Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 8. 2016,
17.38

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

Samsung Vtisi Vtisi pametni telefoni pametni telefon

Sreda, 31. 8. 2016, 17.38

2 meseca, 1 teden

Samsung Galaxy Note7 – test na dlani

Preizkusili smo najboljši pametni telefon ta hip, Samsung Galaxy Note7

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Na trgu trenutno ni mobitela, ki bi imel v svoje ohišje natlačene toliko vrhunske tehnike kot Samsung Galaxy Note7. Seznam funkcij je res dolg in kaže na to, da je Samsung spustil vse zavore in si dal duška.

Samsung Galaxy Note7. Šestka v imenu je bila preskočena, Samsung je presedlal neposredno na sedmico. Razlog za to je usklajenost, saj želi Samsung poenotiti oštevilčenje generacij svojih paradnih konjev (letos sta to ob Note7 še Galaxy S7 in Galaxy S7 edge). | Foto: Samsung Galaxy Note7. Šestka v imenu je bila preskočena, Samsung je presedlal neposredno na sedmico. Razlog za to je usklajenost, saj želi Samsung poenotiti oštevilčenje generacij svojih paradnih konjev (letos sta to ob Note7 še Galaxy S7 in Galaxy S7 edge).

Po tem, ko smo bili lani prikrajšani za Samsungov phablet Note5, je letos Samsung predstavil Galaxy Note7. Vem, kaj se sprašujete ta trenutek: "Kaj se je zgodilo z Note6?" Odgovor je, da so se pri Samsungu odločili, da uskladijo številčno poimenovanje med serijama mobitelov Note in S. Tako so šestico gladko preskočili in predstavili sedmico. Od zdaj naprej bosta obe seriji sinhroni, kar bo lažje za nekoliko manj vešče potrošnike – in tudi vse druge, ki bomo pisali o tem.

Za slovenskega uporabnika osemjedrni procesor. Lahko sploh dobijo še boljšega?

Na našem trgu bo Note7 na voljo s Samsungovim osemjedrnim čipovjem Exynos 8890 Octa. V resnici gre pri tem za dva štirijedrna procesorja, tako kot pri vseh drugih osemjedrnikih na trgu. Gre za tako imenovano arhitekturo big.LITTLE, kjer sta na enem čipu dva procesorja s štirimi jedri. Močnejša jedra se vklopijo, ko mobitelu damo procesorsko zahtevne naloge, kot so na primer igre, šibkejša pa takrat, ko so naloge manj zahtevne. Razlog za to je manjša poraba baterije.

Galaxy Note7 spredaj/zadaj. | Foto: Galaxy Note7 spredaj/zadaj.

Pri vsem tem je pomembno dejstvo, da gre za enega najmočnejših, če ne kar za najmočnejši procesor na trgu ta trenutek. V navezi s 4 GB delovnega pomnilnika ste lahko brez skrbi pri opravljanju še tako zahtevnih nalog. Bolje trenutno ne gre.

Samsung se je odločil, da bo z mobitelom Note7 ponudil samo eno konfiguracijo notranjega pomnilnika. Tako boste v osnovi dobili 64 GB notranjega pomnilnika, kar bi moralo zadoščati prav vsem. Če ste izjema, ki potrjuje pravilo, pa je še vedno na voljo reža za kartico microSD, s katero lahko dodate do 256 GB dodatnega notranjega pomnilnika. Vse skupaj napaja baterija s 3.500 mAh, ki bo, odvisno od uporabe, zdržala dan ali dva. Sam sem med testom brez težav prišel do konca dneva ob zelo intenzivni rabi.

Samsung Galaxy Note7 zgoraj/spodaj. | Foto: Samsung Galaxy Note7 zgoraj/spodaj.

Tehnične lastnosti pametnega telefona Samsung Galaxy Note7:

deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE

procesor: Exynos 8890 Octa, 8-jedrni (4 × 2,3 GHz Mongoose + 4 × 1,6 GHz Cortex-A53)

grafični procesor: Mali-T880 MP12

delovni pomnilnik: 4 GB

notranji pomnilnik: 64 GB

razširitev pomnilnika: microSD do 256 GB

zaslon: 14,48 cm, 1440 × 2560 slikovnih pik, ~518 ppi, 16 M barv, ukrivljeni Super AMOLED

glavna kamera: 12 MP (f/1.7), samodejno ostrenje, LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR, stabilizacija slike, ostrenje s faznim zamikom ...

