže meni s hitrimi akcijami.  Foto: Matic Tomšič

Ni pa nam všeč nov meni s hitrimi nastavitvami, ki ga na zaslon privlečemo s potegom prsta od spodnjega roba zaslona proti zgornjemu.

Nastavitve so zdaj na dveh zaslonih, med katerima preklapljamo s potegom prsta v desno in nazaj v levo, kar je nepotreben dodaten korak. Dodaten minus je nezmožnost dostopa do celotnih nastavitev iPhona (Settings) neposredno iz menija s hitrimi.

Celotni vtis, ki ga je pustil iOS 10, je vendarle dober, saj je upravljanje z operacijskim sistemom preprosto in "nezateženo". Zdi se nam tudi, da si iOS, vsaj kar se tiče funkcionalnosti, vse več lastnosti sposoja od Androida, ki je dolgo veljal za slabšo mobilno platformo. 

iPhone 7: Tehnične lastnosti

Dimenzije in teža: 138,3 x 67,1 x 7,1 milimetrov, 138 gramov
Zaslon: 4,7-palčna (11,9 centimetrov) diagonala, tehnologija LED LCD, ločljivost 750 x 1334 slikovnih točk
Procesor in pomnilnik: štiri-jedrni A10 Fusion, 2 gigabajta pomnilnika RAM
Prostor za shranjevanje podatkov: 32 gigabajtov (testni model), tudi 128 in 256 GB
Operacijski sistem: iOS 10.0.1
Fotoaparat, videokamera: 12 milijonov slikovnih točk, zaslonka f/1.8, hitro samodejno ostrenje, optična stabilizacija slike, štirikratna bliskavica LED, snemanje videa v ločljivosti 4K, 1080 p, počasni posnetek z 240 slikami na sekundo
Baterija: 1.960 miliamperskih ur
Posebnosti: certifikat odpornosti IP67, čitalnik prstnih odtisov Touch ID, digitalna pomočnica Siri, na moč pritiska občutljiv zaslon

Tri velike novosti. Ena nam je všeč …

Gumb Domov. iPhone 7 je prva generacija Applovega telefona, pri kateri gumb ni več samostojna komponenta, temveč je tog del ohišja.

To pomeni, da gumba ni mogoče zares pritisniti, saj se pod prstom ne vda. Zdi se, da se, ampak se ne. | Foto: To pomeni, da gumba ni mogoče zares pritisniti, saj se pod prstom ne vda. Zdi se, da se, ampak se ne.

Povratno informacijo o pritisku gumb uporabniku ponudi s klikom, ki ga ustvari poseben motorček v spodnjem delu iPhona. Apple ga imenuje taptic engine. Občutek je ob prvem pritisku nenavaden, zdi se, da smo telefon stisnili skupaj kot spenjač za papir, pa se v resnici ne premakne niti za milimeter.

Del gumba Domov je tudi čitalnik prstnih odtisov Touch ID. Po naših izkušnjah je zelo hiter in zanesljiv, a ga po hitrosti morda še prekaša senzor iz pametnega telefona Huawei Honor 8, ki smo ga preizkusili pred kratkim. 

Je pa razočaranje dejstvo, da je za odklepanje telefona v vsakem primeru nujen stik kože z gumbom Domov, kar pomeni, da ga je v rokavicah ali skozi etui, ki prekriva sprednjo stran telefona, nemogoče upravljati. 

… druga ne preveč ...

iPhone 7 nima 3,5-milimetrskega priključka za slušalke. To za uporabnika pomeni tri stvari:

- uporablja lahko priložene slušalke, ki se z iPhonom povežejo prek priključka Lightning (prek njega poteka tudi polnjenje baterije in prenos podatkov na računalnik);

- uporablja lahko svoje stare slušalke, a jih mora z iPhonom povezati prek priloženega pretvornika signala;

- uporablja lahko brezžične slušalke Bluetooth. 

Takole je iPhone zdaj videti s spodnje strani. Okrogle luknje za slušalke ni več.  | Foto: Takole je iPhone zdaj videti s spodnje strani. Okrogle luknje za slušalke ni več. 

