Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
23. 6. 2015,
15.21

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

aplikacija pametni telefoni UniCredit Matic Tomšič

Torek, 23. 6. 2015, 15.21

4 leta, 7 mesecev

Bančno okence, ki ga nosimo v žepu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vse več komitentov bank, ki so tudi uporabniki sodobnih tehnologij, se odloča za mobilno bančništvo, ki jim prek aplikacije za pametni telefon ali tablico omogoča upravljanje tekočega računa.

Uporaba storitev mobilnega bančništva strmo raste. Po podatkih nizozemskega bančnega konglomerata ING Group, ki opravlja tudi finančne raziskave, je število komitentov, ki se ob odprtju novega računa odločijo tudi za mobilno bančništvo, že preseglo število naročnikov računalniškega internetnega bančništva. O trendu poroča tudi slovenska podružnica banke UniCredit Group, kjer delež komitentov, ki sredstva raje upravljajo prek mobilne aplikacije, že od decembra 2014 presega delež uporabnikov elektronskega bančništva.

Prednosti žepne banke Katere prednosti mobilnega bančništva navajajo uporabniki v EU? (vir: ING Group)

- 84 odstotkov jih pogosteje preverja stanje na tekočem računu in s tem bolj učinkovito načrtuje prihodnje izdatke;

- 73 odstotkov jih meni, da zaradi mobilnega bančništva lažje nadzorujejo nepotrebno zapravljanje;

- 62 odstotkov jih račune pogosteje plačuje pravočasno;

- 55 odstotkov jih zaradi mobilnega bančništva na tekočem računu manjkrat zaide v negativno stanje.

Safet Pramenko, vodja Sodobnih tržnih poti pri slovenski banki UniCredit, je sicer pojasnil, da so najpogosteje uporabljane storitve mobilne banke pregled stanja in prometa na tekočih računih in (kreditnih) karticah, nakazila med računi istega uporabnika in plačilo položnic. Če storitev to omogoča, jo komitenti uporabijo tudi za preračunavanje tečajev tujih valut in prikaz lokacij bankomatov in poslovalnic njihove banke.

Mobilno bančništvo sicer pogosteje uporabljajo moški kot ženske, a je današnje razmerje (65 proti 35 odstotkom) precej bolj zdravo kot pred štirimi leti (82 proti 18 odstotkom v prid moškim). Največ uporabnikov mobilne banke sicer spada v demografsko skupino med 26. in 35. letom starosti, je še pojasnil Pramenko.

Varnost je na prvem mestu UniCredit je na današnji tiskovni konferenci predstavila tudi novost mobilnega bančništva na slovenskem trgu – aplikacijo s podporo čitalcem prstnih odtisov. Mobilno bančništvo pri nas sicer ni tujka, svoje rešitve med drugim ponujajo tudi Abanka, SKB, NLB, Banka Koper, Banka Celje, NKBM, Gorenjska banka, Sparkasse, Delavska hranilnica in Raiffeisen Bank. A UniCredit je prva, ki bančništvu na mobilnih napravah dodaja plast zaščite z uporabo najnovejše tehnologije.

Uporabniki mobilne banke GO!, ki jo izdaja UniCredit, bodo do svojega računa lahko dostopali prek čitalca prstnih odtisov, ki je del strojne opreme nekaterih sodobnih pametnih telefonov. Novo prvino bo mogoče uporabljati pri najpogostejših opravilih, kot sta pregled stanja in prometa, za transakcije pa bo treba še vedno vnesti tudi šestmestno kodo PIN, je povedal Safet Pramenko.

Funkcija branja prstnih odtisov bo na voljo uporabnikom pametnih telefonov iPhone 5S, 6 in 6 Plus ter Samsung Galaxy S5, S6 in Note 4. Safet Pramenko je pojasnil še, da pri UniCreditu ne bodo zbirali podatkov o prstnih odtisih komitentov, saj je to v nasprotju s slovensko zakonodajo na področju biometričnih senzorjev in identifikacije. Nova aplikacija bo na voljo v prihodnjih dneh.

Ne spreglejte