sprednja kamera: 5 MP, 1080p

snemanje videa: UHD 2160p (4K) s 30 sličicami na sekundo, HD 1080p s 60 sličicami na sekundo, 720p z 240 sličicami na sekundo, možnost HDR-videa

povezljivost: Wi-Fi (tudi deljenje mobilne povezave – mobile hotspot), Bluetooth 4.2, Micro USB

drugo: merilnik pospeškov, žiroskop, kompas, barometer, povečana odpornost na prašne delce in vodo (IP68 certifikat), bralnik prstnih odtisov, senzor srčnega utripa, senzor nasičenosti krvi s kisikom, S Pen

baterija: Li-Ion 3.500 mAh

operacijski sistem: Android 6.0.1 Marshmallow z načrtovano nadgradnjo na Android 7.0 Nougat

dimenzije: 153,5 mm (v) × 73,9 mm (š) × 7,9 mm (d)

masa: 169 g

tip SIM kartice: nano SIM

Preden gremo na druge podrobnosti, si oglejmo še zunanjost mobitela. Tukaj je Samsung izbral zaobljeno obliko in jo še nekoliko nadgradil. Tako spredaj kot tudi zadaj je Note7 odet v steklo, ki se na robu zakrivi v kovinski rob. Toliko stekla sicer prinese večjo možnost za poškodbe, a so spredaj in zadaj uporabili Gorilla Glass pete generacije.

Upamo lahko, da Gorilla Glass pomeni večjo verjetnost preživetja ob padcu na trde površine. Kljub temu kakšen ovitek ne bo odveč.  | Foto: Upamo lahko, da Gorilla Glass pomeni večjo verjetnost preživetja ob padcu na trde površine. Kljub temu kakšen ovitek ne bo odveč.

Res je dobro opazovati napredek, ki ga je Samsung opravil od mobitela Galaxy S5 pa do danes. Note7 je verjetno najbolje grajen in najlepše oblikovan mobitel, kar sem jih kdaj imel možnost držati v roki. Res je nekoliko nenavadno zapisati te besede, a Samsung je naredil nekaj prav v svojem oddelku oblikovalcev. Rezultat so S7, S7 edge in Note7.

Držati ga v roki je pravo veselje

Zaradi zaobljenega zaslona na sprednji strani je Note7 najmanjši mobitel s 5,7-palčnim zaslonom. Povedano drugače: razmerje med velikostjo sprednje strani mobitela in velikostjo zaslona je nekje med 78 in 80 odstotki. To pomeni, da na sprednji strani kar 80 odstotkov površine prekriva zaslon, kar je, če se ne motim, najboljše razmerje na kateremkoli mobitelu ta trenutek. To prinaša manjšo slabost, ki je hkrati vezana na kapacitivne gumbe in zvočnik. Ta je nameščen na spodnji rob, poleg vtičnice za slušalke in, prvič pri kateremkoli Samsungovem mobitelu, vtičnice USB-C (vidna na spodnji fotografiji).

Držati Note7 v roki je prijetna izkušnja. Zaobljenost na hrbtu ni tam samo zaradi videza, ampak omogoča preprosto dviganje mobitela s podlage in lepšo lego v dlani.  | Foto: Držati Note7 v roki je prijetna izkušnja. Zaobljenost na hrbtu ni tam samo zaradi videza, ampak omogoča preprosto dviganje mobitela s podlage in lepšo lego v dlani.

Kaj je omenjena težava s tako veliko pokritostjo zaslona? To, da se mi je med testom nekajkrat zgodilo, da sem nenamerno pritisnil kapacitivni gumb pod zaslonom, ko sem se z roko poskušal izogniti pokrivanju zvočnika na spodnji strani, ko je bil mobitel ob gledanju videa v ležečem načinu. No, z malo vaje se to ni več dogajalo, tako da to ni nič kritičnega, česa drugega pa ni mogoče zapisati kot slabost. Gre za zelo specifično težavo, kar nakazuje, da je Samsung res odlično opravil svoje delo.

Prstni odtis, oči, vzorec, koda PIN ... Možnosti za zaščito zasebnosti je res veliko.

Tako kot je pri številnih mobitelih običajno že nekaj časa, ima tudi Note7 vgrajen bralnik prstnih odtisov, ki se nahaja pod čudovitim 5,7-palčnim zaslonom Super AMOLED z ločljivostjo QHD (1440 × 2560 slikovnih pik). Vendar pa je letos Samsung dodal še en zanimiv način za odklepanje zaslona: skeniranje šarenice.