Optimalna ni nobena od treh rešitev. Poglejmo, zakaj:

Priložene slušalke so sicer solidne, a slabo udušijo zvoke okolice. Za nameček jih ni mogoče uporabljati z nobeno drugo napravo, niti z osebnim računalnikom, saj imajo priključek Lightning, ki ga najdemo samo na iPhonu.  | Foto: Matic Tomšič Priložene slušalke so sicer solidne, a slabo udušijo zvoke okolice. Za nameček jih ni mogoče uporabljati z nobeno drugo napravo, niti z osebnim računalnikom, saj imajo priključek Lightning, ki ga najdemo samo na iPhonu.  Foto: Matic Tomšič

Pretvornik signala nam omogoči, da z iPhonom povežemo katere koli slušalke, a je stalno prenašanje majcenega kabla nadležno. Če ga izgubimo, smo obsojeni na uporabo priloženih slušalk.  | Foto: Matic Tomšič Pretvornik signala nam omogoči, da z iPhonom povežemo katere koli slušalke, a je stalno prenašanje majcenega kabla nadležno. Če ga izgubimo, smo obsojeni na uporabo priloženih slušalk.  Foto: Matic Tomšič

Kakovost glasbe pri predvajanju prek brezžičnih slušalk ni tako dobra kot pri ožičenih. Apple bo sicer začel prodajati svoje brezžične z imenom AirBuds (na fotografiji), ki bodo domnevno ponujale odlično kakovost zvoka, a bodo drage (prek 140 evrov) in v rokah nerodnega uporabnika v nevarnosti, da jih izgubi.  | Foto: Reuters Kakovost glasbe pri predvajanju prek brezžičnih slušalk ni tako dobra kot pri ožičenih. Apple bo sicer začel prodajati svoje brezžične z imenom AirBuds (na fotografiji), ki bodo domnevno ponujale odlično kakovost zvoka, a bodo drage (prek 140 evrov) in v rokah nerodnega uporabnika v nevarnosti, da jih izgubi.  Foto: Reuters

... tretje si nismo upali preizkusiti.

Sedemka je prvi vodoodporen iPhone. Nosi certifikat odpornosti IP67, kar pomeni, da lahko v sladki vodi do globine enega metra prebije pol ure.

Tega raje nismo preizkusili, saj iPhonova garancija jasno navaja, da je v primeru vdora vode in posledičnih notranjih poškodb telefona za to odgovoren uporabnik.

Z drugimi besedami – Apple iPhone 7 se oglašuje in prodaja kot vodoodporen telefon, a če bo komu padel v stranišče, zaščita pred vodo pa bo pri tem popustila, bo morebitno škodo kril sam.  | Foto: Matic Tomšič Z drugimi besedami – Apple iPhone 7 se oglašuje in prodaja kot vodoodporen telefon, a če bo komu padel v stranišče, zaščita pred vodo pa bo pri tem popustila, bo morebitno škodo kril sam.  Foto: Matic Tomšič

Glede na številne teste iPhonove vodoodpornosti, ki so se že pojavili na spletni strani YouTube, se sicer zdi, da je Apple držal obljubo. Nihče še namreč ni ugotovil, da iPhone 7 v resnici ne zna plavati. 

Fotoaparat in videokamera – vrhunsko, a počakajmo še na test iPhone 7 Plus

Fotografije so odlične. iPhone 7 ima hitrejšo kamero kot predhodnik in dobro osvetljenost leč (zaslonka f/1.8, čisto malo slabše kot Samsung Galaxy S7, ki ima f/1.7), kar uporabniku omogoča, da z malo truda ustvari zelo lepo globino polja in bokeh (učinek, pri katerem je objekt v ospredju izostren, ozadje pa zamegljeno). 

Oglejte si fotogalerijo:

Fotogalerija
1 / 7

Posnetki ob zelo močni sončni svetlobi in ob slabši osvetlitvi sicer dokaj hitro začnejo izgubljati raven podrobnosti in ostrino. To pomeni, da pri približevanju pogleda slika postane zrnata. Poglejmo primer:

Tule v prostoru ni bilo najbolj svetlo, zato smo svetlost malce zvišali v nastavitvah fotografiranja. Rezultat je ne najbolj čista in podrobna slika.  | Foto: Matic Tomšič Tule v prostoru ni bilo najbolj svetlo, zato smo svetlost malce zvišali v nastavitvah fotografiranja. Rezultat je ne najbolj čista in podrobna slika.  Foto: Matic Tomšič

To je sicer pikolovstvo. Dejstvo je, da je fotoaparat odličen in v samem vrhu, kar zadeva trenutno ponudbo pametnih telefonov. Če je Apple najboljši mobilni fotograf, pa bomo videli v naslednjih dneh, ko bomo preizkusili še iPhone 7 Plus in ga postavili ob bok Samsungu Galaxy S7, ki je po našem mnenju na tem področju trenutno prvak. 