Vem, sliši se kot znanstvena fantastika in morda bo celo bolelo. Naj vas potolažim, da ne gre za znanstveno fantastiko, skeniranje pa je povsem neboleče. Pravzaprav sem bil presenečen, kako zelo dobro deluje. Ampak (vedno je ampak, a ne?) samo, če mobitel držite dovolj blizu obraza. Če je od njega nekoliko preveč oddaljen, skeniranje ne bo uspešno. Kljub temu je ta način odklepanja lahko zelo priročen v primerih, ko prstni odtis ni. Pozimi, ko imate na rokah rokavice, med tekom, ko imate potne prste, med delom, ko imate umazane prste … 

Oglejte si videoposnetek igranja z enim najboljših, če ne celo najboljšim pametnim telefonom ta hip:

Skeniranje šarenice ni edini način odklepanja in nobene potrebe ni, da ga uporabljate ves čas. Deluje vzporedno s klasičnim prstnim odtisom in še bolj klasično kodo oz. vzorcem. Tako sem imel na testnem mobitelu nastavljene kodo, prstni odtis, varno napravo Bluetooth in še šarenico. Glede na dane okoliščine sem lahko uporabil najhitrejši in najprimernejši način. Skeniranje šarenice deluje s pomočjo dodatne kamere na sprednji strani in posebne infrardeče diode, zaradi česar deluje tudi v popolni temi.

Vredno je omeniti še senzor srčnega utripa na zadnji strani mobitela, ki je, iskreno rečeno, še najbolj uporaben za zajemanje selfiejev, a lahko služi tudi svojemu prvotnemu namenu. Skupaj z njim se skriva tudi senzor za merjenje nasičenosti krvi s kisikom. Vse te senzorje in njihove meritve je dobro jemati s ščepcem soli, ker seveda ne morejo biti tako natančni kot pri namenskih napravah, a še vedno lahko dobro služijo za orientacijo. | Foto: Vredno je omeniti še senzor srčnega utripa na zadnji strani mobitela, ki je, iskreno rečeno, še najbolj uporaben za zajemanje selfiejev, a lahko služi tudi svojemu prvotnemu namenu. Skupaj z njim se skriva tudi senzor za merjenje nasičenosti krvi s kisikom. Vse te senzorje in njihove meritve je dobro jemati s ščepcem soli, ker seveda ne morejo biti tako natančni kot pri namenskih napravah, a še vedno lahko dobro služijo za orientacijo.

Kako je Note (Beležnica) dobil svoje ime

Pa še nekaj besed o S Penu, Samsungovem pisalu, ki se skriva v posebni odprtini na spodnjem robu mobitela. Vsi, ki poznate serijo Note, veste, da je to glavna lastnost, ki poleg večjega zaslona loči serijo Note od serije S. Pisalo prinaša nekaj dodatnih funkcionalnosti, za katere boste nekateri Samsungu zelo hvaležni. S Pen deluje odlično in omogoča zaznavanje kar 4.096 stopenj pritiska. To pomeni, da bo pripomoček pisan na kožo predvsem tistim, ki radi rišete.

S Pen začne delovati takoj, ko ga izvlečete iz mobitela – tudi ob zaklenjenem zaslonu. Takrat lahko pišete po črnem zaslonu in zapisek se bo samodejno shranil, ko boste pisalo pospravili. Če pisalo izvlečete ob odklenjenem zaslonu, se na njem pokaže poseben meni, prek katerega lahko dostopate do različnih orodij.  | Foto: S Pen začne delovati takoj, ko ga izvlečete iz mobitela – tudi ob zaklenjenem zaslonu. Takrat lahko pišete po črnem zaslonu in zapisek se bo samodejno shranil, ko boste pisalo pospravili. Če pisalo izvlečete ob odklenjenem zaslonu, se na njem pokaže poseben meni, prek katerega lahko dostopate do različnih orodij.

Delate lahko zapiske v aplikaciji Samsung Notes, izreze na zaslonu, dodajate zapiske na trenutnem zaslonu, pripravljate prevode, uporabljate "povečevalno" steklo in t. i. hitri pogled, ki vam trenutno odprto aplikacijo prikaže v obliki majhne ikone v enem od vogalov zaslona, nato pa lahko zgolj z lebdenjem pisala nad ikono to aplikacijo vidite na zaslonu, dokler pisala ne odmaknete. Za zadnjo funkcijo nisem povsem prepričan, kdaj bi mi sploh prišla prav, razen morda v primerih, ko bi želel imeti hiter pregled nad dogajanjem v specifični aplikaciji in si ne bi želel ves čas preklapljati med trenutno aplikacijo.

Samsung je z Note7 rešil tudi problem, ki je nastal pri Note5, ko so ljudje za šalo poskusili potisniti pisalo v mobitel z zgornjim delom naprej, mobitel pa je pisalo zagrabil in ga ni več izpustil. Note7 dovoli le nekaj milimetrov, preden se pisalo ustavi in ne gre več naprej. Mimogrede, saj smo že omenili, da je telefon tudi vodoodporen, kajne?  | Foto: Samsung je z Note7 rešil tudi problem, ki je nastal pri Note5, ko so ljudje za šalo poskusili potisniti pisalo v mobitel z zgornjim delom naprej, mobitel pa je pisalo zagrabil in ga ni več izpustil. Note7 dovoli le nekaj milimetrov, preden se pisalo ustavi in ne gre več naprej. Mimogrede, saj smo že omenili, da je telefon tudi vodoodporen, kajne?

Risanje in delanje zapiskov sta bili funkciji, ki sta mi največkrat prišli prav. Uporaba pisala za delanje hitrih zapiskov je občutno hitrejša kot odklepanje zaslona, zaganjanje določene aplikacije, ustvarjanje novega zapiska in potem tipkanja po tipkovnici. Note7 to reši bolj elegantno: vzameš pisalo iz mobitela, nakracaš zapisek na zaslon in pospraviš pisalo. Konec.

Prej omenjeni meni z naborom aplikacij lahko tudi prilagodite in po želji dodate katerokoli drugo aplikacijo, ki ni nujno Samsungova. Sam sem dodal svojo priljubljeno aplikacijo za delanje zapiskov – Google Keep.

Programska oprema

Z opisom pripomočka S Pen smo deloma že zašli med programsko opremo, zato kar nadaljujmo v tej smeri. Note7 ima nameščen Android 6.0.1 Marshmallow, a so pri Samsungu že najavili, da načrtujejo nadgradnjo na prihajajoči Android 7.0 Nougat. Kdaj se bo to uresničilo, je ta trenutek nemogoče napovedati, a se je Samsung zadnje čase kar dobro odzival pri svojih paradnih konjih.

Android in S Pen v akciji na pametnem telefonu Galaxy Note7. | Foto: Android in S Pen v akciji na pametnem telefonu Galaxy Note7.

Kot je že v navadi, je prisoten TouchWiz oz. Samsungova preobleka, ki poleg vizualnih sprememb prinaša tudi nekaj uporabnih dodatkov. Najbolj izstopajoča je morda podpora za uporabo več aplikacij na zaslonu hkrati oz. t. i. split-screen. Glede na lastne izkušnje s prihajajočim Androidom 7.0 Nougat, ki končno doda to funkcionalnost na sistemski ravni, je Samsungova rešitev za moj okus boljša oz. bolje implementirana. Za začetek omogoča natančnejše deljenje zaslona in doda nekaj gumbov, s katerimi lahko uporabniki hitro spreminjajo položaj aplikacij na zaslonu, ter nekaj drugih uporabnih funkcij.

TouchWiz ne bo po volji vsem, a imam občutek, da je Note7 prvi Samsungov mobitel, pri katerem bi preživel z uporabo tega vmesnika. Dobra novica za vse druge pa je, da pisalo in split-screen delujeta tudi z uporabo drugega zaganjalnika, kot je Nova Launcher. Samsung je v preteklih izdajah svojega uporabniškega vmesnika odstranil veliko navlake in kaže, da se ta trend nadaljuje. Vse pohvale Samsungu za to in upam, da se kmalu srečamo ob čisti obliki Androida.

Do takrat pa se bo treba zanašati na druge zaganjalnike in teme, ki jih omogoča Note7. Mimogrede, po novem TouchWiz omogoča tudi uporabo drugačnih ikon oz. t. i. icon packov, ki spremenijo videz ikonam za aplikacije. To je dobra novica za vse, ki vas moti Samsungova logika dodajanja tistega kvadrata z zaobljenimi robovi pod ikone, ki ne sledijo Samsungovi oblikovni logiki oz. jim pri Samsungu niso vnaprej pripravili svoje različice.