Kaj pa video? iPhone 7 zna snemati tudi v ločljivosti 4K in narediti počasni posnetek s kar 240 slikami na sekundo. Če kamero poženemo na lep dan, so rezultati precej kakovostni:

Govoriti moramo še o bateriji. Apple je tu malo kiksnil.

Trajanje baterije ni najboljše. Napolnjena do konca ob povprečni rabi ne bo zdržala enega celega dneva.

V zadnjih dveh urah smo naredili okrog 40 fotografij, posneli tri videoposnetke, v omrežju Wi-Fi uporabljali aplikaciji Facebook Messenger in Google Drive ter svetlost navili skoraj do konca. Iz 93 odstotkov napolnjenosti smo jo spravili na 66. Neto čas uporabe telefona je bil manj kot eno uro.

Za uporabnike, ki jih bo iPhone pogosto spremljal tja, kjer ne bo na voljo polnilnega kabla, bo prenosni akumulator nujna dodatna oprema. 

Dodati je treba še, da iPhone 7 ne podpira hitrega polnjenja baterije, ki ga pozna že zelo veliko njegovih tekmecev z Androidom. Da se prazen (pa ne nujno čisto prazen, saj tako nizko nismo šli, smo ga pa polnili od 20 odstotkov dalje) napolni do konca, traja zelo dolgo – okrog dve uri.

Res polžje v primerjavi s Samsungovo konkurenco (Galaxy S7 na fotografiji, na primer), ki za sto odstotkov napolnjenosti skoraj z ničle potrebuje manj kot eno uro, baterija pa traja tudi dan in pol. Pa še brezžično polnjenje podpira.  | Foto: Matic Tomšič Res polžje v primerjavi s Samsungovo konkurenco (Galaxy S7 na fotografiji, na primer), ki za sto odstotkov napolnjenosti skoraj z ničle potrebuje manj kot eno uro, baterija pa traja tudi dan in pol. Pa še brezžično polnjenje podpira. Foto: Matic Tomšič

Še eno opažanje. Ko polnimo baterijo, ne moremo uporabljati slušalk, ker v obeh primerih potrebujemo priključek Lightning. Pikolovsko, a prej smo vsaj imeli možnost. To morda potrebuje kdo, ki je na poti in bi rad hkrati polnil baterijo iz prenosnega polnilca in poslušal glasbo.

Lahko upraviči visoko ceno?

Pod črto je iPhone 7 odličen pametni telefon in ima vse tisto, kar bo od njega zahteval tisti, ki bo zanj zapravil skoraj 800 in več evrov – prijaznost do uporabnika, hitrost, dostop do najboljših aplikacij, kakovosten fotoaparat, dober zvok, premijsko izdelavo, tudi nove tehnologije. Prenovljen gumb Domov je ena najboljših Applovih pogruntavščin v zadnjih letih. 

iPhone 7 je najboljši iPhone do zdaj, o tem ni dvoma. To bo naše mnenje vsaj do testa večjega Plusa, ki ga bomo objavili naslednji teden. | Foto: Reuters iPhone 7 je najboljši iPhone do zdaj, o tem ni dvoma. To bo naše mnenje vsaj do testa večjega Plusa, ki ga bomo objavili naslednji teden. Foto: Reuters

A iPhone 7 je v nekaj pogledih tudi zgrešena priložnost za večji korak naprej. Baterija bi preprosto morala biti boljša, škodila ne bi niti podpora brezžičnemu polnjenju baterije, ki ga Applovi telefoni še vedno ne poznajo. Odsotnost priključka za slušalke pa je kvečjemu korak nazaj, ker zmanjšuje iPhonovo uporabnost. 

Ne spreglejte