Kakorkoli že, videz je za vsakega posameznika subjektiven in tukaj blesti Android z nešteto prilagoditvami, ki vedno pripeljejo do želenega rezultata. Vse drugo bo znano vsem, ki ste se kadarkoli srečali z Androidom. | Foto: Kakorkoli že, videz je za vsakega posameznika subjektiven in tukaj blesti Android z nešteto prilagoditvami, ki vedno pripeljejo do želenega rezultata. Vse drugo bo znano vsem, ki ste se kadarkoli srečali z Androidom.

Kamera

Pri kameri si bom sposodil kar nekaj odstavkov, ki sem jih zapisal že pri S7 in S7 edge, ker gre pri Note7 za povsem enako enoto kot na prej omenjenih mobitelih. Rezultati so zato – po pričakovanjih – identični in ni presenetljivo, da gre za verjetno najboljšo kamero na katerem koli mobitelu ta trenutek.

Kolaž fotografij, posnetih s pametnim telefonom Samsung Galaxy Note7. | Foto: Kolaž fotografij, posnetih s pametnim telefonom Samsung Galaxy Note7. Oglejte si fotografije v visoki kvaliteti na TViN Shrambi.

Samsung je pri letošnjih paradnih modelih povsem namenoma zmanjšal velikost zajetih fotografij in s tem omogočil, da je njihova kakovost ustrezno višja. To za kamero pomeni predvsem boljšo zmogljivost pri slabi svetlobi, kar so najzahtevnejši pogoji za zajemanje fotografij. Note7 se pri slabi svetlobi zelo dobro obnese, čeprav bi si sam želel, da bi Samsung poskušal nekoliko manj agresivno odstranjevati šum na fotografijah pri slabi svetlobi in tako ohranil nekaj več detajlov. Kljub temu so fotografije pri slabi svetlobi zelo dobre, če kamero primerjamo z drugimi, ki so ta trenutek na trgu.

Kar zadeva hitrost kamere, se je Samsung izredno potrudil tako pri zagonu kot pri zajemu. Tudi pri zaklenjenem zaslonu lahko z dvojnim pritiskom domačega gumba hitro zaženete kamero (enako tudi kjerkoli znotraj sistema). Pritisk na sprožilec praktično takoj zajame fotografijo in jo shrani. Prav tako je bliskovito hitro ostrenje. Tukaj gre zahvala predvsem naprednemu načinu ostrenja, ki deluje po enakem načelu kot profesionalni DSLR-fotoaparati (gre za t. i. ostrenje s faznim zamikom).

Note7 za ostrenje uporablja vse točke na senzorju, kar še dodatno izboljša hitrost in natančnost. Vse to je Samsung pokazal na predstavitvi modelov S7 na konferenci MWC in potrdim lahko, da deluje tudi v praksi. Na fotografiji Note7 v družbi Samsungovega prikazovalnika navidezne resničnosti Gear VR.  | Foto: Note7 za ostrenje uporablja vse točke na senzorju, kar še dodatno izboljša hitrost in natančnost. Vse to je Samsung pokazal na predstavitvi modelov S7 na konferenci MWC in potrdim lahko, da deluje tudi v praksi. Na fotografiji Note7 v družbi Samsungovega prikazovalnika navidezne resničnosti Gear VR.

Tukaj je še snemanje videa 4K in počasnih posnetkov. Pri HD-ločljivosti (1280 × 720 slikovnih pik) lahko zajemate video pri 240 sličicah na sekundo, kar pomeni, da imate kar desetkratno upočasnjen video, ko ga predvajate pri 24 sličicah na sekundo. Z malo ustvarjalnosti lahko izdelate zelo zanimive posnetke za Vine in Instagram.

Sklep

Samsung je z Note7 na trg poslal najboljši mobitel letošnjega leta oz. kateregakoli leta do zdaj. O mobitelu Note7 je preprosto pisati v presežnikih, ker si to zasluži. Kakovost izdelave in uporabljenih materialov, dodana vrednost S Pena in odlična kamera poskrbijo, da vas Note7 nikoli ne bo pustil na cedilu. Poleg vseh malenkosti, s pomočjo katerih Note7 presega konkurenco, je mogoče ta mobitel brez zadržkov priporočiti v nakup, če vam le proračun to dopušča.

Ne spreglejte